Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інноваційний розвиток ресторанного господарства України



Економічний ріст країни пов’язаний з впровадженням та поширенням інноваційних процесів.

Інновація – це новостворені (застосовані) і вдосконалені конкурентноздатні технології, продукція або послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру виробництва і соціальної сфери.

Значення терміну „інновація” залежить від конкретної мети дослідження, вимірювання або аналізу об’єкта.

Останнім часом в Україні активно досліджуються науково-теоретичні та практичні аспекти національної інноваційної політики, основні цілі та принципи якої визначені у Законі України „ Про інноваційну діяльність”. Інноваційний розвиток будь-якої сфери економічної діяльності пов’язаний із результатами перетворення наукових знань у фізичну реальність, що звершується у просторі та часі. Наприклад, пошук нових шляхів підвищення ефективності діяльності на ринку; випуск нової продукції або надання нової послуги; підвищення ефективності управління; покращення якості товарів, організації обслуговування; модернізація виробництва; підвищення продуктивності праці та мотивації персоналу; удосконалення організаційної структури підприємства; економія ресурсів; стимуляція збутової діяльності тощо.

Існують різні джерела, що зумовлюють інноваційні процеси. Їх можна поділити на зовнішні (досягнення науки й техніки; економічні та демографічні зміни тощо) і внутрішні (потреби підприємства; незадоволеність поточним станом; схильність до змін тощо).Забезпечення добробуту та харчування населення є однією з найважливіших першочергових цілей розвитку людства. Накопичені дані з дослідження структури харчування сучасної людини свідчать про недостатнє споживання незамінних компонентів їжі. Цей факт обумовлений об’єктивними закономірностями, що впливають на структуру харчового раціону в усіх економічно розвинених країнах. Перша закономірність пов’язана з відхиленням фактичного харчування від рекомендованих норм споживання внаслідок місцевих, кліматичних, національних і соціальних особливостей. Друга – із різним зниженням енерговитрат у переважної маси населення внаслідок широкого використання досягнень науково-технічного прогресу в повсякденному житті, що призводить до обмеження споживання їжі як джерел енергії та відповідно, до зниження споживання незамінних компонентів, які містяться в ній. Третя закономірність полягає в застосуванні сучасних технологій вирощування, транспортування, переробки, розподілу й приготування їжі, унаслідок чого втрачаються її незамінні компоненти. Четверта - у впливі несприятливих чинників зовнішнього середовища, через що зростає потреба в незамінних компонентах їжі.

Оптимізація раціону сучасної людини з урахуванням рекомендованих норм споживання не може бути досягнута простим збільшенням споживання натуральних продуктів харчування, а потребує нових підходів і вирішень. Одним із таких підходів є біологічно активні добавки (БАД) до їжі у вигляді полівітамінних форм, вітамінно-мінеральних сумішей та рослинних комплексів – джерел природних біологічних активних речовин.

„Концепцією поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення” саме харчування визнано глобальною соціально-економічною проблемою, розв’язання якої потребує консолідації зусиль на світовому, національному та регіональному рівні. Згідно з цією Концепцією дуже важливого значення набувають фундаментальні та прикладні наукові дослідження з метою розширення знань про функції їжі, особливості її біологічної дії на організм, про новітні технології виробництва харчових продуктів тощо. Для досягнення поставленої Концепцією мети необхідно створити відповідні соціально – економічні умови, зокрема: систематично вивчати стан харчування дорослих і дітей; підвищити рівень культури харчування дорослих і дітей; підвищити рівень культури харчування з урахуванням національних традицій та світового досвіду; посилити пропаганду серед населення принципів раціонального харчування.

Виконання завдань Концепції можливе шляхом:

- визначення та забезпечення державної підтримки перспективних напрямів наукових досліджень у сфері раціонального харчування;

- систематичного перегляду норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовин та енергії;

- створення сучасної інструментальної та аналітичної бази контролю якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини;

- розвитку виробництва продуктів з високою харчовою та біологічною цінністю, у тому числі збагачених макро- та мікронутрієнтами;

- впровадження нових програм навчання для спеціалістів у сфері ресторанного господарства, виробництва харчових продуктів тощо.

Наслідком реалізації Концепції стане інноваційна модернізація сфери ресторанного господарства в Україні.

Для забезпечення стійкої конкурентоспроможності на ринку ресторанного господарства підприємець має орієнтувати свої інновації, перш за все, на споживача.

Таблиця 5.1. Дані про сучасні інноваційні нововведення з визначенням переваг для виробника і споживача.

Інновації   Зміст інновації   Переваги від впровадження у ресторанному господарстві (РГ)
для виробників для споживачів
Форми і напрями:
Формат „Швидко і випадково” Створення нового закладу, у якому поєднують ризик підприємств швидкого обслуговування та звичайного ресторану. - Широкі можливості використан-ня різноманітних кухонь; - Обслуговування великих потоків клієнтів. - Можливість задоволення в одному місці відразу двох потреб – у їжі та відпочинку; - Якісна та різноманітна їжа за комірними цінами з досить швидким обслуговуванням.
„Кейтеринг” формат Створення нових закладів РГ, що готують і постача-ють готову їжу та органі-зують обслуговування споживачів в інших місцях за спецзамовленнями. -Відносно нова ніша на ринку РГ, тобто перспективи росту; -Можливості зас-тосування гнучкої цінової політики; - Необов’язкова наявність торго-вельних залів, як наслідок, скорочення витрат. -Нові можливості для задоволення потреби в органі-зації банкетів, ділових прийомів тощо; - Підвищення рівня організації харчування на пасажирському транспорті.
Процеси та засоби праці
„Пілотний” метод обслуговування Порціонування страв у індивідуальну упаковку, їх шокове охолодження, ком-плектація у термоконтей-нери для доставки і при необхідності розігрівання у пароконвектоматах перед подачею. -Кращі можливос-ті для планування виробничої діяль-ності, ніж при ін-ших методах.; - Економія часу при обслуговуван-ні великої кількос-ті споживачів. -Швидке обслуговування; - Розвиток органі-зованого харчу-вання на транспорті.
Автоматизація системи управління у закладі РГ     Використання програмних продуктів:R-Keeper, „MAPM”, Д2; ТчіО Ресторан і т.п. для вирішення завдань організації та управління діяльністю закладу РГ - Суттєве покра-щення оператив-ної обробки даних щодо діяльності закладу; - Підвищення ефективності процесу прийняття управлінських рішень;   - Оптимізація пра-ці, підвищення якості й швидкості обслуговування. Можливість отримання кращого сервісу.
Товари та методи їх просування
Нові страви та кулінарні вироби з БАД Розробки нових рецептур з БАД, що дозволяє створи-ти продукти харчування, споживання яких веде до оздоровлення людини. - Унікальність пропозиції, що обумовлена вико-ристанням остан-ніх досягнень нау-ки у області фізі-ології харчування; -Пропаганда здо-рового харчування, що може привабити нові споживацькі сегменти ринку; -Можливість отри-мання державної підтримки.     - Заповнення де-фіциту ессенці-альних харчових речовин; - Направлена змі-на метаболізму окремих речовин; - Підвищення резистентності організму до впливу несприятливих факторів навколишнього середовища; - Безпечний не медикаментозний шлях регулювання та підтримки фу-нкцій окремих органів і систем організму тощо.
Нові фірмові страви Розробка нових рецептур. -Унікальність про-позиції; -Новизна. - Ознайомлення з новими стравами.

На рівні підприємства інновації – зброя конкуренції, ведуть до:

- зниження собівартості;

- зниження цін;

- росту прибутку;

- створюванню нових потреб;

- притоку коштів;

- підвищення імиджа виробника нової продукції;

- відкриттю та захопленню нових ринків.

Проблема інновації є актуальною і своєчасною як для рівня підприємства, та і для рівня економіки держави.

Важливим фактором, що сприяє розвитку підприємництва в ресторанному господарстві в цілому та малого- зокрема, а також активізує галузеву інноваційну перебудову, є потік прямих іноземних інвестицій.

Застосування підприємствами ресторанного господарства, у розвиток яких вкладено прямі іноземні інвестиції, прогресивних форм і методів обслуговування за прикладом деяких іноземних фірм („МакДональдз” на інших), проведення модернізації інтер’єру закладів, використання високотехнологічного обладнання тощо – приваблюють споживачів, а також загострюють конкуренцію в галузі, яка, в свою чергу, змушує підприємців постійно знаходитися в пошуку нових інноваційних переваг.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 2723 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...