Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Монголи



  1. Назва:

а) в нашій історії цей період відомий як татарське іго. На Русі монголів знали під іменем татари. В західних мовах татари відомі під назвою «тартари»(з лат. «tartarus»(пекло)). Татарський народ за цією логікою був би народом, що вийшов з пекла.

б) з іншого боку слово «татар» походить з мови «Манху» (від слова «татани»(списоносець)). Подібне також до слова «татан» (кочівник), або «татабу» (той, хто мешкає під наметом)

в) початково це було ім’я, що належало деяким монгольським племенам, що на заході, але згодом поширилося на всіх монголів. Коли монголи прийшли перший раз, літописець не знав як назвати цей народ. Питання. Хто такі монголи?

2. Походження монголо-татар

Моноголи походили із східної Азії, де знаходились на терторії сучасної Монгольської Республіки, а також на прилеглих територіях Маньчжурії і Сибіру. На початку 1200-их років Тему Джін, котрий пізніше назвав себе Чингізхан, обєднав різні племена, щоб відправитися завойовувати світ.сам він був з племені монголів. Насправді монголи, що залишилися в Русі, були монголами лише за іменем, належали до білої раси, і були скоріше турками чим справжніми монголами. У 1206 р. Чингізхан став головою усіх племен.

3. Нашестя (інвазії)

Одразу після проголошення Чингізхана правителем почався період нашесть і завоювань. У 1211 р. відбулося завоювання Китаю. Після цього відбулися західні кампанії, направлені на мусульманські держави Центральної Азії і Кавказу. Пересікаючи Кавказ, монголи дійшли до території Русі. У 1223 р. монголи розсіяли об’єднані сили русичів і половців на річці Калка (теп. р. Калєц, пн. від Азову). Після того вони повернулися на зад і щезли. Русини думали, що вони вже ніколи біль не повернуться хоча не знали, що це за народ і звідки він походить. У 1227 р. помер Чингізхан. Перед смертю він поділив свою імперію між 4 синами. Один з них Угедей став князем усіх інших з титулом «Великий Хан». Період завоювань продовжувався і після смерті Чингізхана. В Азії були завойовані: Персія, Сирія, Месопотамія, Корея.

3. Європейське нашестя

Воно відбувалося під керівництвом Бату Хана (Батий), який був племінником Чингісхана. У 1236 році монголи перейшли Урал та аткували державу Болгарію на Волзі, а згодом східні Руські князівства. У 1237 р. взяли Рязань і винищили все населення. У 1237 р. зимою атакували територію Суздалі із центром у Владімирі. Битва закінчилася поразкою русинів і смертю великого князя Юрія Всеволодовича. У 1240 р. Було пограбовано і зруйновано Київ.

Один очевидець, францисканський священик Джовані да П”ян дель Карпіне, який у 1245 р. Пересікав територію Києва знайшов там лише розвалини та розкидані людські кістки. Цей священик, посланець папи Інокентія IV подорожував до хана в Каракорум. дель Карпіне написав свій рапорт, який назвав “Historia mongolorum quos nos tartaros apрelamus”. Він описує інтронізацію хана Гоюка у 1246 р. Ця церемонія заключалася в піднесенні хана над головами інших на куску дошки. При дворі хана Джовані дель Карпіно мав контакт з християнами, в більшості з несторіянами, проте був один руський християнин, що робив тпрон для хана. Після Києва монголи почали похід на Галицько-Волинське князівство, а потім розділилися на два головні війська. Перше пішло в Угорщину і завоювало її, а друге – до Польщі, де перемогло польсько-німецькі війська в Селезії (сучасна Легніца). Похід до Адріатики був перерваний вісткою про смерть Угодая в Каракорумі, і тому Батий вирішив повернутися в Монголію, а по дорозі захопив Болгарію, Молдовію і Валахію. Всі Руські території залишились також в руках монголів. Правління Монголії, за часів династії Ублахана, простягалося від Польщі і Балканів до Тихого і Артичного океанів, а також від Турків до Перської затоки.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 389 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...