Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання до модулю № 5



Заняття № 18

Практичне 2 години.

Тема: Відповідальність за правопорушення при здійсненні цивільного судочинства.

Мета заняття:

Освітня: засвоєння курсантами та студентами основних положень і принципів відповідальності за порушення норм цивільного процесуального права при розгляді цивільних справ.

- розвиваюча: формування вмінь щодо роботи з нормативними актами, що регулюють основні положення відповідальності та примусу у цивільному процесі;

- виховна: забезпечення всебічного розвитку у студентів поваги до дотримання закону при зверненні до судових органів з метою забезпечення захисту прав особи.

Міжпредметні зв’язки: цивільнеправо, господарський процес, адміністративне право, кримінальне право.

Основні поняття: кримінальна, адміністративна, дисциплінарна, матеріальна та цивільно-правова відповідальність, заходи процесуального примусу, попередження, видалення із залу судового засідання, тимчасове вилучення доказів, привід.

Технічні засоби навчання: макети цивільних справ.

План

1. Поняття та класифікація юридичної відповідальності у цивільному процесі.

2. Відповідальність суду (судді) за невиконання чи неналежне виконання своїх Лобов’язиків.

3. Відповідальність осіб, що беруть участь у справі.

4. Відповідальність учасників цивільного процесу, які сприяють розгляду справи.

5. Відповідальність інших осіб, які не належать до учасників цивільного процесу,

Теми рефератів: 1. «Дисциплінарна та матеріальна відповідальність за порушення норм цивільного процесуального права»; 2. «Кримінальна відповідальність за порушення норм цивільного процесуального права».; 3. «Адміністративна відповідальність за порушення норм цивільного процесуального права»; 4. «Цивільно-правова відповідальність за порушення норм цивільного процесуального права».

Задача № 1

Рішенням суду було проведено розділ домоволодіння між спадкоємцями Мамєдовим та Єлісєєвою.

Після вступу рішення в законну силу Мамєдову стало відомо, що рішення суду ґрунтувалось на завідомо неправильного перекладу перекладача Корал-огли, як з’ясувалось пізніше – колишнього коханця Єлисєєвої. Факт завідомо неправильного перекладу став відомий Мамєдову при поверненні на батьківщину, коли він показав копії наявних у нього документів, що були ним отримані у зв’язку з розглядом справи юристу, який володіє українською мовою.

Визначте, яким чином Мамєдов може захистити свої права?

Який вид юридичної відповідальності має місце у даному випадку?

Які правові санкції і до кого вони можуть бути застосовані?

Задача № 2

По справі про відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю у судове засідання були викликані свідок Сомов та судмедексперт Пріступа. У зв’язку з неявкою з невідомих причин зазначених учасників процесу, судове засідання було відкладено. Свідку та судмедексперту знов направлено виклик, але і у наступне судове засідання вони не з’явились та не попередили про причини неявки, як не з’явились і в третє судове засідання з незрозумілих причин.

Які види юридичної відповідальності можуть бути застосовані до Приступи та Сомова зазначеним учасникам?

Чи можливе застосування такого заходу процесуального примусу як привід до судмедексперта Приступи?

Задача № 3

Опікун хворого на СНІД 7-річного Саши К. пред’явив до дитячої лікарні позов про стягнення матеріальних збитків у розмірі 1 000 грн. за неякісно проведене лікування и прохав витребувати у відповідача як письмові докази медичну картку та направлення обласної дитячої поліклініки з рекомендаціями стосовно лікування, оскільки керівництво лікарні ці документи позивачу на руки відмовляється видати. Ухвалу суду про витребування медичної картки та направлення відповідач проігнорував.

Яким чином можливе залучення у справу необхідних письмових доказів?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 189 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...