Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Золота Орда



Батий зупинився на нижній Волзі у місці Старий Сарай (пізніше просто Сарай). Так сформувалося одне з ханств “Золота Орда”. Чому саме “Золота Орда”? Тому, що певні східні народи привикли позначати головні точки світу кольорами. Згідно монгольського хроніста, Чингісхан був паном п”ятьох кольорів. Ця система була взята від китайців.

Чорний

Білий Жовтий Синій

Червоний

Ці п’ять кольорів означають цілий світ. Можливо, що слов”яни взяли цю систему від Аварів. “Золота Орда ” була початково одною з частин Монгольської імперії, коли зв”язки послабилися то вона стала незалежною державою. Саме “Золота Орда” утримувала контроль на Русі.

4. Монгольське Іго

Тривало півтора століття, від 1240 по 1380 рр. У 1380 р. Московський князь Дмитрий Донской переміг монголів на Куликово Поле. Ця перемога вважалась за знак часу. Монгольське іго наближалось до кінця. Проте монголи до кінця століття утримували силу (до 1480 р.), коли московський князь Іван ІІІ Васильович проголосив себе незалежним від хана. Після цього зростає формування Московської держави, і зворотньо, вона поглинула Монгольську державу. У 1552 р. захоплено Казанське і Астраханське ханства, у 1783 р. захоплено Кримське ханство.

Наслідки монгольського панування

1) політичні наслідки

Монголи не перетворювали Русь на провінцію, навпаки після завоювання відходили у свої внутрішні землі. В основному Русь могла управлятись так, як раніше. Не зважаючи на це, Русь була поділеною державою без центральної влади, котра могла би об”єднати всі князівства. Князі були васалами Орди і мали бути затверджені татарами у своїх правах. Вони призначалися самим ханом Каракорумі, а потім в Орді. Такий документ хана називався “ярлик”. Русичі повинні були платити встановлені податки з кожної окремої особи. Збирачами були монголи які називалися “баскаки”. Пізніше їх функцію виконували князі. Іван І Каліта був названий так тому, що “досить вдало” збирав податки з людей. Князі Руські мусіли утримувати монгольських солдатів. У цих військах також були і русичі, які служили навіть на території Китаю.

2) психологічно-соціологічні наслідки

У цей час виникало певне помішання між русинами і монголо татарами. Багато Руських князів одружувалися із сестрами чи дочками хана. Тим часом татари одружувались із слов”янськими жінками. Один татарський князь таким чином став християнином. Помішання між русинами і татарами мали вплив на традиції і звичаї. Наприклад у Росії в хатах багачів будували так звані “тєрєми”, в яких жінки були ізольовані. Багато татарських слів залишилося в російській мові. Наприклад: деньги, таможня, караул, ярлик, кафтан, ямщік.

3) політично-соціологічні наслідки

В цей час зростають сили князів. Князі починають мати абсолютну владу над життям і смертю підданих їм. Одразу з монгольською навалою приходить період насильства, жорстокості і мучеництва між князями. (св.кн. Михаил Тверской, св.кн. Михаил Черниговский).

Роль Церкви в монгольський період

Слід зазначити що татари мали добрі відносини із Церквою Русі. Зупинимось на відносинах що склалися між татарами і Церквою, а також між Церквою і князями. У першому періоді нашестя клир мусів потерпати так само як і народ і князі. Після стабілізації монгольського панування на Русі монголи стали толерантними із Церквою. На поважливе ставлення татар до Церкви вплинули такі фактори як їхня релігія (шаманізм) та закон (ясса).

Шаманізм

Початково в часах Чингізхана і Батия монголи були шаманісти. Згідно з шаманськими віруваннями світ поділений на три рівні. Вони пов”язані із деревом світу. Щоб увійти в спілкування із вищим світом духів шаман має вилізти на дерево.

Щоб бути шаманом чоловік повинен вмерти, його душу вбивають духи щоб він воскрес у сильнішій формі. Шаман був одночасно і пророком і поганським священиком, що має постійнмй контакт із вищим світом. В шаманах живе божество, але не довгий час.

Друга частина монголів за правління хана Узбека стала мусульманською. Монголи були відкриті на всі релігії і поважали всіх служителів будь якого культу. Початково монголи не знали виключно Іслам; серед них були і буддисти і християни – несторіани.

Ясса

Релігійна толеранція монголів походила від їх почуття милосердя і закону - Ясса. Це був писаний закон, укладений ще за часів Чингісхана. Він толерував усіх служителів культу. Від них не вимагали податків. Хани охороняли клир від місцевих людей і від самих монголів. Була встановлена смертна кара тим хто зачіпав клириків. Хан вимагав від клириків лише того щоб вони молилися за нього його здоров”я і правління.

У Сараї Хан дозволив митрополиту встановити єпископську кафедру де той мав робити місії серед монголів. Маючи пошану серед монголів Церква могла виконувати різні функції: Найголовніша - бути уніфікатором Руської держави. Митрополити носили титул “ всея Русі ”, і столиця була там де була резиденція митрополита а не там де осідок князя.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...