Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і основні цивільно-правові засоби захисту права власності. 6 страница



До договору купівлі-продажу на біржах, конкурсах, аукціонах (публічних торгах), договору купівлі-продажу валютних цінностей і цінних паперів застосовуються загальні положення про купівлю-продажі, якщо інше не встановлене законом про ці види договорів купівлі-продажу або не витікає з їх змісту.

Головним при визначенні предмету договору є не тільки вид майна, а і інші характеристики, а, саме, кількість, асортимент, якість і так далі.

Кількість товару. Перш за все в договорі купівлі-продажу визначається кількість товару. Згідно ст. 669 ЦК України кількість товару, яка продається, встановлюється в договорі купівлі-продажу у відповідних одиницях вимірювання або грошовому виразі, а умова відносно кількості товару може бути узгоджене встановленням в договорі купівлі-продажу порядку визначення цієї кількості.

Кількість товару може визначатися в кілограмах, метрах і інших заходах вимірювання. Умова визначення кількості товару в договорі купівлі-продажу є істотною.

ЦК України надає можливість встановлювати в договорі не кількість товару, а порядок його визначення.

Стаття 670 ЦК України передбачає відповідальність продавця у разі неналежного виконання ним умов договору відносно кількості товару:

при передачі покупцеві меншої кількості товару, чим це передбачено договором;

при передачі покупцеві більшої кількості товару, чим це передбачено договором.

Предмет договору купівлі-продажу може визначатися змістом його асортименту. Згідно ст. 671 ЦК України, якщо за договором купівлі-продажу передачі підлягає товар в певному співвідношенні по видах, моделях, розмірах, квітах або інших ознаках (асортимент), продавець зобов'язаний передати покупцеві товар в асортименті, який узгоджений сторонами.

Вищезгаданий перелік характеристик, за допомогою яких можна визначати асортимент товарів, є зразковим. Узгодження асортименту товарів може бути проведене як в самому тексті договору купівлі-продажу, так і в специфікаціях або інших документах, які є невід'ємними частинами договору купівлі-продажу.

У випадку, якщо договором купівлі-продажу асортимент товару не встановлений або асортимент не був визначений в порядку, встановленому договором, але із змісту зобов'язання витікає, що товар підлягає передачі покупцеві в асортименті, продавець має право передати покупцеві товар в асортименті виходячи з потреб покупця, які були відомі продавцеві на момент укладення договору, або відмовитися від договору.

ЦК України передбачає правові наслідки порушення умови договору відносно асортименту товару. Стаття 672 ЦК України передбачає різні випадки порушення продавцем умов договору про асортимент і визначає правові наслідки для будь-якого з можливих порушень.

При передачі продавцем товару не в тому асортименті, який був обумовлений договором купівлі-продажу, покупець має право відмовитися від його ухвалення і оплати, а якщо товар вже сплачений, — вимагати повернення сплаченої за нього грошової суми.

При передачі покупцеві частини товару, асортимент якого відповідає умовам договору купівлі-продажу, і частині товару з порушенням асортименту, покупець має право на свій вибір:

прийняти частину товару, який відповідає умовам договору, і відмовитися від залишку товару;

відмовитися від всього товару;

вимагати заміни частині товару, який не відповідає асортименту, товаром в асортименті, який встановлений договором;

прийняти весь товар.

У разі відмови від товару, асортимент якого не відповідає умовам договору купівлі-продажу, або пред'явлення вимоги про заміну цього товару покупець має право відмовитися від оплати цього товару, а якщо він вже сплачений, — вимагати повернення сплаченої за нього грошової суми, але покупець не має чи права відмовитися розірвати договір купівлі-продажу.

Товар, асортимент якого не відповідає умовам договору купівлі-продажу, є прийнятим, якщо покупець в розумний термін після його отримання не повідомив продавця про свою відмову від нього.

Якщо покупець не відмовився від товару, асортимент якого не відповідає умовам договору купівлі-продажу, він зобов'язаний сплатити його за ціною, узгодженою з продавцем.

Якщо продавець не прийняв необхідні заходи відносно узгодження ціни в розумний термін, покупець оплачує товар за ціною, яка на момент укладення договору купівлі-продажу застосовувалася відносно аналогічного товару.

Якість товару. Продавець повинен передати покупцеві не тільки визначений договором вид товару, але якість останнього повинно відповідати умовам договору купівлі-продажу.

У разі відсутності в договорі купівлі-продажу умов відносно якості товару продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, придатний для мети, з якою товар такого роду зазвичай використовується.

У договорі якість товару визначається з посиланням на нормативні документи по стандартизації або інші показники (естетичні, екологічні і тому подібне).

Національні стандарти розробляються технічними комітетами стандартизації, а у разі їх відсутності — іншими суб'єктами стандартизації, які мають для цього відповідний науково-технічний потенціал.

Якщо в договорі вимоги до якості товару не визначаються, але продавець при укладенні договору купівлі-продажу був повідомлений покупцем про конкретну мету придбання товару, продавець повинен передати покупцеві товар, придатний для використання відповідно до цієї мети (ч. 2 ст. 673 ЦК України). Вказана норма захищає права покупця. Мета договору може бути повідомлена продавцеві в ході переговорів або іншим шляхом. При цьому вказана мета повинна бути відома продавцеві до підписання договору.

Якщо законом встановлені вимоги відносно якості товару, продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, який відповідає цим вимогам. Продавець і покупець можуть домовитися про передачу товару підвищеної якості порівняно з вимогами, встановленими законом.

Відповідність товару вимогам законодавства підтверджується способом і в порядку, встановлених законом і іншими нормативно-правовими актами.

Стаття 675 ЦК України передбачає, що товар, який продавець передає або зобов'язаний передати покупцеві, може відповідати вимогам щодо його якості у момент передачі покупцеві, якщо інший момент визначення відповідності товару цим вимогам не встановлений договором купівлі-продажу.

Договором або законом може бути встановлений термін, в перебігу якого продавець гарантує якість товару (гарантійний термін).

Гарантія якості товару розповсюджується на всі комплектуючі вироби, якщо інше не встановлене договором.

Гарантійний термін експлуатації — це термін, в перебігу якого гарантується використання товару за призначенням, зокрема комплектуючих виробів і складових частин, за умови дотримання споживачем правил користування і в перебігу якого виробник (продавець, виконавець) виконує гарантійні зобов'язання.

Згідно ст. 676 ЦК України числення гарантійного терміну починається з моменту передачі товару покупцеві, якщо інше не встановлене договором купівлі-продажу.

Гарантійний термін на комплектуючий виріб відповідає гарантійному терміну на основний виріб і починає текти одночасно з ним.

Він може бути продовжений на якийсь час, в перебігу якого покупець не міг використовувати товар у зв'язку з обставинами, які залежать від продавця, до усунення їх продавцем, а також на якийсь час, в перебігу якого товар не міг використовуватися у зв'язку з виявленими в нім недоліками, за умови повідомлення про це продавця в порядку, встановленому ст. 688 ЦК України.

У разі заміни товару (комплектуючого виробу) неналежної якості на товар (комплектуючий виріб), яка відповідає умовам договору купівлі-продажу, гарантійний термін на нього починає текти з моменту заміни.

Законом або іншими нормативно-правовими актами може бути встановлений термін, із закінченням якого товар вважається непридатним для використання за призначенням (термін придатності) (ст. 677 ЦК України).

Термін придатності товару не може бути змінений за погодженням сторін в договорі.

Термін придатності товару визначається періодом часу, який обчислюється з дня його виготовлення і протягом якого товар може годитися для використання, або терміном (датою), до настання якого товар може годитися для використання.

Продавець зобов'язаний передати покупцеві товар, на який встановлений термін придатності, з таким розрахунком, щоб він міг бути використаний за призначенням до закінчення цього терміну.

Покупець, якому переданий товар неналежної якості, відповідно до ст. 678 ЦК України має право, незалежно від можливості використання товару за призначенням, вимагати від продавця на власний вибір:

пропорційного зменшення ціни;

безвідплатного усунення недоліків товару в розумний термін;

відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

У разі істотного порушення вимог щодо якості товару (виявлення недоліків, які не можна усунути, недоліків, усунення яких пов'язане з непропорційними витратами або витратами часу, недоліків, які виявлялися неодноразово або з'явилися знову після їх усунення) покупець має право на власний вибір:

відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми;

вимагати заміни товару.

Якщо продавець товару неналежної якості не є його виробником, вимоги щодо заміни, безвідплатного усунення недоліків товару і відшкодування збитків можуть бути пред'явлені до продавця або виробника товару. Виключення з цього правила можуть передбачатися ЦК України або іншим законом.

Продавець відповідає за недоліки товару, якщо покупець доведе, що вони виникли до передачі товару покупцеві або з причини, які існували до цього моменту.

Якщо продавцем надані гарантії щодо якості товару, продавець відповідає за його недоліки, якщо він не доведе, що вони виникли після його передачі покупцеві унаслідок порушення покупцем правил користування або зберігання товару, дій третіх осіб, випадку або непереборної сили.

Терміни виявлення недоліків і пред'явлення вимоги у зв'язку з недоліками проданого товару встановлюються ЦК України. Так, покупець має право пред'явити вимогу у зв'язку з недоліками товару за умови, що недоліки виявлені в терміни, встановлені ст. 680, якщо інше не встановлене договором або законом.

Якщо на товар не встановлений гарантійний термін або термін придатності, вимога у зв'язку з його недоліками може бути пред'явлене покупцем за умови, що недоліки були виявлені впродовж розумного терміну, але в межах двох років, а відносно нерухомого майна — в межах трьох років з дня передачі товару покупцеві, якщо договором або законом не встановлений більший термін (п. 2 ст. 680 ЦК України).

У випадку, якщо встановити день передачі нерухомого майна неможливо або якщо покупець володів нерухомим майном до укладення договору, зазначені терміни обчислюються з дня укладення договору (п. 2 ст. 680 ЦК України).

Термін для виявлення недоліків товару, який перевозився або був відправлений поштою, обчислюється з дня отримання товару в місці призначення.

Якщо на товар встановлений гарантійний термін, покупець має право пред'явити вимогу у зв'язку з недоліками товару, які були виявлені протягом цього терміну.

Якщо на комплектуючий виріб встановлений гарантійний термін меншої тривалості, чим на основний виріб, покупець має право пред'явити вимогу у зв'язку з недоліками комплектуючого виробу, якщо ці недоліки були виявлені протягом гарантійного терміну на основний виріб.

Якщо на комплектуючий виріб встановлений гарантійний термін більшої тривалості, чим гарантійний термін на основний виріб, покупець має право пред'явити вимогу у зв'язку з недоліками товару, якщо ці недоліки в комплектуючому виробі були виявлені протягом гарантійного терміну на нього, незалежно від закінчення гарантійного терміну на основний виріб.

Покупець має право пред'явити вимогу у зв'язку з недоліками товару, на який встановлений термін придатності, якщо вони виявлені протягом терміну придатності товару.

Якщо недоліки товару виявлені покупцем після закінчення гарантійного терміну або терміну придатності, продавець несе відповідальність, якщо покупець доведе, що недоліки товару виникли до передачі йому товару або з причини, які існували до цього моменту.

До вимог, у зв'язку з недоліками проданого товару, застосовується позовна давність в один рік, яка обчислюється з дня виявлення недоліків в межах термінів, встановлених ст. 680 ЦК України, а якщо на товар встановлений гарантійний термін (термін придатності), — з дня виявлення недоліків в межах гарантійного терміну (терміну придатності).

Тара і упаковка. Продавець зобов'язаний передати покупцеві товар в тарі і (або) в упаковці, якщо інше не встановлене договором купівлі-продажу або не витікає із змісту зобов'язання.

Обов'язок передачі товару в тарі і (або) в упаковці не розповсюджується на товари, які по своєму характеру не потребують застосування тари і (або) упаковки.

Стаття 686 ЦК України передбачає правові наслідки передачі товару з порушенням вимоги про тару і (або) упаковки. У випадку, якщо продавець передав покупцеві товар без тари і (або) упаковки або в неналежній тарі і (або) упаковці, покупець має право вимагати від продавця передачі товару в належній тарі і (або) упаковці або заміни неналежної тари і (або) упаковки, якщо інше не витікає із змісту зобов'язання або характеру товару, або пред'явити до нього інші вимоги, які витікають по передачі товару неналежної якості (ст. 678 ЦК України).

Перевірка дотримання умов договору купівлі-продажу відносно предмету договору продавцем і покупцем може здійснюватися на одних і тих же умовах (ст. 687 ЦК України).

Згідно ст. 688 ЦК України покупець зобов'язаний повідомити продавця про порушення умов договору купівлі-продажу щодо кількості, асортименту, якості, комплектності, тари і (або) упаковки товару в строк, встановлений договором або актами цивільного законодавства, а якщо такий термін не встановлений, — в розумний строк після того, як порушення могло бути виявлене щодо характеру і призначення товару.

У разі невиконання покупцем цього обов'язку продавець має право частково або в повному об'ємі відмовити в задоволенні відповідних вимог покупця, якщо продавець доведе, що невиконання покупцем обов'язку повідомити продавця про порушення умов договору купівлі-продажу послужило причиною неможливості задоволення його вимог або викликало для продавця витрати, які перевищують його витрати у разі своєчасного повідомлення про порушення умов договору.

Якщо продавець знав або міг знати про те, що переданий покупцеві товар не відповідає умовам договору купівлі-продажу, він не має права посилатися на те, що не отримав від покупця повідомлення про порушення умов договору, і на наслідки невиконання покупцем цього обов'язку.

Ціна товару. Істотною умовою договору купівлі-продажу є ціна — певна грошова сума, що виплачується покупцем за отриману від продавця річ.

Покупець зобов'язаний сплатити товар за ціною, встановленою в договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена в договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, — за ціною, яка визначається згідно ст. 632 ЦК України (умови визначення ціни), а також зробити за свій рахунок дії, які згідно з угодою, актів цивільного законодавства або вимог, які зазвичай встановлюються, необхідні для здійснення платежу. Платіж може бути проведений грошовою готівкою або в безготівковому порядку через банк.

У випадку, якщо продавець прострочив виконання обов'язку щодо передачі товару, ціна визначається виходячи із співвідношення цих показників на момент укладення договору і на день передачі товару, встановлений в договорі, а якщо такий день не встановлений договором, — на день, визначений згідно ст. 530 ЦК України (терміни виконання зобов'язання).

Продаж майна здійснюється по цінах, які визначаються сторонами, якщо інше не передбачене законодавчими актами.

Є три види цін: вільні, державні фіксовані і регульовані. Державні фіксовані і регульовані ціни і тарифи встановлюються на ресурси, які мають визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, на товари і послуги, які мають вирішальне соціальне значення, а також на продукцію, товари і послуги, виробництво яких зосереджено на підприємствах, які займають монопольне положення на ринку. Державні фіксовані і регульовані ціни встановлюються державними органами України.

Вся необґрунтовано отримана підприємством, організацією сума виручки унаслідок порушення державної дисципліни по встановленню цін підлягає вилученню в дохід відповідного бюджету залежно від підлеглості підприємства, організації. Крім того, до позабюджетних фондів місцевих Рад стягується штраф в двократному розмірі відносно необґрунтовано отриманої суми виручки. Вказані суми списуються з рахунків підприємств і організацій в банківських установах за рішенням суду (господарського суду).

Форма договору купівлі-продажу. Договір купівлі-продажу, як і будь-яка інша цивільно-правова угода, полягає згідно загальним вимогам ЦК України, тобто в усній або письмовій формі.

Стаття 657 ЦК України встановлює обов'язкову нотаріальну форму договору купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна. Крім того, такі угоди підлягають обов'язковій державній реєстрації.

Державну реєстрацію таких об'єктів здійснюють державні комунальні підприємства — бюро технічної інвентаризації (БТІ) місцевих органів державної виконавчої влади на підставі відповідних документів, що встановлюють право, за рахунок засобів власників нерухомого майна.

Обов'язок продавця передати товар покупцеві. Основний обов'язок продавця — передати покупцеві товар, визначеного договором купівлі-продажу. При цьому продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві документи (технічний паспорт, сертифікат якості і тому подібне), які стосуються товару і підлягають передачі разом з товаром згідно з угодою або актів цивільного законодавства.

Термін виконання обов'язку передати товар встановлюється договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає можливості визначити цей термін, — згідно положенням ст. 530 ЦК України (терміни виконання зобов'язань).

Згідно ст. 664 ЦК України обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним в момент:

1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар;

2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар повинен бути переданий покупцеві по місцезнаходженню товару.

Договором купівлі-продажу може бути встановлений інший момент виконання продавцем обов'язку передати товар.

Визначення моменту виконання обов'язку продавця передати товар і переходу права власності є істотним, оскільки згідно ст. 668 ЦК України ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження товару переходить до покупця з моменту передачі йому товару, якщо інше не встановлене договором або законом.

Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження товару, проданого під час його транспортування, переходить до покупця з моменту укладення договору купівлі-продажу, якщо інше не встановлене договором або звичаями ділового обороту.

Умова договору купівлі-продажу про те, що ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження товару переходить до покупця з моменту здачі товару першому перевізникові, на вимогу покупця може бути визнано судом недійсним, якщо у момент укладення договору продавець знав або міг знати, що товар втрачений або пошкоджений, але не повідомив про це покупця.

Покупець зобов'язаний прийняти товар, окрім випадків, якщо він має право вимагати заміни товару або має право відмовитися від договору купівлі-продажу.

Якщо покупець (одержувач) відмовився від ухвалення товару, переданого продавцем, він зобов'язаний забезпечити збереження цього товару, негайно повідомивши про це продавця.

Продавець зобов'язаний забрати (вивезти) товар, не прийнятий покупцем (одержувачем), або розпорядитися їм в розумний термін.

Якщо продавець в цей термін не розпорядиться товаром, покупець має право реалізувати товар або повернути його продавцеві.

Витрати покупця у зв'язку із збереженням товару, його реалізацією або поверненням продавцеві підлягають відшкодуванню продавцем. При цьому суми, отримані від реалізації товару, передаються продавцеві за винятком сум, які належать покупцеві.

Якщо покупець без достатніх підстав затримує ухвалення товару або відмовився його прийняти, продавець має право вимагати від нього прийняти і сплатити товар або має право відмовитися від договору купівлі-продажу.

2. Продаж товару в кредит. Одним з видів оплати товару є його продаж в кредит. Згідно ст. 694 ЦК України договором купівлі-продажу може бути передбачена продаж товару в кредит з відстроченням або з розстрочкою платежу.

Товар продається в кредит по цінах, які діють на день продажу, а зміна ціни на товар, проданий в кредит, не є підставою для проведення перерахунку, якщо інше не встановлене договором або законом.

Якщо покупець прострочив оплату товару, проданого в кредит, продавець має право вимагати повернення неоплаченого товару. У випадку, якщо покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються відсотки, які можуть встановлюватися законом або договором з дня, коли товар повинен був бути сплачений, до дня його фактичної оплати.

Договором про продаж товару в кредит може бути передбачена оплата товару з розстрочкою платежу.

Істотними умовами договору про продаж товару в кредит з умовою про розстрочку платежу є ціна товару, порядок, терміни і розміри платежів.

Якщо покупець не здійснив у встановлений договором термін чергового платежу за проданий з розстрочкою платежу або переданий йому товар, продавець має право відмовитися від договору і вимагати повернення проданого товару.

3. Договір роздрібної купівлі-продажу. Договором роздрібної купівлі-продажу є договір, по якому продавець, який здійснює підприємницьку діяльність по продажу товару, зобов'язується передати покупцеві товар, який зазвичай призначений для особистого, домашнього або іншого використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити його. У ЦК України договір роздрібній торгівлі регулюється статтями 698-711.

Договір роздрібної купівлі-продажу є публічним. Згідно ст. 699 ЦК України пропозиція товару, зроблена в рекламі, каталогах, а також інших описах товару, звернених до невизначеного круга осіб, є публічною пропозицією укласти договір, якщо воно містить всі істотні умови договору.

Згідно ст. 700 ЦК України продавець зобов'язаний надати покупцеві необхідну і достовірну інформацію про товар, який пропонується до продажу. Інформація може відповідати вимогам закону і правилам роздрібної торгівлі щодо її змісту і способів надання, а покупець має право до укладення договору купівлі-продажу оглянути товар, вимагати проведення в його присутність перевірки властивостей товару або демонстрації користування товаром, якщо це не виключається характером товару і не протиречить правилам роздрібної торгівлі.

Сторони можуть укласти договір купівлі-продажу з умовою про ухвалення покупцем товару в строк, встановлений договором, і терміну протягом якого товар не може бути проданий продавцем іншому покупцеві.

Якщо покупець не з'явився або не зробив інших необхідних дій для ухвалення товару у встановлений термін, вважається, що покупець відмовився від договору, якщо інше не встановлене договором.

Додаткові витрати продавця на забезпечення передачі товару покупцеві у встановлений термін включаються в ціну товару, якщо інше не встановлене договором або актами цивільного законодавства.

Сторони можуть укласти договір купівлі-продажу товару на підставі ознайомлення покупця із зразком товару (по опису, каталогам і тому подібне). Цей договір є виконаним з моменту доставки товару в місце, встановлене договором, а якщо місце передачі товару не встановлене договором, — з моменту доставки товару по місцю проживання фізичної особи — покупця або місцезнаходженню юридичної особи — покупця, якщо інше не встановлене договором або законом.

Покупець до передачі товару має право відмовитися від договору за умови відшкодування продавцеві витрат, пов'язаних із здійсненням дій щодо виконання договору.

На сьогодні з'явилися сучасніші способи продажу товарів, до яких, зокрема, належить продаж товарів з використанням автоматів. Такий продаж товарів пов'язаний з тим, що покупець не має безпосереднього контакту з продавцем. Згідно ст. 703 ЦК України, якщо продаж товару здійснюється з використанням автоматів, власник автоматів зобов'язаний довести до покупця інформацію про продавця товару, яка розміщується на автоматі або надана іншим чином і містить в собі зведення про найменування продавця, його місцезнаходження, режим роботи, а також дії, які необхідно зробити покупцеві для отримання товару.

Сторони договору роздрібної купівлі-продажу можуть домовитися про доставку товару покупцеві. Згідно ст. 704 ЦК України продавець зобов'язаний у встановлений договором термін доставити товар по місцю, вказаному покупцем, а якщо місце передачі товару покупцем не вказане, — по місцю проживання фізичної особи — покупця або місцезнаходженню юридичної особи — покупця.

Договір роздрібної купівлі-продажу вважається виконаним з моменту вручення товару покупцеві, а у разі його відсутності — особі, яка пред'явила квитанцію або інший документ, який засвідчує укладення договору або оформлення доставки товару, якщо інше не встановлене договором, актами цивільного законодавства або не витікає із змісту зобов'язання.

Якщо договором не встановлений термін доставки товару для вручення його покупцеві, товар може бути доставлений в розумний термін після отримання вимоги покупця.

Покупець зобов'язаний сплатити товар за ціною, оголошеною продавцем у момент укладення договору, якщо інше не встановлене законом або не витікає із змісту зобов'язання.

Якщо договором встановлена попередня оплата товару, прострочення покупцем оплати товару є відмовою покупця від договору, якщо інше не встановлене договором.

До договору роздрібної купівлі-продажу товару в кредит, зокрема з розстрочкою платежу, не застосовуються положення частини 5 ст. 694 ЦК України, а саме встановлення відсотків за прострочення оплати товарів.

Покупець має право повністю сплатити товар у будь-який час в межах встановленого договором періоду розстрочки її оплати.

Продаж товарів в розстрочку може здійснюватися:

суб'єктами господарської діяльності, які засновані на державної власності або на власності відповідної територіальної общини;

суб'єктами господарської діяльності системи споживчої угоди, перелік яких затверджується правліннями районних споживчих союзів і районних споживчих суспільств, а також суб'єктами господарської діяльності, які належать до сфери управління Укоопспілки, перелік яких затверджується Укоопспілкою;

3) суб'єктами господарської діяльності інших форм власності згідно їх засновницьким документам.

Продаж товарів в розстрочку здійснюється фізичними особами, які мають постійний дохід і постійно проживають в населеному пункті, де знаходиться суб'єкт господарської діяльності. Якщо фізична особа постійно працює або вчиться за межами населеного пункту, де постійно проживає, воно може набувати товарів в розстрочку за місцем роботи (навчання), але за згодою суб'єкта господарської діяльності.

Продаж товарів в розстрочку здійснюється на підставі договору купівлі-продажу, який полягає формою, встановленою в додатку № 2 до Правил торгівлі в розстрочку, і повинен полягати з дотриманням цих вимог.

Під час продажу товарів в розстрочку з покупців на користь суб'єкта господарської діяльності від наданого кредиту нараховуються відсотки, розмір яких встановлює суб'єкт господарської діяльності, але товарів річних ставок, що не вище діють на момент продажу, по фінансових кредитах банку, який обслуговує суб'єкта господарської діяльності, який здійснює продаж товарів в розстрочку. Наступна зміна ставок по банківських кредитах не вабить перерахунок по цих відсотках.

Покупець за договором роздрібної купівлі-продажу має більших прав, чим продавець в звичайному договорі купівлі-продажу. Зокрема, це стосується права на обмін товару. Так, відповідно ст. 707 ЦК України покупець має право протягом чотирнадцяти днів з моменту передачі йому непродовольчого товару неналежної якості, якщо більший термін не оголошений продавцем, обміняти його в місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації і тому подібне. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем. Якщо у продавця немає необхідного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар продавцеві і отримати сплачену за нього грошову суму.

Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був в споживанні, збережений його товарний вигляд, споживчі властивості і за наявності доказів придбання товару у цього продавця.

У разі виявлення покупцем протягом гарантійного або інших термінів, встановлених обов'язковими для сторін правилами або договором, недоліків, не попереджених продавцем, або фальсифікації товару покупець має право відповідно ст. 708 ЦК України на власний вибір:





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 426 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...