Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІІ.ІІІ Новітні технології зв'язку



У багатьох виникає питання - а чи не можна використовувати вже наявну в офісі проводку, наприклад, телефонні лінії або проводи електроживлення, як провідне середовище для своєї локальної мережі? Виявляється, можна, і нині досить інтенсивно розвиваються технології створення мереж, у яких як провідне середовище використовуються телефонні лінії, електромережі, і радіозв'язок.

У 1998 р. ряд компаній об'єдналася і створила альянс домашніх телефонних мереж (Home PNA - Ноті Phoneline Networking Alliance). Був створений стандарт HomePNA, щорегламентує технологію створення мереж на основі телефонних ліній, що у 2000 році пережив своє нове народження, з'явившись у виді редакції HomePNA 2.0. Стандарт HomePNAвизначає створення мережі з пропускною здатністю до 32 Мбіт/сек при довжині мережного сегмента до 300 м. Найближчим часом очікується поява мереж HomePNAіз пропускною здатністю до 100 Мбіт/сек.

Для забезпечення сумісності з мережами Ethernetу стандарті HomePNAобговорена підтримка стандарту IEEE 802.3мережі Ethernet, і мережі HomePNA по праву називаються мережами Etheret по телефону. Незважаючи на принадність технології HomePNA, при розгляді питання їхнього застосування варто врахувати, що телефонні мережі країн СНД далеко не відповідають стандартам якості західних країн. Ціни на карти мереж HomePNAтакож кусаються.

Локальні мережі, що як провідне середовище використовують радіохвилі, відомі давно (специфікації IEEE 802.11b для побудови мереж RadioEthernet тобто мереж Ethernet по радіоканалі).

Для побудови мережі RadioEthernetвикористовуються так звані вузли доступу, що виконують роль концентраторів, з якими зв'язуються пристрої, що звуться крапками доступу, під якими маються на увазі мережні карти RadioEthernet,щовстановлюються в рознімання PCIабо PCMCIAкомп'ютерів. На рівні операційної системи карти мережі RadioEthernetрозпізнаються як звичайні мережні карти.

RadioEthernetобмежений 30-40 метрами усередині будинку і 150 метрами на відкритій місцевості.

На Рис. 4.8 представлено мережну карту PCIдля мереж IEEE 802.11b марки WMP-11фірми Linksys, що забезпечує передачу даних зі швидкістю до 11 Мбіт/сек.

Рис. 4.8. Мережна карта для RadioEthernetфірми Linksys

Зверніть увагу на антену, приєднану до карти. Як затверджує реклама фірми Linksys, карта WMP-11забезпечує приєднання комп'ютера до мережі майже з будь-якої точки будинку.

Для забезпечення безпеки мережної взаємодії стандарт RadioEthernetпідтримує функцію шифрування переданих даних.

Мережі RadioEthemetдосить зручні, оскільки виключають прокладку кабелів, однак ці мережі мають і ряд серйозних недоліків. По-перше, при видаленні мережних пристроїв друг від друга швидкість роботи мережі швидко падає і при збільшенні відстані до 30 метрів падає удвічі від граничної величини 11 Мбіт/сек. По-друге, устаткування для RadioEthemetкоштує в 2-3 рази дорожче звичайної мережі Ethernet, Нарешті, по-третє, безпека мережі RadioEthemet недостатня і при відсутності надійної системи захисту мережної взаємодії (наприклад, функції WEP ) практично дорівнює нулеві. Таким чином, мережі RadioEthemet важко рекомендувати для території СНД, у кращому випадку, зв'язок по радіоканалу можна використовувати тільки для окремих комп'ютерів, до яких досить складно прокласти мережний кабель.

Інші технології, застосовувані для побудови бездротових мереж, є HomeRF, Wi-Fi (Wireless-Fidelity - бездротове відтворення), Bluetooth.

Ще одним варіантом бездротових мереж є технологія CDMA (Code Division Multiplex Access - множинний доступ з кодовим поділом), що застосовується для мобільного зв'язку. З її допомогою в межах якоїсь області, називаної "пікосотой", радіусом близько 100 метрів можливо створити локальну мережу з 4000 абонентами, забезпечену високошвидкісною лінією зв'язку з Інтернетом. На технологію CDMAпокладаються великі надії як на перспективний засіб для створення бездротових мереж, але поки така мережа дорого коштує.

При розгляді питань вибору типу мережі не можна залишити без уваги мережі, побудовані на основі електропроводки. Технологія побудови такої мережі називається HomePLC (Home Power Line Cable - кабель на основі домашньої електромережі). У таких мережах використовуються мережні карти, які можна підключати до розеток електроживлення, користуючись спеціальними розніманнями. Для передачі мережного повідомлення комп'ютер посилає по електромережі низькочастотний радіосигнал, що не впливає на електричний струм у лініях електроживлення. Ці радіохвилі подорожують по всьому будинку, поки їх не прийме інший комп'ютер, також підключений до мережної розетки через адаптер HomePLC.

До недоліків мережі HomePLC відноситься незахищеність мережних повідомлень від перехоплення. Цю проблему можна вирішити створенням системи захисту, що блокує доступ до локальної мережі несанкціонованих користувачів за допомогою брандмауера. Інший недолік полягає в наявності в електромережі електричних перешкод, викликаних офісним устаткуванням.


Рис. 4.9. Пристрій QX-202 NeverWire14 сполучення комп'ютера з електромережею

За твердженням компанії Phonex, пристрій QX-202 NeverWire 14дозволяє протягом 2-х хвилин підключити до мережі будь-який комп'ютер, що стоїть біля розетки електроживлення, і забезпечити передачу даних зі швидкістю до 14 Мбіт/сек. Усе це виглядає досить привабливо, однак ціна комплекту таких пристроїв (2 штуки) 199 доларів, а кожен окремий пристрій QX-202 NeverWire 14коштує 109 доларів США.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...