Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ізоляції обмоток



Для ізоляції обмоток від корпуса в електричних машинах застосовують склолакотканину ЛСБ (клас В) і ЛСП (клас F), елект-рокартон марки ЕТВ товщиною 0,2 мм з поліетилентерефталатною плівкою товщиною 0,05 мм (клас E), електрокартон ЕВ (клас A), гнучкий слюдініт Г2СП (клас B), гнучкий скломіканіт Г2ФГП (клас F) і інші матеріали. Для міжфазної ізоляції і ізоляції 2-х лобових частин застосовують плівкоелектрокартон, склолакотканину ЛСБ і ЛСП, лакосклослюдопласт ГИТ-ТЛСБ (клас B) і ГИП-ТЛСП (клас F), мікастрічку ПФС-ТТ.

Для діагностування пазової і міжфазної ізоляції електрич-них машин найдоцільніше застосовувати метод, заснований на вимірюванні залежностей струмів втрат від прикладеної напруги, бо метод оцінки технічного стану на підставі даних вимірювання частоти, середнього і амплітудного значень напруги часткових розрядів має (в широкому діапазоні напруг) зону "нечутливості". При наявності механічних і електричних пошкоджень струми втрат через ізоляцію з електрокартону збільшуються при підвищенні напруги на всьому діапазоні її зростання. При збільшенні зволоже-ності ізоляції струми втрат через місце дефекту різко зростають.

Технічний стан ізоляції обмоток електричних машин відно-сно корпуса і між фазами рекомендується визначати з врахуванням таких характеристик струмів втрат: абсолютного значення; ста- більності при підвищенні напруги; величини приросту при збіль-шенні напруги; величини асиметрії в фазах.

Результати проведених досліджень показують, що під час діагностування короткозамкнених електродвигунів абсолютне зна-чення струмів втрат необхідно вимірювати при напрузі 1800 В. При цьому необхідно слідкувати за стабільністю струмів втрат при підвищенні напруги в діапазоні 600-1800 В і визначати приріст струмів втрат при підвищенні напруги від 1200 до 1800 В.

Треба відзначити, що струми втрат застосувуються в нашій країні і за кордоном для оцінки технічного стану і ступеня зволо-ження ізоляції високовольтних машин.

Дослідження показали, що крім абсолютного значення струмів втрат при певній напрузі і асиметрії велике значення під час діагностування має приріст струмів втрат при збільшенні напруги. Залежно від стану ізоляції, наявності і виду дефекту або пошкодження, збільшення струмів втрат при підвищенні напруги може проходити пропорційно підвищенню напруги в усьому діапа-зоні зміни напруги або до певного значення напруги струми втрат збільшуються пропорційно підвищенню напруги, а потім різко зростають при дальшому підвищенні напруги.

Прилади для вимірювання струмів втрат прості за будовою, мають невеликі габарити і невисоку вартість. Струми втрат через ізоляцію обмоток електродвигунів і інших електричних машин вимірюють за допомогою приладів, якими плавно регулюють нап-ругу постійного струму в межах від 200 до 2500 В. Якщо відсутні спеціальні прилади, струми втрат можна вимірювати за допомогою простих схем, одна з яких показана на рис.3.2. Схема складається з автотрансформатора АТр для регулювання напруги при діагносту-ванні, підвищувального трансформатора Тр, двопівперіодного ви-простувача Д, опору R для захисту схеми від коротких замикань під час пробивання випробуваної ізоляції, конденсатора С для змен-шення пульсацій напруги, вольтметрів V 1 для контролю напруги з низького боку і V 2 для контролю прикладеної до ізоляції напруги, а також мікроамперметра μ А, зашунтованого кнопкою Кн. Мікро-амперметр розшунтовується тільки під час відліку при вимірюван-нях струмів втрат.

У трифазних обмотках електричних машин з шістьма виво-дами стан пазової і між фазної ізоляції визначають таким чином. Спочатку вимірюють струм втрат I в1 ізоляції одної фази обмотки при заземлених двох інших фазах обмотки, як це зображено на рис.3.2. При цьому струм втрат I в1 складається із струму втрат Iв1к через ізоляцію фази на заземлений корпус і струму втрат Iвмф через ізоляцію між вимірюваною обмоткою і обмотками двох інших заземлених фаз:

(3.12)

Рис.3.2. Схема для вимірювання струмів втрат.

Аналогічно вимірюють струми втрат через ізоляцію I в2 і I в3 двох інших фаз. Якщо абсолютні значення струмів I в1, I в2 і I в3 невеликі і різниця між ними незначна, тобто I в1@ I в2@ I в3, то стан ізоляції обмоток електричної машини відносно корпуса і між фазами можна вважати задовільним. Якщо струми втрат через ізоляцію обмоток різних фаз досить великі, але приблизно однакові між собою, то ізоляція обмоток зволожена або сильно забруднена. При зволоженні ізоляцію обмоток сушать, а при забрудненні – очищають.

Різниця в значеннях струмів втрат різних фаз в 1,5¸2 і більше разів вказує на наявність місцевих дефектів в ізоляції фази з най-більшою величиною струму втрат. Щоб визначити, яка саме ізоля-ція має дефект (відносно корпуса чи міжфазна), спочатку вимірю-ють струми втрат ізоляції обмотки фази з дефектом відносно корпуса при незаземлених обмотках інших фаз, а потім струм втрат при прикладенні напруги між фазою з дефектною ізоляцією і з'єднаними між собою, але незаземленими обмотками інших фаз. Якщо струм втрат в першому випадку значно більший ніж в друго-му, то це свідчить про пошкодження ізоляції фази обмотки віднос-но корпуса, якщо навпаки, то пошкоджена міжфазна ізоляція обмо-тки. Отже, асиметрія струмів втрат фаз обмоток є одним з важли-вих критеріїв оцінки технічного стану ізоляції обмоток багато-фазних електричних машин.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 821 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...