Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регулювання температури повітря в охолоджуваному об'ємі



Процеси в кожному з елементів холодильної машини взаємо­залежні і значною мірою залежать від теплопритоків до поверхні випарника. Це означає, що при змінній величині теплопритоків у випарнику може утворитися різна кількість пари. Для нормальної роботи холодильної машини компресор повинен при будь-якому температурному режимі забезпечувати відведення заданої кількості пари з випарника.

Отже, холодопродуктивність компресора завжди повинна бути розрахована на найбільшу величину теплопритоків. Наприклад, компресор домашнього холодильника повинен забезпечити його роботу навіть при температурі зовнішнього повітря ґ3.п.=32°С і за умови його повного завантаження. Тому компресор холодильної машини для будь-якого типу холодильного устаткування розрахову­ється на максимальну величину теплопритоків в охолоджуваний обсяг.

Отже, загальною вимогою до комплектації холодильних машин холодильного устаткування є відповідність холодопродуктивності компресора максимальній холодопродуктивності випарника, тобто компресор повинен відводити з випарника пару, що у ньому утвориться.

При зменшенні теплопритоків в охолоджуваний обсяг у випарнику утвориться невелика кількість пари, внаслідок чого в ньому знижуються тиск і температура кипіння t0. Оскільки температура повітря в охолоджуваному об'ємі 4.к. залежить від температури кипіння, вона також знижується, але менше, ніж температура кипіння холодильного агента у випарнику. Однак навіть ці невеликі коливання температури повітря в охолоджуваному об'ємі технологічно неприйнятні.

При зберіганні охолоджених продуктів температура повітря може знизитися нижче технологічно заданої температури ґв.к min, що неприпустимо, оскільки можливе замерзання продукту, зміна його вихідних властивостей. Природно, що при досягненні заданої гранично низької температури кипіння холодильного агента у випарнику чи повітря в охолоджуваному обсязі, варто відключити електродвигун компресора. При підвищенні температури кипіння холодильного агента компресор включається.

Регулювати холодопродуктивність компресора можна й іншими способами: плавним (для двигунів постійного струму) чи східчастою зміною швидкості обертання ротора електродвигуна, відведенням частини холодильного агента з нагнітального трубопроводу в усмокту­вальну порожнину циліндра компресора (байпасирування) та ін. Однак у холодильних машинах з малою і середньою холодопродуктивністю метод пуску і зупинки компресора є найбільш розповсюдженим завдяки його простоті та економічній ефективності.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 322 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...