Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи діяльності НБУ



НБУ організовується та функціонує відповідно до найбільш загальних правових принципів, які притаманні більшості державних органів.

Принципи системи НБУ можна визначити як закріплені в законі, обов’язкові для виконання основоположні ідеї й положення, що найбільш повно всебічно відображають особливості побудови НБУ та правовідносини, що виникають у зазначеній сфері.

Особливого значення набув принцип законності. Відповідно до цього принципу НБУ є центральним банком держави, особливим органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією, та Законом України «Про Національний банк України». Відповідно до цього принципу банк виконує лише ті функції, які визначені банківським законодавством.

Принцип незалежності полягає в тому, що:

- у межах наданої компетенції банку він є незалежними;

- не допускається втручання органів законодавчої влади або їх посадових осіб у виконання завдань і функцій Ради НБУ чи правління, крім випадків визначених законом.

До принципу незалежності слід віднести і принцип підзвітності. Базуючись на Конституцї України законодавець визначив, що НБУ є підзвітним Президенту України та Верховній Раді в межах їхніх конституційних повноважень.

Одним із організаційних принципів центрального банку є принцип економічної самостійності. Відповідно до нього НБУ є економічно самостійним органом, який здійснює видатки за рахунок власних доходів у межах затвердженого кошторису, а у визначених законодавством випадках - також за рахунок Державного бюджету України.

У межах виконання зазначеного принципу НБУ може виконувати низку операцій для забезпечення своїх функцій:

- надання кредитів комерційним банкам та іншим фінансово-кредитним установам для підтримки ліквідності за ставкою не нижче ставки рефінансування.

- здійснення дисконтних операцій з векселями і чеками;

- купівля і продаж на вторинному ринку цінних паперів.

Принцип спеціальної правоздатності. Центрального банку, який полягає в наявності обмежень щодо його діяльності, у тому числі забороні НБУ бути акціонером або учасником банків та інших підприємств, установ; здійснювати операції з нерухомістю, крім тих, що пов’язані із забезпеченням діяльності банку та його установ; здійснювати торговельну, виробничу, страхову та іншу діяльність, яка не відповідає його функціям.

Принцип організації НБУ на базі державної власності, який є одним з визначальних принципів організації центральних банків держав. НБУ не відповідає за зобов’язаннями органів державної влади, держава не відповідає за зобов’язаннями НБУ.

До основних принципів слід віднести принцип здійснення діяльності без мети отримання прибутку. Центральні банки не розглядаються як комерційні банки хоча вони отримують у процесі своєї діяльності доходи. Однак НБУ все рівно отримує прибуток. Саме можливість отримання доходів надає НБУ подвійного правового статусу – як суб’єкта господарської діяльності і як особливого органу державного управління. НБУ вносить до Державного бюджету України, наступного за звітним року, позитивну різницю на покриття дефіциту бюджету, а перевищення витрат над доходами відшкодовується за рахунок Державного бюджету України, наступного за звітним роком.

До організаційних принципів побудови системи НБУ можна віднести принципи централізації, єдності, вертикальної структури управління та колегіальності управління.

Принцип централізації полягає в тому, що усі підрозділи центрального банку здійснюють грошово-кредитну політику під загальним, централізованим керівництвом НБУ, який наділений найповнішими повноваженнями щодо банківського регулювання, нагляду, контролю та здійснення банківських операцій на території всієї держави. Всі територіальні управління та інші органи, що включені до системи центрального банку, підпадають під контроль і нагляд з боку єдиного центру, яким є Правління НБУ, що очолює голова НБУ.

Принцип вертикальної структури управління системою НБУ, закріплений законом, означає, що призначення посадових осіб та їх підзвітність можуть здійснюватися виключно по вертикалі.

Із принципу централізації системи НБУ випливає, своєю чергою, принцип єдності системи центрального банку, який передбачає, що всім елементам системи притаманні спільність цілей, завдань, єдність організаційної побудови та здійснюваних функцій, а також методів їх здійснення та форм реагування на порушення чинного законодавства.

Принцип колегіальності управління,полягає в тому, що Рада НБУ, і його Правління є колегіальними органами.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 3397 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...