Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Факторний аналіз валового прибутку



Аналіз фінансових результатів на підприємстві починають з вивчення валового прибутку. Він включає реалізовані торгові націнки. Розмір націнок залежить від типу підприємства, місця і часу реалізації власної продукції і покупних товарів. За рахунок валового прибутку підприємство сплачує податок на додаткову вартість, акцизи, інші обов'язкові платежі. У зв'язку з цим необхідно також визначати, вивчати й оцінювати валовий прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства.

Аналіз реалізованих торгових націнок проводять по їх сумі і рівню (у % до обороту). У процесі аналізу вивчають і оцінюють ступінь виконання плану і динаміку валового прибутку, вимірюють вплив факторів на його розмір. Загальна сума валового прибутку залежить від зміни обсягу товарообороту і рівня реалізованих торгових націнок. Збільшення чи зменшення обсягу товарообороту веде до відповідної зміні суми валового прибутку. Зі збільшенням середнього рівня реалізованих торгових націнок пропорційно зростає їхня сума. Вплив зазначених факторів на валовий прибуток вимірюють прийомом абсолютних різниць.

Так, відхилення від плану по товарообороту множать на базисний рівень валового прибутку (плановий чи фактичний за минулий період), поділяють на 100.

DТ х Рвп (п),

DТ - розмір зміни товарообороту

Рвп(п) – рівень валового прибуток плановий.

Відхилення від плану чи від даних минулого періоду по середньому рівню реалізованих торгових націнок множать на фактичний товарооборот звітного періоду і поділяють на 100

DРвп х Т (ф),

DРвп - розмір зміни середнього рівня реалізованих торгових націнок

(валового прибутку)

Т(ф) – фактичний товарообіг звітного періоду

Значний вплив на валовий прибуток робить зміна цін реалізації на продукцію власного виробництва і покупні товари. При підвищенні цін реалізації відповідно росте сума реалізованих торгових націнок, і навпаки.

Для виміру впливу даного фактора на валовий прибуток необхідно приріст обсягу товарообороту за рахунок підвищення цін реалізації на власну продукцію і покупні товари помножити на базисний рівень реалізованих торгових націнок (плановий чи фактичний за минулий період) і розділити на 100.

Валовий прибуток, що залишився в розпорядженні підприємства харчування, знаходиться в прямій залежності від зміни загальної суми реалізованих торгових націнок і в зворотній – від росту чи зменшення податків і інших обов'язкових платежів, стягнутих за рахунок валового прибутку. Їхній вплив на валовий прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства, визначають прямим рахунком. Прийомом абсолютних різниць вимірюють вплив на реалізовані торгові націнки, що залишаються в розпорядженні підприємства, зміни обсягу товарообороту і їхнього рівня.

Середній рівень валового прибутку залежить від зміни складу товарообороту (частки в товарообороті продукції власного виробництва і покупних товарів) і рівнів валового прибутку від реалізації власної продукції і продажу покупних товарів. По покупних товарах націнки звичайно встановлюють у більш низьких розмірах, чим на власну продукцію, а багато які з них нерідко продаються підприємствами за роздрібними цінами (без націнок). У зв'язку з цим рівень валового прибутку по покупних товарах нижче, ніж на продукцію власного виробництва. Закінчується аналіз узагальненням виявлених можливостей і реальних резервів росту реалізованих торгових націнок. Для реалізації виявлених тактичних і стратегічних резервів збільшення валового прибутку розробляються економічні, організаційні, технічні і соціальні заходи щодо їх повного й ефективного використання.

Факторний аналіз прибутку і рентабельності підприємства харчування

Прибуток є основним показником оцінки фінансово-господарської діяльності підприємств ресторанного господарства і головним джерелом стимулювання праці, виробничо-торгового і соціального розвитку підприємств, росту їх майна і власного капіталу. Підприємства, забезпечуючи виконання плану і високі темпи росту прибутку, мають можливість своєчасно зробити відрахування до бюджету та внебюджетні фонди, поповнити власний капітал, створити необхідні соціальні фонди, резерви тощо.

При проведенні аналізу вивчається виконання плану та динаміка прибутку, виявляється вплив факторів на її розмір, оцінюються резерви росту чистого прибутку. Прибуток від реалізації власної продукції і покупних товарів залежить від зміни об’єму товарообороту, середнього рівня валового прибутку, рівня витрат і рівня податків.

Для виміру впливу зміни товарообороту на прибуток необхідно відхилення від плану або у динаміці щодо об’єму товарообороту помножити на базисний рівень прибутку від реалізації продукції власного виробництва і покупних товарів у відсотках до обігу (щодо плану або фактичний за минулий період) і поділити на 100.

∆ Т × РП(п),

де ∆ Т - розмір зміни товарообороту;

РП(п) – плановий рівень прибутку.

Значний вплив на прибуток робить зміна цін на продукцію власного виробництва і покупні товари. При підвищенні цін на продукцію росте сума реалізованих торгових націнок і навпаки. Вплив зміни середнього рівня валового прибутку і рівня витрат розраховується множенням фактичного товарообороту звітного періоду на відхилення від плану, або у динаміці рівнів реалізованих торгових націнок або витрат та діленням на 100.

∆ Рвп × Т(ф),

де Рвп – розмір зміни середнього рівня реалізованих торгових

націнок (валового прибутку).

∆ Рв × Т(ф),

де ∆ Рв - розмір зміни витрат.

Середній рівень валового прибутку залежить від зміни складу товарообороту (частки в товарообороті продукції власного виробництва і покупних товарів) і рівнів валового прибутку від реалізації продукції власного виробництва і продажу покупних товарів. На покупні товари націнки звичайно встановлюють у більш низьких розмірах, чим на власну продукцію, а багато з них нерідко продаються підприємствами за роздрібними цінами (без націнок). У зв’язку з цим рівень валового прибутку на покупні товари нижче, ніж на продукцію власного виробництва.

Приклад 1. Динаміка зміни прибутку і рентабельності підприємства.

  Показники Минулий рік Звітний рік Відхилення +, -
Сума, тис.грн % Сума, тис.грн % Сума, тис.грн %
1. Товарооборот     481,2   +11,2 -
2. Валовий прибуток. 117,5 25,0 121,3 25,21 +0,2 +0,21
3. Витрати 102,5 21,81 104,4 21,7 +1,9 -0,11
4.Прибуток від операційної діяльності   3,19 16,9 3,51 +1,9 +0,32

Проаналізувати прибуток і рентабельність підприємства.

Визначимо вплив зміни товарообороту на прибуток від операційної діяльності:

(481,2 – 470)× 3,19% = + 0,36 тис.грн.

Збільшення обсягу товарообороту збільшило прибуток на 0,36 тис.грн.

Розрахуємо вплив зміни валового прибутку на прибуток від операційної діяльності:

481,2 × (+ 0,21%) = + 1,01 тис.грн.

За рахунок збільшення рівня валового прибутку на 0,21% одержано прибутку від операційної діяльності понад плану на 1,01 тис.грн.

Визначимо вплив зміни витрат:

481,2 × (- 0,11%) = -0,53 тис.грн.

Зменшення рівня витрат збільшило прибуток від операційної діяльності на 0,53 тис.грн. Тоді сумарний вплив факторів становитиме 1,9 тис.грн – (+0,36) + (+1,01) + (+ 0,53).

Значний вплив на прибуток має підвищення продуктивності праці робітників, що забезпечує ріст товарообороту і прибутку. Для визначення впливу цього фактору на прибуток необхідно приріст товарообороту за рахунок підвищення продуктивності праці помножити на базисний рівень прибутку від реалізації власної продукції і покупних товарів (за планом чи фактичний за минулий період) і поділити на 100.

Закінчується аналіз фінансових результатів господарської діяльності підприємств харчування узагальненням виявлених можливостей і резервів їхнього росту. Особливу увагу приділяють вивченню, узагальненню і використанню прогнозних резервів зростання доходів і прибутку, що можуть бути використані в майбутній господарській діяльності підприємств.

Планування валового прибутку підприємства

Планування валового прибутку є важливою стадією обґрунтування фінансового плану. Передумовою планування валового прибутку є данні аналізу.

Для планування валового прибутку використовують різні методи.

Наприклад, метод техніко-економічних розрахунків. Якщо на плануємий період прогнозується структура страв і товарів, можна розрахувати валовий дохід, використовуючи встановлені підприємством торгові націнки.

При встановленні єдиного розміру або суми націнки на кожну страву прогнозуємий об’єм валового прибутку визначається розрахунком доходності кожної групи страв.

Приклад 2. Визначити суму валового прибутку кафе за квартал.

Дані для розрахунку

Найменування страв   Реалізація, тис.грн.   Торговельна націнка
% сума, тис.грн.
Супи 193,8    
Другі страви 268,4    
Десерти 63,9    
Разом: 526,1    

Розрахуємо суму торговельної націнки:

- супи 193,8 × 45% = 87,2 тис.грн.;

- другі страви 268,4 × 75% = 201,3 тис.грн.;

- десерти 63,9 × 30% = 19,2 тис.грн.

Сума торговельних націнок складатиме:

87,2 + 201,3 + 19,2 = 307,7 тис.грн.

Сутність розрахунково-аналітичного методу в тому, що на основі звітних даних у поточному році (наприклад, за 10 місяців) і вивчення динаміки рівня валового прибутку за минулий рік визначається очикуємий рівень валового прибутку у поточному році, який приймається за базову величину для прогнозування суми валового прибутку.

Планування прибутковості підприємства

Існують пасивна й активна стадії складання плану з прибутку.

Пасивна стадія планування – це розробка плану з прибутку із врахуванням корективи, що враховують зміни зовнішніх і внутрішніх умов.

Активна стадія полягає у визначенні найбільшої прибутковості підприємства, тобто стадія, яка дає змогу збільшити прибуток, визначений у процесі пасивної стадії розробки плану, завдяки пошуку та мобілізації резервів підвищення продуктивності праці, зниження окремих витрат на виробництво та реалізацію продукції, збільшення обсягів продажу, частки прибутку в ціні окремих виробів, якість яких перевищує якість аналогічної продукції конкурентів тощо.

На підприємствах ресторанного господарства можуть бути застосовані такі методи розрахунку прибутку від реалізації продукції: прямого розрахунку, економічний (аналітичний) метод.

Метод прямого розрахунку використовується, якщо є прогнозні дані витрат, валового доходу, податків, коли не передбачаються різні зміни в діяльності підприємств.

Прогнозуємий розмір прибутку визначається як різниця між прогнозами валових доходів, витрат і податків або з використанням показника середньої рентабельності.

Економічний (аналітичний) метод відрізняється тим, що дає змогу визначити не тільки загальну суму прибутку, й вплив на неї зміни окремих чинників: обсягу виробництва (реалізації) продукції; собівартості продукції; рівня гуртових цін і рентабельності продукції, асортиментну та якості продукції.

Метод засновано на використанні результатів аналізу величин показників, які приймаються за базу і індексів його зміни у плановому періоді. Даний метод використовується, коли відсутні техніко - економічні нормативи, а взаємозв’язок між показниками встановлюється лише косвінно, на основі аналізу їх динаміки і зв’язків.

Елементом, який має важливе значення в плануванні прибутку є точка беззбитковості („поріг рентабельності”), тобто така виручка від реалізації (товарооборот), при якому підприємство не має збитків, але ще не має і прибутків. При цьому витрати підприємства дорівнюють його доходам.

Точку беззбитковості визначають таким чином:

ТБ = В пост._____,

Рвп – Рв(змін)

де ТБ – точка беззбитковості, тобто такий обсяг продажу, починаючи

з якого ціна продажу продукції перевищує витрати на його

виробництво та реалізацію;

Впост. – величина постійних витрат, грн.;

Рв змін. – рівень змінних витрат;

Рвп – рівень валового прибутку.

Граничний обсяг нарощування виробництва продукції необхідно визначити для того, щоб запобігти збільшення витрат та зменшення прибутку на кожну додаткову одиницю продукції, що виробляється, і, як наслідок, зменшення валового прибутку від реалізації більшого обсягу продукції.

Питання для закріплення матеріалу

Формування доходу підприємств.

Види доходів підприємств, які можна одержати від звичайної діяльності.

По яких ознаках класифікуються доходи підприємств?

Сутність прибутку, її функції.

Види прибутку по класифікаційних ознаках.

Методи розрахунку прибутку підприємства від реалізації продукції.

Показники рентабельності господарської діяльності підприємства.

Аналіз доходу і прибутку підприємства.

Сутність планування прибутку підприємства.

Методика розрахунку точки беззбитковості підприємства.

Чистий прибуток підприємства та методика його розрахунку.

Завдання для практичних занять





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 3033 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...