Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обстеження трас сталевих газопроводів



Відповідно до правил безпеки в газовому господарстві технічне обслуговування і ремонт газопроводів, а також газового устаткування житлових будинків, шкіл, лікарень, суспільних і адміністративних будинків, підприємств побутового обслуговування населення в містах, селищах і сільських населених пунктах проводиться підприємствами газового господарства.

Завдання газової служби. Структура і чисельність її працівників, залежно від обсягу й складності газового господарства, установлюється Положенням про газову службу, затвердженому керівником підприємства.

До робіт з технічного обслуговування і ремонту об'єктів газового господарства можуть залучатися експлуатаційні організації газового господарства або інші спеціалізовані організації, а також підприємства-виготовлювачі агрегатів і установок.

Графіки робіт з технічного обслуговування і ремонту затверджуються головним інженером підприємства-власника або підприємства, що виконує зазначені роботи за договором.

Для осіб, зайнятих експлуатацією газового господарства, розробляються посадові і виробничі інструкції та інструкції з безпечних методів робіт. Для працюючих на пожежонебезпечних ділянках - інструкції із протипожежної безпеки.

До інструкцій з технічного обслуговування і ремонту устаткування ГРП, ГРУ, ГНС (газонаповнювальні станції), ГНП (газонаповнювальні пункти), АГНС (автоматичні газонаповнювальні станції), котелень, пічного господарства повинні складатися і додаватися технологічні схеми з позначенням місць установки запірних арматур, контрольно-вимірювальних приладів і автоматики (КВП і А).

На підприємствах повинне бути організоване зберігання паспортів на застосовуване газове устаткування, системи КВП і А, електроустаткування, а також інструкції для експлуатації заводів-виготовлювачів.

Технічне обслуговування і ремонт газопроводів проводиться з метою перевірки їхнього стану, виявлення несправностей з наступним усуненням. Від якості технічної експлуатації і ремонту залежить безперебійність подачі газу.

В перелік робіт з технічної експлуатації і ремонту газопроводів включені наступні види робіт: Обхід трас газопроводів; Перевірка колодязів; Перевірка конденсатозбірників і гідрозатворів та усунення несправностей; Спостереження за провадженням робіт по трасах газопроводів; Роботи, пов'язані з виявленням і усуненням витоків газу; Ремонт арматур, труб; Роботи, пов'язані з виявленням і усуненням закупорок; Усунення несправностей запірних арматур; Контроль тиску; Експлуатація газопроводів у зимовий час; Експлуатація резервуарних установок зрідженого газу; Інноваційна технологія відновлення зношених газопроводів

Обхід трас здійснюється спеціальними бригадами або окремими робітниками, допомагає вчасно виявити витоки газу і ушкодження арматур. Всі траси газопроводів розбиваються на маршрути. На кожний маршрут складається маршрутна карта, на якій ретельно показуються газопровід, а також всі колодязі, спорудження і підвали, що підлягають перевірці на загазованість. Маршрутні карти вручаються обхідникам, які зобов'язані ретельно вивчити їх і огляд споруджень робити в точній відповідності із установленим обсягом.

Обхід трас (маршрутів) здійснюється за графіком. При обході трас газопроводів здійснюються наступні заходи:

Зовнішній огляд трас газопроводів для виявлення зовнішніх ознак витоків. Такими ознаками в літню пору може бути пожовтіння рослинності, поява міхурів на поверхні води, а при значних витоках з газопроводів високого тиску - шипіння вихідного газу і запах; узимку - поява темних плям на снігу, а також запах газу.

Перевірка на загазованість газопровідних колодязів і колодязів інших підземних споруджень, розташованих на відстані до 15 м по обох сторонах від осі газопроводу, а також перевірка контрольних трубок, колекторів, шахт і підвалин мостів.

Спостереження за станом поверхні ґрунту й дорожнього покриття для своєчасного вживання заходів у випадку зсувів і осідань ґрунту, викликаних поталими або дощовими водами, а також виявлення захаращень трас газопроводів будівельними матеріалами й устаткуванням.

У жодному разі не можна допускати будівлі яких би то не було будинків і споруджень над діючими газопроводами. 4. Перевірка стану і правильності установки коверів і арматури, що перебуває в коверах, а також кранів і засувок. У зимовий час ковери і кришки необхідно очищати від льоду та снігу.

Спостереження за правильністю виконання земляних робіт по трасах діючих газопроводів, що виконуються будівельними організаціями. Обхідники зобов'язані зажадати в будівельників узгодження (дозвіл) підприємства газового господарства, у якому вказуються порядок провадження робіт і запобіжного заходу. Узгодження звичайно оформляється у вигляді повідомлення. Копія такого повідомлення передається обхідникам для контролю дотримання виставлених умов. Якщо провадження робіт з газовим господарством не погоджено або порушуються умови узгодження, обхідник або працівник, спеціально призначений для контролю за виробництвом земляних робіт поблизу газопроводів, зобов'язані домогтися припинення робіт надалі до належного оформлення.

Контроль за станом і забезпечення схоронності від замощення кришок газових колодязів і коверів при виробництві дорожніх робіт.

Перевірка колодязів, підвалів, контрольних трубок на загазованість

Перевірка колодязів. При ушкодженнях підземних газопроводів газ, потрапляючи в грунт, за рахунок того, що він легше повітря і за рахунок свого тиску прагне вийти в атмосферу. Газ може поширитися на десятки, і навіть сотні метрів, створюючи вибухонебезпечну або отруйну ситуацію.

Для виявлення газу і установлення його концентрації здійснюють перевірку колодязів. По концентрації газу в колодязях можна судити про характер і місце витоку. Якщо газ виявлений тільки в одному колодязі, то можна припустити, що виток газу знаходиться поблизу цього колодязя.

Таблиця1.- Переодичність обходу трас підземних газопроводів.

Газопроводи   Іеріодичність обходу трас
  Газопроводи низького тиску Газопроводи високого і середнього тиску
В забудованій частині міста (населеного пункта) В не забудованій частині міста (населеного пункта)
1. новоспоруджені і введені в експлуатацію 2. експлуатовані в нормаль- них умовах і які знаходяться в задовіль- ному технічному стані 3. прокладені в зоні дії джерел блукаючих струмів і не забезпечені мінімальним захисним злектропотенциалом 4. підлягають ремонту після технічного обстеження 5. мають позитивні і знакозмінні потенціали 6. що мають дефекти захисних покриттів, на яких раніше були зафіксовані наскрізні корозійні ушкодження і розриви зварених стиків 7. що знаходяться в неза- довільному технічному стані, що підлягають заміні 8. що знаходяться в радіусі 15 м від місця вироб- ництва будівельних робіт 9. неукріплені берегові час- тини переходів через водні перешкоди і яри в період весняного паводка Безпосередньо в день пуску газу і на наступний день     2 рази в місяць 1 раз на тиждень 2 рази в місяць     1 раз на тиждень 2 рази на тиждень 1 раз на тиждень     щодня щодня 1 раз на тиждень щодня щодня 2 рази на тиждень   щодня щодня 1 раз на тижденьщодня     щодня 1 раз на тиждень   щодня до закінчення робіт у зазначеній зоні     щодня до усунення загрози ушкодження

При наявності газу в декількох колодязях місце витоку варто шукати в районі колодязя з найбільшою концентрацією газу. На колодязях, у яких виявлений газ, складають ескіз із вказівкою концентрації газу.

При виявленні газу в якому-небудь колодязі або спорудженні повинні бути оглянуті підвали будинків, перші поверхи безпідвальних будинків та інші спорудження в радіусі не менш 50 м від загазованого колодязя (спорудження). Одночасно із цим приймаються наступні міри: а) загазовані колодязі (спорудження) негайно провітрюються; б) керівництво газового господарства негайно висилає в район виявлення витоку аварійну бригаду для вживання заходів.

При виявленні газу в підвалах будинків, поза залежністю від концентрації, проводяться наступні заходи:

а) підвали негайно провітрюються, і про проникнення газу в будинок
повідомляється в газове господарство, звідки відразу ж висилається аварійна
бригада;

б) жителі попереджаються про неприпустимість користування відкритим
вогнем, включення або вимикання електроосвітлення й електроприладів;

в) після провітрювання приміщень визначається можливість знаходження
людей і користування вогнем і електроприладами;

г) приймаються міри до відшукання й усунення витоку газу.

Спостереження за провадженням робіт по трасах газопроводів. При виконанні дорожніх робіт, як відзначалося, необхідно стежити за наявністю кришок газових колодязів і коверів, правильним їхнім розташуванням стосовно дорожнього покриття, охороняти їх від можливого замощення і асфальтування. При розкопках на трасах діючих газопроводів експлуатаційна організація газового господарства зобов'язана забезпечити присутність своїх представників з метою спостереження за збереженням газопроводу. При цьому відкриті ділянки газопроводу повинні засипатися піском на глибину не менш 0,2 м з ретельним підбиттям під трубу.

Ремонт сталевих газопроводів (поточний і капітальний)

Роботи, пов'язані з виявленням і усуненням витоків газу. Причиною витоків газу можуть бути розриви зварених з'єднань, корозійні ушкодження, ушкодження труб при здійсненні земляних робіт механізмами. Точне визначення місця ушкодження газопроводу здійснюється буровим оглядом з наступним розкриттям газопроводу.

Буровий огляд полягає в тім, що над газопроводом у місцях стикових з'єднань, а якщо стики невідомі, то через кожні 2-3 м пробивають (пробурюють) отвір - свердловину. Глибина свердловин визначається часом провадження робіт і глибиною закладення газопроводу. У зимовий час вона повинна бути на 20-30 см більше глибини промерзання ґрунту, але не менш 0,75 м. Улітку глибину свердловин зменшують, але у всіх випадках вона повинна бути не менше 0,75 м і не менше половини глибини закладення газопроводу. Діаметр свердловин не має істотного значення і на практиці буває рівним 20-40 мм.

Призначення свердловин полягає в тім, щоб створити вільний шлях для виходу газу із ґрунту в атмосферу, де його вловлюють і виявляють.

При наявності витоку газ часто виявляється відразу в декількох свердловинах. У цьому випадку місце ушкодження газопроводу визначають по свердловині з найбільшою концентрацією газу, тому що ступінь концентрації залежить від величини витоку й відстані до місця виходу газу з газопроводу. У цей час найбільш часто перевірку свердловин роблять за допомогою газоаналізаторів типу ПГФ, які також застосовують для перевірки колодязів, каналів і підвалів.

При виконанні бурових робіт необхідно дотримувати особливої обережності, щоб, з одного боку, виключити ушкодження газопроводу, а з іншого, і це головне, запобігти ушкодженню електрокабелів, телефонного і телеграфного зв'язку і різних трубопроводів.

Роботи, пов'язані з виявленням і усуненням закупорок. На газопроводах низького тиску ліквідація закупорок зводиться до просвердлювання (прорізання) газопроводу і спуску з нього води. Після цього прогин усувають шляхом підйому і вирівнювання труби або установкою на ньому конденсатозбірника. При випадковому потраплянні в газопровід води або іншої рідини закупорку можна усунути продувкою газопроводу, особливо невеликого діаметра, стислим (зрідженим) газом для переміщення рідини в конденсатозбірник або потужніший газопровід. Можна також продувку окремих газопроводів здійснювати повітрям, але в цьому випадку газопровід повинен бути відключений, щоб у мережу не потрапило повітря. Замість продувки з газопроводів невеликих діаметрів воду можна витягати вакуум-цистернами.

Ліквідація крижаних і сніжних закупорок здійснюється наступними методами:

1. За допомогою розчинника, що заливається в газопровід, у ввід або стояк. Найчастіше для цих цілей використається метанол. При цьому необхідно мати на увазі, що метанол - сильна отруйна речовина і в обігу з ним необхідно дотримувати особливої обережності.

Відігріванням місця крижаної закупорки паром під тиском за допомогою пересувного казанка або іншого джерела пари з наступним видаленням конденсату з найближчих конденсатозбірників.

Шуруванням газопроводу сталевим дротом діаметром 5-8 мм, а також прочищенням йоржем.

Соляні й нафталінові закупорки ліквідують за допомогою розчинників, а також протаскуванням йоржа. При прочищенні труб йоржем газопровід необхідно відключати і перерізувати. Тому частіше застосовується пропарювання (прогрівання) газопроводів паром від пересувних казанків з метою розрідження закупорок.

Усунення несправностей запірних арматур. Найпоширенішими видами несправностей запірних арматур є витоки у фланцевих з'єднаннях і в сальниках. Відзначаються також випадки обриву фланців і утворення тріщин у тілі чавунних засувок внаслідок їхньої неправильної установки: перекосу фланців, відсутності опори й т.п. Витоки у фланцях усувають підтягуванням болтів або зміною прокладок. Нові прокладки ставлять тільки після ретельного очищення ущільнювальних поверхонь фланців від прилиплих старих прокладок, а також від сурику і білив. Ця робота важка й небезпечна, тому що її доводиться виконувати під тиском газу. У зв'язку із цим при заміні прокладок тиск необхідно знижувати. Найбільш радикальним способом усунення несправності є заміна засувки або крана разом з патрубками. Якщо нової засувки нема, то усунення перекосу можна забезпечити перерізанням газопроводу в засувки з установкою муфти або вваркою патрубка. Краще перерізувати газопровід після засувки по ходу газу.

Витоки газу в сальниках усувають підтягуванням сальника або зміною сальникової набивки.

Якщо для усунення несправності засувки необхідне повне її розбирання, що пов'язане з великою тривалістю робіт, то найкраще несправну засувку замінити нової такого ж типу.

Контроль тиску. Нормальна робота газових приладів і установок залежить від величини та стабільності тиску газу. Для підтримки найкращого режиму тиску в газових мережах і для своєчасного виявлення закупорок і порушень нормальної подачі газу необхідно знати фактичну величину тиску в різних точках мережі, що досягається періодичними вимірами тиску в

газопроводах і в споживачів. Крім того, необхідно систематично контролювати роботу регуляторів і тиск на виході.

Вимірюють тиск, як правило, у години та дні максимального газоразбору, тобто в дні найбільш низьких температур з 12 до 17 год. Найкращі результати дають виміри, які виконуються одночасно в усіх місцях заміру. Однак такі виміри вимагають великої кількості людей і приладів. Тому на практиці виміри роблять у плині 1-2 год., коли немає різкої зміни режиму газоспоживання.

Розрізняють наступні види вимірів (зйомки) тиску:

а) маршрутна;

б) районна;

в) міська.

Маршрутну зйомку тисків практикують на окремих тупикових або транзитних газопроводах для визначення характеру зміни тиску по довжині газопроводу і виявлення закупорок. Для визначення оцінки роботи газопроводу і визначення величини втрат тиску на окремих ділянках необхідно знати витрати газу на цих ділянках. Правильно погодити отримані при вимірах перепади тисків з витратами - завдання важке й не завжди доступне. Тому на практиці отримані при останніх вимірах перепади порівнюють із перепадами попередніх вимірів. Однак такі порівняння можливі тільки в тому випадку, якщо в період між вимірами навантаження на мережу (газопровід) істотно не змінилося.

За результатами виміру тисків можна скласти карту тисків району шляхом нанесення на схему району границь рівних тисків (ізобар), наприклад в 50, 75, 100, 125, 150 мм вод ст.

При нормальній роботі всіх газопроводів тиск у різних точках мережі показується цифрами в чисельнику. При вторинній зйомці величини тиски виявилися відмінними від перших. Вони показуються в знаменнику.

Загальноміська зйомка тисків робиться не рідше двох разів у рік: у період найбільшої витрати (взимку) і найменшої витрати (влітку), а також при уведенні в експлуатацію нових великих споживачів, нових газопроводів і районних ГРП. Основна мета одноразової зйомки тиску - визначення дійсного стану газопостачання міста й установлення меж дії окремих регуляторних пунктів.

У всіх випадках найбільше правильно вимірювати тиск безпосередньо на підземних газопроводах. Для цих цілей використаються пропарники, стояки

гідрозатворів і конденсатозбірників, вводи в будинки, ГРП, а також прилади споживачів на перших поверхах. На газопроводах низького тиску виміри роблять за допомогою и-образних манометрів.

Питання для самоконтролю.

1. Назвіть основні задачі газового господарства.

2. Поясніть з якою метою проводиться технічне обслуговування.

3. Перелічте роботи, які відносяться до технічного обслуговування.

4. Назвіть роботи, які виконує газова служба.

5. Поясніть завдання газової служби

6. Перелічте роботи з технічної експлуатації і ремонту газопроводів.

Література.

1. Фастов Л.М., Ширяев В.В. Ремонтные работы на городских газопроводах.-М.: Надра, 1989

ЛЕКЦІЯ № 44

ЗМ Організація ремонтних робіт.

План

1. Призначення поточного ремонту. Планування поточного ремонту.

2. Приблизний перелік робіт, які виконуються при ремонті об’єктів газопостачання.

1. Призначення поточного ремонту. Планування поточного ремонту

Поточний ремонт газопроводів виконують із метою перевірки щільності і витоки газу, огляду і ремонту арматури та ізоляції труб. А також для усунення виявлених у процесі обслуговування дефектів і несправностей. Основою поточного ремонту є розкопка шурфів і буравлення. Періодичність ремонту визначається станом газопроводів. Найбільше часто необхідно робити поточний ремонт на старих і менш надійних газопроводах. Для нормальних газопроводів поточний ремонт необхідно передбачати не рідше ніж 1 раз в 3 роки (згідно вимог ПБСГ України п.4.3.21).

Роботи з поточного ремонту повинні виконуватись за графіком, затвердженим головним інженером підприємства.

Цей вид ремонту призначений для підтримки постійної працездатності газопроводів і споруд на них, він спрямований на зберігання газопроводів і споруд від передчасного зносу і на запобігання аварій. Поточний ремонт включає у себе усунення несправностей і поломок, що виникають в процесі експлуатації, а також ревізію окремих вузлів і деталей.

Всі роботи по поточному ремонту поділяють на дві групи:

· профілактичний ремонт, необхідність в якому виявляється в процесі експлуатації (в тому числі і на основі накопиченого досвіду), планований заздалегідь за обсягом і часу його виконання;

· непередбачений ремонт, що виконується в терміновому порядку.

Поточний профілактичний ремонт планується в грошових і натуральних показниках і проводиться за планом-графіком, затвердженим головним інженером газового господарства. План поточного профілактичного ремонту складають на підставі переліку необхідних робіт, що складають при обході траси і періодичних оглядах.

На відміну від профілактичного поточного ремонту, проведеного в плановому порядку, непередбачений поточний ремонт полягає в срочном виправленні пошкоджень, які не могли бути заздалегідь виявлені і усунені при профілактичному ремонті або виникли після його виконання, а затримка з усуненням цих недоліків може привести до серйозних аварій або значного погіршення умов експлуатації.

Поточний ремонт проводиться за рахунок експлуатаційних витрат і включається в промфінплан підприємства. Здійснюється він ремонтними підрозділами експлуатаційних служб.

2. Приблизний перелік робіт, які виконуються при ремонті об’єктів газопостачання.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 2475 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...