Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Християнство до св. Володимира



А) Хрещення князів Аскольда і Дира

Першими християнами згадані князі Аскольд і Дир. Вони, згідно літопису, були супутники Рюрика: не племені його, але бояри. Вони прямували до Константинополя але зупинилися в Києві, захопили його та почали княжити Полянською землею. Потому, літописець переходить, на думку Є. Голубінского, на копіювання грецької хроніки. Ця хроніка (продовжувач Георгія Амартола) говорить про напад якихсь Русів на Константинополь в часах царювання імп. Михаїла ІІІ. Проте грецький автор не згадує ні імен князів цих русів ані де вони проживали. Літописець повністю копіює цю розповідь слово в слово, додаючи лише імена Аскольд і Дир та ставить її під 866 р. Імператор схиляє їх до миру, переконує хреститися та прийняти єпископа.

Після цих звісток Повість мовчить аж до моменту коли Олег не приходить і не вбиває Аскольда і Дира.

Немає жодної іншої інформації про християнство в цих часах.

На думку Голубінского, Повість переробляє і підтасовує факти грецької хроніки де мова йде про таврійських Русів (про що пишуть грецькі хроністи Кедрин і Зонара).

Б) Енцикліка патріарха Фотія і хрещення 860 р.

1. Ця відомість Фотія (патріарх в 858-867; 877-886) розглядає Хрещення одного народу „ Рос ” і зазначає про це хрещення негайно після атаки Росів на Константинополь яка була в 867 р. Фотій описує в листі–енцикліці, адресованій східним патріархам, місію Константинополя, між цими народами та їх навернення (!).

2. Деякі автори натомість припускають що Хрещення Русі можливо вже було і попередньо в часах іконоборства в Константинополі тобто коло 830 рр.

3. Інші автори притримуються думки, що базується на Vita Basilii (Життя Василія) автор якої Константин VI Багрянородний (імп. Х ст.). Вони кажуть, що не був Фотій але його наступник Ігнатій (патр. 847-858; 867-877) той хто послав першого єпископа для Русі. Підтримують також гіпотезу, що єпархія Києва мала ранг автокефального архієпископства, що підлягало Константинополю. Після вбивства Аскольда і Дира все це зникло.

4. Ще одну теорію висуває Еріксон (K. Ericson):

а) Ставить питання: – чому навернення Русі за Фотія не згадується в руських літописах?

Відповідає: Щоб не зменшити слави Володимира та значення навернення та Хрещення за нього.

б) Чому також мовчать про це візантійські хроніки?

– Відповідає: тому що це не було перше навернення.

в) За Еріксоном перше навернення мало місце в часах іконоборства (= 831 р.) і його мав би прийняти легендарний князь Кий який після нападу на Константинополь був змушений прийняти Християнство.

г) Автор продовжує, що під час візиту Кирила до двору Хозарського Хана, цей зустрічає залишки цих християн і їх хрестить в православну віру.

д) Теорія Еріксона виглядає сумнівною. Між тим інформація що її дає Фотій дає деякі уявлення про процес християнізації.

5. Мюллер (Ludolf Müller, Die Taufe Russlands) зазначає що навернена за Фотія група була дуже обмеженою.

6. Інші вважають що інформація Фотія дуже перебільшена. Думають що тут йдеться про хрещення скандинавських князів Аскольда і Дира, які управляли тоді в Києві.

7. Можливість навернення Русі в часи Ігнатія, припускали деякі католицькі автори які віддавали перевагу Ігнатію – патріарху католицькому перед Фотієм – патріархом – схизматиком. Думаючи так, вони хочуть доказати що Русь ввійшла в злуку з Римо-католицькою Церквою в момент свого Хрещення.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 238 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...