Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості експлуатації демпферів



Експлуатація демпферів включає їхню роботу в польоті й технічне обслуговування на землі.

Включення демпферів у польоті робиться, як правило, по досягненні ЛА деякої мінімально необхідної висоти. Це пов'язане з тим, що відмова демпферів може привести до відхилення рулів, а на малій висоті це черевате аварійною ситуацією.

Відмову демпфера, супроводжувану істотним відхиленням руля, льотчик сприймає по появі в ЛА кутової швидкості й перевантаження. Виявити відмову, що не приводить до значних збурювань ЛА, значно складніше. Тому на деяких ЛА встановлюють індикатори переміщення штока РАУ; зупинка його стрілки буде свідчити про відмову демпфера.

Досить небезпечною є відмова демпфера, пов'язана з обривом ланцюга сигналу твердого зворотного зв'язку. При такій відмові кермовий агрегат стає інтегруючою ланкою, а в системі ЛА - демпфер виникають розбіжні автоколивання, які льотчик не в змозі парирувати ручним керуванням. У цьому випадку демпфер необхідно виключити.

Керування ЛА із відмовившим і виключеним демпфером має особливості через зсув нейтрального положення органів керування за рахунок відхилення штока РАУ. Це порушує звичні навички керування ЛА й ускладнює пілотування, особливо при посадці. Для підвищення надійності роботи демпферів і забезпечення безпеки польотів поряд з дублюванням і застосуванням автоматів стійкості вводиться ряд блокувань, що виключають можливість включення демпферів при відсутності тиску в гідросистемі бустерів при включеному автопілоті на висоті польоту менше припустимої.

При технічному обслуговуванні демпферів на землі використовуються перевірочні пульти ППД (пульт перевірки демпферів) і ППАД (пульт перевірки автопілотів і демпферів). За допомогою цих пультів без зняття демпферів з ЛА перевіряються правильність чергування фаз напруги, що живить гіроскопи ДУС, працездатність релейно-підсилювального блоку й кермового агрегату. В автоматах стійкості, крім того, перевіряється й регулюється зона «нечутливості» по кутовій швидкості.

Демпфери на сучасних ЛА мають досить високу надійність, і в умовах правильної експлуатації середній час їхнього наробітку на одну відмову дорівнює 150-200 год.

Крім демпферів й автоматів стійкості на ЛА встановлюються автомати регулювання керування (АРК), які забезпечують адаптацію контуру ручного керування до характеристик ЛА, що змінюються, у функції параметрів зовнішнього середовища.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 366 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...