Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Times; 0,3



Звідси коефіцієнт ефективності використання потужності варочних казанів становитиме:

710: 800 = 0,89

При визначенні пропускної спроможності торгового залу ставиться задача виявити ефективність використання його площі, прискорити оборотність місць і в остаточному підсумку поліпшити економічні показники підприємства.

Основними критеріями, що характеризують пропускну спроможність торгового залу, є кількість годин його роботи, число місць, середній час, затрачуваний на обслуговування одного споживача, а також норми площі на одне місце і коефіцієнт його оборотності за день.

Пропускна спроможність торгового залу виміряється чисельністю споживачів, обслугованих за одиницю часу (зміну, місяць, рік). Вона залежить від типу підприємства, форми обслуговування, кількості місць у торговому залі, тривалості його роботи.

У залежності від типу підприємства (їдальня, кафе, ресторан) і застосовуваної в ньому форми обслуговування середні витрати часу на обслуговування одного споживача різні. При самообслуговуванні тривалість прийому їжі складає 20-30 хв, при обслуговуванні офіціантами – 30-40 хв, у ресторанах у денний час – 45-50хв., у вечірнє – 60-90 хв. Норми площі на одне місце і коефіцієнт його оборотності залежить також від типу підприємства і застосовуваних форм обслуговування. Зразкова норма площі на одне місце для ресторанів 1,6 -1,8 м2. Використовуючи встановлені норми, можна розрахувати пропускну спроможність торгового залу.

Чим менше часу витрачається на обслуговування одного споживача, тим вище показники оборотності місць, що характеризує інтенсивність використання торгових залів. Для порівняльної оцінки визначають розрахункову і фактичну оборотність місць.

Розрахункова оборотність визначається розподілом часу роботи торгового залу на середню тривалість обслуговування одного споживача і множенням на кількість місць.

Практика показує, що в зв'язку з нерівномірністю завантаження торгового залу протягом робочого дня фактична оборотність, як правило, нижче розрахункової. Вона визначається розподілом середньоденної чисельності споживачів, що фактично користаються послугами даного підприємства, на кількість місць.

Розподілом фактичної оборотності місць на розрахункову визначають коефіцієнт використання пропускної спроможності торгового залу, або може бути розрахований розподілом фактичної пропускної спроможності на розрахункову.

Пропускна спроможність торгового залу визначається множенням оборотності одного місця (розрахункової і фактичної) на кількість місць у торговому залі.

Одним з резервів збільшення пропускної спроможності торгового залу є встановлення раціонального режиму, тобто робота підприємства з максимальним завантаженням.

Приклад 2. Площа торгового залу кафе складає 80м2, норма площі на одне

місце 1,8 м2. Торговий зал працює 10 годин за зміну.

Час обслуговування одного споживача – 40 хвилин.

Кількість споживачів, які фактично обслуговуються за зміну –

520 чоловік. Розрахувати коефіцієнт використання пропускної

спроможності торгового залу.

Визначимо розрахункову оборотність посадкових місць:

(10 × 60 хв.) × 80 = 660 (чол.)

40 1,8

Звідси коефіцієнт використання пропускної спроможності торгового залу становитиме:

520 = 0,79

У своїй практичній діяльності підприємства, насамперед, орієнтуються на обсяг продажу і одержання прибутку. Загальний обсяг продажу – це вартість товарів і послуг, реалізованих споживачу, і визначається як:

Т = Ц х Кпр ,

де Т – товарооборот (обсяг продажів у грошовій зміні);

Ц – ціна;

Кпр – кількість продукції.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 2521 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...