Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право на комерційне найменування



Поняття та ознаки комерційного найменування. Наявність чисельної кількості юридичних осіб висунула потребу індивідуалізувати певну особу серед інших учасників цивільного обігу, тобто встановити кожній особі певне, тільки їй притаманне найменування. У зв’язку з цим виникла низка суто юридичних проблем - яким повинно бути найменування, коли виникає право на найменування, чи можливо існування тотожних найменувань та інші.

ЦК у ст. 90 встановив, що юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму. Це надає можливість встановити дві вимоги щодо найменування юридичної особи – це назва юридичної особи та її організаційно-правова форма. Головною функцією найменування є можливість вирізнити одну особу з-поміж інших так, щоб не вводить в оману інших осіб щодо справжньої її діяльності. Правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності.

Індивідуалізація юридичних осіб має проводитись за лише їх назвою, організаційно-правова форма не надає можливості вирізнення юридичних осіб.

Майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найменування є:

1) право на використання комерційного найменування;

2) право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерційне найменування, в тому числі забороняти таке використання;

3) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на комерційне найменування передаються іншій особі лише разом з цілісним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або його відповідною частиною.

Чинність майнових прав інтелектуальної власності на комерційне найменування припиняється у разі ліквідації юридичної особи та з інших підстав, встановлених законом.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 591 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...