Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимірювання опорів ізоляції



Значення опору ізоляції залежить від стану ізоляції. Якщо ізоляція суха, то зміною опору виявити дефекти майже неможливо. За результатами вимірювання опору ізоляції можна визначити стан сильно пошкодженої, зволоженої або забрудненої ізоляції. В Украї-ні опір ізоляції електричних машин в процесі експлуатації, як пра-вило, не нормується.

В умовах експлуатації опір ізоляції звичайно вимірюють при різних температурах. Для порівняння результатів отримані під час вимірювання значення опору ізоляції необхідно привести до однієї температури за формулою:

(3.11)

Температурний коефіцієнт опору залежить від матеріалу ізоляції. Для ізоляції класу A він приблизно дорівнює 0,025.

Опір ізоляції обмоток статорів трифазних електричних машин вимірюють відносно станини статора і між фазами. Якщо опір ізоляції обмотки однієї із фаз менший від опору ізоляції інших фаз в 2-3 і більше разів, то в ізоляції з низьким опором може бути дефект.

Допустимі значення опору ізоляції обмоток наведені в табл.3.1.

Табл. 3.1.

Назва обладнання Опір ізоляції обмоток відносно корпуса і між обмотками в холодному стані машин, не менше, МОм
  до ремонту після ремонту
Асинхронні електродвигуни з короткозамкненим і фазними роторами, напругою до 500 В   0,3   0,5
Генератори змінного струму: синхронні, напругою до 500 В   0,3   0,5
Трансформатори зварювальні 0,2 1,0 (0,5)*

* В дужках подано значення опору ізоляції для вторинної обмотки трансформатора.

В електродвигунах з фазним ротором обмотку ротора сполучають зіркою і опір ізоляції обмотки вимірюють відносно вала. Опір ізоляції обмоток і інших частин електричних машин вимірюють мегометрами з автономним живленням (M4100, MС-05) або живленням від електричної мережі (M503M і Ф-2).





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 671 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...