Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історичне тло



а) В травні/червні 987 імператор Василій ІІ просить помочі в Володимира (ще поганина) проти узурпатора Бардоса Фоки. Місто Херсонес (Корсунь) підтримує узурпатора.

б) Через це в вересні 987 в Києві мали би мати місце переговори згідно з якими:

- Володимир обіцяє навернення себе самого до свого народу на Християнство.

- Заснування в Києві митрополії залежної від Константинополя, з ціллю організації Церкви на Русі.

- Володимир отримає за жінку Анну, сестру імператора, яка була парфірородною. Це було проти візантійської практики. Взагалі, парфірородні не давалися в жінки варварським князям.

- Володимир з свого боку пошле військо проти повстанців, аж до часу поки Крим не повернеться знову під владу імператора.

в) В Херсонеській битві (989) та в битві при Абідосі (13 квітня 989) руське військо здобуло перемогу для імператора. Херсонес також був взятий в квітні-червні 989.

г) Вже перед цими перемогами відбулося хрещення Володимира в Києві, можливо в свято Богоявлення, тобто 6 січня 988. Принаймні така версія Поппе.

д) Інші: Jaen-Pierre Ariignon притримується іншої опінії: Були дві церемонії:

- В Києві: Церемонія prima signatio, церемонія приватна через яку поганський князь стає катехуменом та отримує місце в християнській спільноті.

- В Херсонесі: мало би місце дійсне хрещення Володимира з деякими членами його дружина.

е) Хрещення Київського народу випадає 988 на Паску або на П’ятидесятницю.

є) В літі 988 мало би місце подружжя Володимира та Анни, проте обов’язково після хрещення князя.

ж) Володимир отримує як ім’я при хрещенні ім’я імператора - Василія - який мав бути його хресним батьком (проте не особисто).

5. Бажання стати християнином з боку Володимира було приготоване вже в Києві. Здається що вплив візантійців на це рішення був мінімальний. 100 років пізніше один з візантійських істориків Пселл (Michele Psell, Cronografia) говорить про Русь ще як про поганський край.

Найважливіші зовнішні причини християнізації аніж внутрішні. Рішення Володимиром прийняти християнство було прийняте ним добровільно і підтримане двором. Це рішення гарантувало перемогу християнства, коли перші спроби (Фотій, Ольга) не вдалися через те що поганство було ще сильним.

ІІІ. Хрещення Володимира за східно-слов’янськими джерелами

1. Цих джерел маємо принаймні два:

а) Повість Временних Літ (ПВЛ)

б) Життя св. Володимира, яке є агіографічним твором, та з якого зроблені численні редакції. Найдавніша версія називається: „ Пам’ять і похвала Якова мніха і житіє князя Владіміра ”.

2. Як представляється ця історія в ПВЛ? Легенда в ПВЛ, на думку деяких експертів, є композицією двох версій навернення Володимира:

а) Легенда „ Іспитаніє вір ” та

б) Корсунська легенда

3. Згідно з ПВЛ Володимир атакував Херсонес, який належав імператору. Після цього Володимир стає сліпим як св. Константин. Хрещення слугувало як лікування. Херсонес мав би бути місцем хрещення тому і назив. „ Корсунська легенда ”. А. Поппе не вірить щоб ця розповідь була би історичною

4. Структура легенди про хрещення Володимира та його народу, перенесеної в ПВЛ, є наступною:

а) Повість Іспитаніє вір (структура)

1. Посланці-іноземці приходять з своїх країв та говорять про свої релігії.

2. Продовжує філософ-грек з своєю довгою гомілією.

3. Закінчується з розповіддю про Володимирових послів які бачили життя інших народів та їх віри.

б) Корсунська легенда – говорить про хрещення Володимира в Херсонесі а народу в Києві.

в) Визнання віри зі сторони Володимира, що робить його перед хрещенням.

5. Текст повісті„ Іспитанія вір ” див. в (ПСРЛ, ІІ, 71 есс.)

а) ПВЛ вживає багато легендарних, мало історичних елементів:

б) Випадок з філософом. В пізніх версіях філософ називається Константин, правдоподібно змішання з св. Кирилом.

Екзамен вір: посилання на ближні народи, щоб продемонструвати ессенціальний (космічний) характер навернення Володимира. Цей екстракт правдоподібно є вставкою в ПВЛ з інших джерел.

Незважаючи на ці мало історичні елементи ПВЛ дає нам досить реальну алегоричну картину. Вона пам’ятає вплив 4-ох ближніх народів, які впливають на релігію такультуру Русі. Повість показує що вибір Християнства з боку Володимира не було простим та легким рішенням. Русь могла прийняти іншу релігію яка би повністю спрямувала її розвиток в іншому руслі.

6. Чотири народи-сусіди Русі. Вибір Володимира

а) Іслам або „віра ізмаїлітів” був релігією Волжських болгар (споріднений народ з прото-болгарами). Вони визнали Іслам в пізньому періоді. Сьогодні вони майже зникли або змішані з іншими народами = чуваш в сучасній Російській Федерації.

в) Єврейство (Хозари?)

Була можливість прийняття єврейство від Хозар. Хозари були як і болгари народом тюркської групи, сьогодні вже зниклі. Є різні теорії що пояснюють їх зникнення, між якими одного вченого-угорця (Artur Koestler), який думає, що „ ашкеназім ” (=німецькі євреї) походили би від цих хозарів.

с) Римське католицтво („Римські німці”, тобто франки). Ця можливість, якщо була б реалізована, з’єднала би Русь з Зах. Європою набагато сильніше.

д) Візантійське Християнство (Греки)

Один візантініст з Франкфурту – Герхард Подскалські, робить наступний коментар про тип християнства обраного Володимиром: „ Рішення прийняти візантійське Християнство з боку Володимира було обумовлено враженням яке це християнство зробило на його бояр... християнство перш за все літургійне та полемічне, мало раціоналістичне, де теологічні науки (важливі) догматика та інші, займають другорядне місце”.

IV. Хрещення киян більшість істориків відносить на рік 990 або пізніше але ніяк на 988. місцем їх хрещення слід вважати або сьогоднішній Хрещатик або ріку Почайна.

Брати Володимира – Олег та Ярополк в 1044р. були перенесені до Десятинної церкви та поховані там після „хрещення костей”. Деякі історики вважають це за доказ того що вони за життя були християнами.

V. Підсумки

Очевидно з джерел що Візантійська ініціатива мала важливе значення в Хрещені Володимира. Зокрема його подружжя мало скріпити візантійські справи. Василій був імператором без імперії. Азіатські були зайняті мусульманами, європейські-болгарами, то мале що залишилося частково також було під владою Бардоса Фоки. 987-Володимир знав дещо про Християнство. Проте в час коли редагувалися хроніки не було вже відомо достовірно де був хрещений Володимир – тому їх дані є протирічні. Отже маємо три місця: 1. Херсонес 2. Київ 3. Василів (біля Києва) що виглядає найправдоподібніше.

Спочатку був хрещений Київ а згодом і інші місця. Проте правдоподібно що християнство не просувалося блискавично зустрічаючи спротив поганства, як бачимо з свідчень сучасників. Напевно що спочатку християнство поширилось в містах (яких було досить мало) а село ще надовго залишилося поганським. 977 – Володимир будує церкву Пречистої Діви. 1263 – Вперше Володимира згадано святим. Очевидно що Володимир не був спочатку проголошений святим, то таким залишається увесь період Київської Русі до 1281 року. Його канонізація припадає аж на монгольський період.

1-8

Стабілізація митрополії на Русі

І. Перша церковна структура Русі. Організація митрополії.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 400 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...