Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шлях через Волгу



Щоб розширити свій ринок, нормани відкрили спочатку шлях через річку Волгу. Через цей шлях стало можливо встановити контакти між Західною Європою і Близьким Сходом, обходячи арабських піратів Середземномор’я та Адріатики. Стало можливо доходити до Багдаду через Каспійське море.

Шлях через Дніпро

Пізніше був відкритий ще важливіший шлях через річку Дніпро, що простягався до Чорного моря. Слідуючи цим шляхом, варяги могли доходити до Константинополя. Ця дорога стала знаменитою під іменем «путь із варяг у греки». Вона була дуже важливою, бо була шляхом, що з’єднував Балтійське і Чорне моря. Він давав можливість норманам мати контакти не тільки з грецькими містами Криму, але з Константинополем.

3. Покликання варягів

Коли нормани досягнули територій верхнього і середнього Дніпра, вони вже були заселені східними слов’янами. Існували міста Новгород і Київ. Перш за все Київ виконував роль центру торгівлі цього регіону. Русь була знана скандинавами як край з укріпленими містами. Згідно Ф. Дворніка, торгівля спочатку була контрольована хазарами, які домінували над східними слов’янами. Ця ситуація змінилася з приходом норманів.

Знаходилися на цій території багато князівств з князями варягами на чолі. Проте, Повість временних літ говорить лише проодну династію – тобто про дім Рюрика, персону напівлегендарну. Повість вперше говорить про Рюрика під 6370 (862) р. Коли описується заснування Руської держави під володінням норман, що проходить дуже в мирному дусі. Ось т. зв. Розповідь про покликання варягів слов’янами:

… року 6370 (862). (Слов’яни) вигнали варягів на той бік моря і не платили данини, і почали самі управляти собою, і не було між них справедливості, і піднялося плем’я на плем’я, і була між них незгода, і почали битися між ними самими, і сказали собі: «Шукаймо князя, який би керував нами і судив нас згідно справедливості», і пішли вони на той бік моря, до варягів, до русів, тому що ці варяги називалися русами, так як інші називаються шведами, інші – норманами, ангелами, готами, також і ці кажуть русам: чудь, слов’яни, кривичі і весь: земля наша велика і потужна, але порядку в ній немає, прийдіть і командуйте нами». І об’єдналися три брати з їх народами, і взяли з собою русів, і прийшли туди, і найстарший – Рюрик – осів в Новгороді, а Сінеус – в Білоозері, а третій – Трувор – в Ізборську. І від цих варягів взяла ім’я Руська земля…

Можливо ця розповідь базується на одній англосакській розповіді, що розповідає про мирне покликання норманів до Англії. Проте, ця розповідь була складена лише після завоювання (зовсім не мирного!) Англії норманами.

Розповідь про Рюрика Повісті має деякі легендарні аспекти:

Рюрик приходить з двома братами – Сінеус (Сігніутр) і Трувор (Порадор). Згідно з Повістю, також Київ заснований трьома братами: Кий, Щек і Хорив.

Насамкінець слід зазначити тенденцію літописця вважати династію Рюрика єдиною легітимною та виключати всі інші династії, як напр. полоцька династія.

Виглядає, що Рюрик залишився в Новгороді. Натомість, Київ був відкритий двома його боярами, Аскольдом і Диром.

В часи Олега (наслідника Рюрика) північна частина (Новгород) та південна частина Русі (Київ) були об’єднані.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 201 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...