Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Факторний аналіз витрат



Для об'єктивної оцінки виконання плану і динаміки витрат необхідно детально і глибоко вивчити вплив факторів на їхній розмір. Фактори з деякою умовністю можна підрозділити на незалежні від діяльності підприємства і залежні від результатів і якості його роботи.

До незалежних факторів відносяться:

- зміна цін реалізації на продукцію власного виробництва і покупні товари;

- тарифи і ставки на послуги, ціни на матеріали, паливо, пальне і газ; прийом чи передача підприємств харчування, складів, інші організаційно-структурні зміни усередині організації і т.п.

Залежні фактори включають ступінь виконання плану і динаміку товарообороту; зміни його обсягу, складу і структури; часу обертання товарів і продуктів; підвищення чи зниження рівня продуктивності праці робітників; розширення постачання продуктів від місцевих постачальників, раціоналізацію шляхів і форм товаропостачання; поліпшення використання транспорту; підвищення ефективності використання матеріально-технічної бази підприємств харчування; удосконалювання економічної роботи й ін.

Також угруповання факторів дозволяє визначити дійсний розмір відносної економії (перевитрати) витрат (по окремих статтях і по підприємству в цілому), установити позитивні і негативні моменти в роботі, шляхи і резерви відносного скорочення витрат.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 1118 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...