Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні типи холодильних агрегатів



У практиці застосовують компресорні, компресор-конденса-торні, апаратні й комплексні холодильні агрегати.

Компресорні агрегати складаються з компресора, електродви­гуна з електропусковою апаратурою і реле тиску, змонтованих на загальній рамі. Компресор з'єднаний з електродвигуном еластичною муфтою чи клинопасовою передачею.

Компресор-конденсаторні агрегати складаються із компресора з електродвигуном, конденсатора (з повітряним чи водяним охолоджен­ням), допоміжних апаратів і приладів автоматики. Від типу конденса­тора багато в чому залежать конструкція і компонування агрегату.

Апаратні агрегати складаються з теплообмінних апаратів, арматури й автоматики. Вони служать для комплектації компре­сорних і компресор-конденсаторних агрегатів.

Комплексні агрегати об'єднують всі елементи машини: компресор, конденсатор, випарник, а також весь комплекс автома­тичних регулювальних приладів і електроприводи.

Крім того, холодильні агрегати поділяють за типом компресора:

відкриті, до складу яких входить компресор із зовнішнім приводом і сальниковим ущільненням вала;

герметичні, у яких компресор і електродвигун вбудовані в загальний герметичний кожух.

За типом конденсатора розрізняють агрегати з конденсатором повітряного і водяного охолодження.

Холодильні машини часто компонують з окремих агрегатів (наприклад, компресорно-конденсаторний АК, і випарно-регулю­вальний АВР).

Компресорні агрегати, призначені для роботи в системах одно- і двоступеневих холодильних установок, випускають холодопродук­тивністю 0,4-105 кВт і компонують герметичними, безсальниковим чи відкритими (сальниковими) поршневими, ротаційними чи гвинто­вими компресорами.

Холодопродуктивність агрегатів зазначена при інших умовах, ніж холодопродуктивність компресора. У компресорів задані темпе­ратури кипіння, конденсації, усмоктування, а також розрахункова температура переохолодження. У агрегатів приведені в номінальному режимі температури кипіння, навколишнього повітря або охолоджу­вальної води, усмоктування, а також дійсна температура переохо­лодження.

Номінальна холодопродуктивність зазначена при таких темпе­ратурах холодоагенту і навколишнього повітря (табл. 3.13).

Таблиця 3.13

Позначення агрегату Температура, °С
кипіння - всмоктування навколишнього повітря
С -15    
Н -35    
П(В)     ЗО

Виробництво герметичних агрегатів і підвищення частоти обер­тання вала компресора дозволило досягти подальшого зменшення маси і розмірів агрегату.

Герметичні холодильні агрегати малої холодопродуктивності за діючими стандартами виготовляють типу В - з повітряним конденсатором у трьох виконаннях залежно від діапазону температур кипіння (табл. 3.14).

Таблиця 3. 14

Позначення агрегату Виконання агрегату Діапазон температур кипіння, °С
С Середньотемпературне Від -25 до- 10
Н Низькотемпературне Від -40 до -25
ЩВ) Високотемпературне Від -10 до +10

Агрегати з повітряним конденсатором простіші в монтажі, дешевші в експлуатації, для них не потрібна охолоджувальна вода, що стає усе більш дефіцитною, але вони працюють при більш високих тисках конденсації, металоємність їх вища, витрата енергії більша, шум (у звичайному варіанті - із примусовим рухом повітря) - сильніший. Проте переваги повітряного охолодження безумовно переважають.

Номінальна холодопродуктивність агрегатів є основним пара­метром призначення.

Комерційні моноблоки, виготовлені фірмою "Zanotti", - це холодильні агрегати з повітряними конденсаторами, що представля­ють єдиний блок. Розрізняють такі серії моноблоків:

SB - моноблок для стельового монтажу складається з компре­сорно-конденсаторного агрегату повітроохолоджувача і дистанційної панелі керування;

AS - моноблок для настінного монтажу "через стіну" складається з компресорно-конденсаторного агрегату повітроохолоджувача й електронної панелі керування на лицьовій панелі агрегату;

SP - складається з 2-х роздільних блоків: компресорно-конден­саторного агрегату, що монтується на стіні чи на підлозі і повітроохолоджувача, що монтується на стелі, а також з електронною панеллю керування;

AZ - нова серія, сконструйована для виконання зростаючих вимог ринку, складається з єдиного блоку, що включає в себе компре­сорно-конденсаторний агрегат, повітроохолоджувач і електронну панель керування SZ, яка складається із двох окремих частин.

Рис. 3.26. SB від 480 до 5200 Вт

Переваги серії SB - компактність і невеликий простір у холодильній камері. Агрегат розташований зовні камери, що дозволяє цілком використовувати внутрішній обсяг. Холодопродуктивність -від 480 до 5200 Вт.

Все устаткування типу SB постачається "горизонтальним" для монтажу на стелі, хоча модель SB 120 може бути поставлена й у "вертикальному" варіанті для монтажу "через стіну". Кожух виготовлений з оцинкованої пластифікованої сталі зі спеціальним покриттям і алюмінію, з панелями, що легко знімаються, для легкого доступу всередину агрегату. Серія SB складається з 5 моделей: SB 120 О - SB 120V - SB 125 - SB 225 - SB 135.

Рис. 3.27 AS від 580 до 17800 Вт

Агрегати серії AS для невеликих і середніх холодильних камер монтуються "через стіну": повітроохолоджувач розташований у холодильній камері, компресорно-конденсаторний агрегат - зовні. Холодопродуктивність моделей AS - від 580 до 17800 Вт.

Кожух виготовляється з оцинкованої пластифікованої сталі зі спеціальним покриттям алюмінію, з панелями, що легко знімаються, для легкого доступу до механічних частин агрегату. Серія AS складається із 7 моделей: AS 121 - AS 123 - AS 221.

Рис. 3.28. SP від 590 до 5500 Вт

Агрегати серії SP, холодопродуктивність яких від 590 до 5.500 Вт, застосовуються у невеликих та середніх холодильних камерах, складаються із двох частин і займають небагато місця. Обидві части­ни агрегату можуть бути встановлені на відстані один від одного. Постачаються в горизонтальному "О" варіанті, і у вертикальному "С".

Кожух компресорно-конденсаторного агрегату виготовлений із оцинкованої емальованої листової сталі, повітроохолоджувач з оцинкованої пластифікованої сталі зі спеціальним покриттям та алюмінію, з панелями, що легко знімаються, для легкого доступу до механічної частини агрегату. Серія SP складається з 4 моделей: SP-121, SP 123, SP-221, SP-135.

Рис. 3.29. AZ від 700 до 6000 Вт

Моноблоки серії AZ, холодопродуктивність від 700 до 6.000 Вт, спеціально призначені для малих холодильних камер, через що вони надзвичайно компактні і елегантні у дизайні. Вони монтуються шляхом простого підвішування у двох прорізах стіни. Кожух виготовлений із сталевого листа зі спеціальним лакофарбовим покриттям (компресорно-конденсаторний агрегат) і рифленого алюмі­нію (повітроохолоджувач).

Серія AZ складається з 4 моделей: AZ I, AZ 2, AZ З Моделі SB-AS- SP-AZ поділяються на середньотемпературні й низькотемпературні, що працюють в різних температурних режимах. Холодоагент - R22 R 404А.

М - середня температура від+] 0 3 до-5°С R 22 В - низька температура від 15°Сдо-25°С R404a

Рис. 3.30





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2413 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...