Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і основні цивільно-правові засоби захисту права власності. 11 страница



Сторона, на яку покладається обов'язок щодо страхування, може надати іншій стороні в порядку, встановленому договором, докази висновку нею договори страхування, включаючи відомості про страхувальника, розмірі страхової суми і застраховані ризики.

Недоліки робіт або використовуваного для робіт неякісного матеріалу допущені з вини підрядчика (або субпідрядника), повинні бути усунені підрядчиком за його рахунок.

Замовник має право з метою здійснення контролю і нагляду за будівництвом і ухвалення від свого імені відповідних рішень укласти договір про надання такого виду послуг із спеціалізованою організацією або фахівцем. В цьому випадку в договорі будівельного підряду визначаються функції і повноваження такого фахівця.

Основним обов'язком замовника за договором підряду, у тому числі і будівельного, є ухвалення і оплата виконаних робіт. Так, згідно ст. 882 ЦК України замовник, який отримав повідомлення підрядчика про готовність до передачі робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або, якщо це передбачено договором, — етапу робіт, зобов'язаний негайно почати їх ухвалення.

Замовник організовує і здійснює ухвалення робіт за свій рахунок, якщо інше не встановлене договором. У ухваленні робіт повинні брати участь представники органів державної влади і органів місцевого самоврядування у випадках, встановлених законом або іншими нормативно-правовими актами.

Замовник, який заздалегідь прийняв окремі етапи робіт, несе ризик їх знищення або пошкодження не по провині підрядчика, зокрема у випадках, якщо договором будівельного підряду передбачені виконання робіт на ризик підрядчика.

Передача робіт підрядчиком і ухвалення їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови одній із сторін від підписання акту про це указується в акті і він підписується другою стороною.

Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у випадку, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акту визнані судом обґрунтованими.

Ухвалення робіт може здійснюватися після попередніх випробувань, якщо це передбачено договором будівельного підряду або витікає з характеру робіт. В цьому випадку ухвалення робіт може здійснюватися лише при позитивному результаті попереднього випробування.

Замовник має право відмовитися від ухвалення робіт у разі виявлення недоліків, які виключають можливість використання об'єкту для вказаної в договорі мети і не можуть бути усунені підрядчиком, замовником або третьою особою.

Основним зобов'язанням підрядчика за договором будівельного підряду є якісне виконання робіт у встановлений договором термін. Підрядчик відповідає за недоліки побудованого об'єкту, за прострочення передачі її замовникові і за інші порушення договору (за недосягнення проектної потужності, інших запроектованих показників і тому подібне), якщо не доведе, що ці порушення відбулися не по його провині.

За невиконання або неналежне виконання обов'язків за договором будівельного підряду підрядчик платить неустойку, встановлену договором або законом, і відшкодовує збитки в повному об'ємі.

Суми неустойки (пені), сплачені підрядчиком за порушення термінів виконання окремих робіт, повертаються підрядчикові у разі закінчення всіх робіт до встановленого договором граничного терміну (ст. 883 ЦК України).

Підрядчик гарантує досягнення об'єктом будівництва визначених в проектно-сметной документації показників і можливість експлуатації об'єкту згідно з угодою протягом гарантійного терміну, якщо інше не встановлене договором будівельного підряду. Гарантійний термін складає десять років з дня ухвалення об'єкту замовником, якщо більший гарантійний термін не встановлений договором або законом.

Підрядчик відповідає за дефекти, виявлені в межах гарантійного терміну, якщо він не доведе, що вони відбулися унаслідок: природного зносу об'єкту або його частин; неправильній його експлуатації або неправильності інструкцій щодо його експлуатації, розроблених самим замовником або привернутими їм іншими особами; неналежного ремонту об'єкту, який здійснений самим замовником або привернутими їм третіми особами.

Гарантійний термін продовжений на термін, протягом якого об'єкт не міг експлуатуватися унаслідок недоліків, за які відповідає підрядчик.

У разі виявлення протягом гарантійного терміну недоліків замовник повинен заявити про них підрядчикові в розумний термін після їх виявлення.

Договором будівельного підряду може бути встановлене право замовника сплатити передбачену договором частину ціни робіт, визначеної в кошторисі, після закінчення гарантійного терміну (ст. 884 ЦК України).

Договором будівельного підряду може бути передбачена обов'язок підрядчика усувати на вимогу замовника і за його рахунок недоліки, за які підрядчик не відповідає.

Підрядчик має право відмовитися від виконання цього обов'язку, якщо усунення недоліків не пов'язане безпосередньо з предметом договору або не може бути здійснене підрядчиком по незалежних від нього причинах.

Так само з відповідальністю підрядчика ЦК України встановлює відповідальність замовника. Так, згідно ст. 886 цього Кодексу у разі невиконання або неналежного виконання замовником обов'язків за договором будівельного підряду він платить підрядчикові неустойку, встановлену договором або законом, і відшкодовує збитки в повному об'ємі, якщо не доведе, що порушення договору відбулося не по його провині.

ТЕМА 12 «ЗОБОВ'ЯЗАЛЬНЕ ПРАВО: ДОГОВІР МАЙНОВОГО НАЙМУ»

План лекції:





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 339 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...