Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудова графіка руху робітників



Графік руху робітників призначається для контролю за комплектуванням будови трудовими ресурсами. Дані цього графіка використовують при визначенні потреби в тимчасових будівлях і спорудах на будівництві, для забезпечення побутових потреб робітників, а також для аналізу рівномірності використання трудових ресурсів. Графік руху робітників представляє собою диференціальну діаграму, яка показує зміну чисельного складу робітників в часі. В діаграмі по вертикалі в вибраному масштабі відкладають кількість робітників, по горизонталі - час. Графік руху робітників зручно розміщувати під лінійним графіком.

Питання для самоконтролю.

1. Дайте визначення захватці.

2. Назвіть форму організації праці на захватках.

3. Назвіть бригади, якими ведуть роботи при потоковому будівництві.

4. Дайте визначення кроку потока.

5. Поясніть, що називають ритмом бригади.

6. Назвіть графіки, які розробляють при проектуванні.

7. Дайте визначення графіку руху робітників.

Література.

1. Шальнов А. П. Строительство газовых сетей и сооружений.- М.: Стройиздат, 1980.

ЛЕКЦІЯ №40

ЗМ Організація будівництва.

План

1. Склад технологічних карт.

2. Галузь застосування.

3. Техніко-економічні показники.

1. Склад технологічних карт.

Щоб зведення будівель і споруд або будівництво трубопроводов здійснювалося з найкращими техніко-економічними показниками, необхідно правильно організувати виробництво всіх видів робіт і зробити взаємну ув'язку цих робіт у часі та просторі. Це досягається при наявності технічної документації по організації будівельних процесів, до якого в першу чергу слід віднести технологічні карти та схеми виконання робіт.

У технологічних картах встановлюють технологію будівельних процесів та організацію праці. Технологічні карти розробляються на будівництво будівель, споруд та трубопроводів з метою забезпечення будівництв готовими, найбільш раціональними рішеннями з організації і технології будівельного виробництва, які сприяють зменшенню трудомісткості, поліпшенню якості та зниженню вартості будівництва.

У технологічних картах відображаються найбільш передові методи організації будівництва і виконання робіт, відповідні сучасному рівню будівельної техніки.

Технологічні та організаційні рішення, що приймаються в технологічних картах, повинні забезпечувати економічне, високогосподарське і безпечне виконання робіт відповідно до вимог норм, правил та інструкцій.

Технологічна карта повинна складатися з наступних розділів: 1) область застосування карти, 2) техніко-економічні показники, 3) організація і технологія будівельного процесу, 4) організація і методи праці робітників, 5) матеріально-технічні ресурси.

У реальному будівництві та промисловому виробництві технологічні процеси повинні здійснюватися згідно з вимогами правил промислової безпеки тільки за типовими офіційно опублікованими технологічними картами.

Якщо відсутні типові технологічні карти будівельні організації та промислові підприємства повинні замовляти їх розробку в спеціалізованих профільних організаціях, що мають на це офіційний дозвіл.

При неможливості розміщення замовлень на розробку типових технологічних карт в спеціалізованих організаціях допускається як виняток самостійна розробка технологічних карт.

2. Галузь застосування.

У першому розділі наводяться: а) коротка характеристика видів робіт, конструкцій, конструктивних елементів або частин будівель і споруд, виконання і зведення яких передбачаються технологічною картою з посиланням на проекти, б) характеристика умов та особливостей виконання робіт (темп робіт, способи механізації, змінність, геологічні, гідрогеологічні, кліматичні та інші умови), прийняті в карті, а також перелік (склад) робіт, охоплюваних картою; в) вказівки про прив'язку карти до конкретного об'єкта будівництва.

3. Техніко-економічні показники.

У другому розділі зазначаються: а) трудомісткість (в людино-днях) на весь обсяг робіт і на прийняту одиницю виміру; б) виробіток на одного робітника в зміну в фізичному вираженні, в) витрати машино-змін і енергетичних ресурсів на весь обсяг робіт, прийнятих в технологічній карті; г) порівняльні показники виробничності (витрат) праці при виконанні процесу, передбаченого картою, і по калькуляції.

Питання для самоконтролю.

1. Дайте визначення технологічній карті.

2. Назвіть хто повинен розробляти технологічні карти.

3. Перелічте розділи з яких складається технологічна карта.

4. Поясніть що входить до першого розділу технологічних карт.

5. Назвіть питання, які розглядаються ут другому розділі технологічних карт.

Література.

1. Бородин И. В. Технология и организация строительства водопровідних и канализационных сетей и сооружений.-М.: Стройиздат 1972

ЛЕКЦІЯ № 41

ЗМ Організація будівництва.

План

1. Організація і технологія будівельного процесу.

2. Організація і методи праці робітників.

3. Матеріально-технічні ресурси.

1. Організація і технологія будівельного процесу.

У третьому розділі наводяться: а) вказівки з підготовки об'єкта та вимоги до готовності попередніх робіт або конструкцій, виконання, яких необхідно для успішного виконання будівельного процесу, передбаченого картою; б) план і розрізи (схематичні) тієї конструктивної частини будівлі (споруди), на якій будуть виконуватись роботи, передбачені технологічною картою, а також схема організації робочої зони (будівельного майданчика) в період виробництва даного виду робіт. На схемі повинні бути проставлені всі основні розміри і вказано розміщення агрегатів, вантажоразгрузочних пристроїв, складів основних матеріалів, напівфабрикатів, виробів і збірних конструкцій, доріг (шляхів переміщення матеріалів і конструкцій), мереж тимчасового електро-, тепло-та водопостачання, необхідних для виконання робіт; в) вказівки про тривалість зберігання і запасі конструкцій, виробів і матеріалів на будівельному майданчику (в робочій зоні), г) методи і послідовність виробницства робіт (у тому числі методи монтажу конструкцій), розбивка будівлі (споруди) на захватки та яруси, способи транспортування матеріалів і конструкцій до робочих місць, типи застосовуваних під-мостей, пристроїв та інші вказівки, необхідні для виконання даних робіт, якщо рекомендуються нова технологія виконання робіт, нові машини, то даються більш докладні вказівки, д) основні вимоги до якості зведених конструкцій та споруд, обовязково для виконавців даних робіт (у вигляді допустимих відхилень від проекту), з посиланнями на відповідні глави ДБН, а також відомчі технічні вказівки і інструкції, вказівки про систему контрольних вимірів і візуальних спостережень, які виконуються в процесі виконання робіт (особливо з монтажу конструкцій) і забезпечити належну якість зведених конструкцій і споруд.

2. Організація і методи праці робітників.

У четвертому розділі наводяться: а) чисельно-кваліфікаційний і професійний склад бригад і ланок робітників-виконавців із зазначенням про раціональний розподіл робочих операцій між виконавцями при виконанні робіт, передбачених у технологічній карті, б) схеми організації робочих місць (робочої зони) з вказівкою їх розмірів, розміщення матеріалів та виробів, засобів механізації, пристроїв та обладнання, а також розміщення (у необхідних випадках), робітників і машин у процесі виконання робіт; в) вказівки про послідовність і раціональних прийомах виконання основних робочих операцій, прийоми та способи стропування елементів конструкцій та інших будівельних вантажів при виконанні монтажних і транспортних (такелажні) робіт, прийомах і способах установки, перестановки і зняття різних пристосувань і тимчасових кріплень (розпірок, струбцин і т п -.. при монтажних роботах, кріплень, при проходці траншей і пр), що полегшують працю робітників і створюють умови безпечного виконання робіт; детальні вказівки щодо використання нових методів праці, що сприяють перевиконанню встановлених норм виробітку; г) вказівки по використанню засобів малої механізації, раціонального інструменту, приспособлень і устаткування, використання яких забезпечить найбільш ефективнісу роботу; д) графік виконання робіт і дані про трудові витрати згідно прийнятої технології виконання робіт; е) найголовніші вказівки по техніці безпеки, охорони праці, а також вимоги санітарних норм при виконанні даного процесу (з посиланнями на чинні правила, інструкції тощо); ж) калькуляція трудових витрат (для використання при складанні нарядів-завдань робітникам).

3. Матеріально-технічні ресурси.

У п'ятому розділі зазначаються необхідні для виконання робіт будівельні машини і механізми, інструменти, матеріали та інші засоби виробництва.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 1494 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...