Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація доходів



В оцінці результатів господарської діяльності найважливішими показниками є доходи й прибуток.

Традиційно доход – це грошові надходження підприємства. Основним джерелом грошових надходжень є виручка від реалізації продукції – сума коштів, які одержані від споживачів і зараховані на рахунок підприємства за реалізовану продукцію. Виручка від реалізації продукції, робіт, послуг є основним джерелом відшкодувань витрат на виробництво і реалізацію продукції, формування фінансових ресурсів.

Від величини виручки залежить своєчасність і повнота податкового платежу, погашення банківських кредитів тощо.

У ресторанному господарстві за рахунок грошових доходів від реалізації продукції насамперед відшкодовується вартість матеріальних витрат на виробництво у розмірі закупівельної вартості використаної сировини, напівфабрикатів, купівельних товарів. Залишок виручки є валовим прибутком підприємства. Якщо підприємство одержує доход (виручка), то воно має основу для самоокупності і самофінансування.

Валовий прибуток – це доходи у вигляді торгових націнок, які диференціюються у відповідності від об’єму матеріальних витрат.

До валового прибутку, крім доходів, одержаних від реалізації, включаються також доходи від оптової відпустки, від реалізації матеріалів, відходів, а також від надання населенню додаткових послуг.

Рівень націнок підприємство визначає самостійно. Націнки повинні створити умови щодо прибуткової роботи і відображати специфіку реалізації продукції і послуг.

Валовий прибуток вимірюється в абсолютних і відносних показниках.

Абсолютним показником є сума, відносним - рівень

РВП = ВП: Т × 100%,

де РВП - рівень валового прибутку,

ВП – валовий прибуток

Об’єм валового прибутку від реалізації залежить від ступеня розвитку ринку, об’єму, складу, структури товарообороту, рівня закупівельних цін, інфляції, об’єму додаткових послуг.

Усі доходи (виручка) підприємства класифікуються за ознаками:

1. По видах діяльності:

Доходи від звичайної діяльності у фінансовій звітності класифікуються по наступним групам:

- доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – тобто від основної операційної діяльності;

- інші операційні доходи, до них відносяться: доход від реалізації іноземної валюти; від реалізації інших оборотних активів; суми отриманих штрафів, за порушення господарських договорів; доходи від списання кредиторської заборгованості; інші доходи від операційної діяльності;

- фінансові доходи – доходи у вигляді дивідендів, відсотків;

- доходи від виробничої діяльності, від торгової діяльності, від посередницької, інвестиційно-кредитної, доходи від продажу майна й інтелектуальних прав, інші.

2. За характером (способу) одержання всі доходи поділяють на дві групи:

- доходи від реалізації продукції (товарів, послуг, робіт), майна підприємства;

- доходи від використання майна (капіталу), від надання в оренду, від використання тимчасово вільних фінансових ресурсів, цінних паперів.

3. За методологією відображення у фінансовій звітності доход (виручка) складається з елементів:

1 2

+ =

3 4

= + +

5 6

+ =

Схема 10.1. Склад доходу (виручка) від реалізації.

Склад доходів (виручка) характеризує ефективність виробничо- торгової діяльності.

Разом з тим, доход (виручка) – не остаточний фінансовий результат.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 484 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...