Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політологічні концепції про сутність і природу влади



Влада в політології розглядається як засіб здійснення політики, який її суб’єкти використовують для досягнення політичних цілей. Влада, методи її втілення визначаються політичними інтересами. Тому політика – це боротьба за владу, здійснення влади, вміння володіти нею. Влада виступає центральним організаційним та регулятивним началом в політиці. В політології найбільш розповсюджені такі концепції влади:

Біхевіористська концепція влади полягає у визнанні можливості маніпулювати поведінкою на рівні окремої людини заради стабільності політичної системи. Влада розглядається як вихідне начало, яке детермінує всі політичні дії особи.

Реляціоністська концепція влади (від лат. “донесення”). Основану увагу фокусує на ролевих відносинах, підкреслюючи асиметричність владних відносин між суб’єктом і об’єктом влади.

Системна концепція влади базується на політичній системі. Це дає можливість побачити політичне життя як організм, що має здатність до саморегуляції та розвитку завдяки реакції на зовнішні сигнали.

Телеологічна концепція влади характеризує її як здатність досягнення певних цілей, одержання запланованих результатів.

Польський політолог Е.Вятр запропонував такі критерії політичної влади: суспільний розподіл праці (на тих хто керує, і тих, ким керують) та організований примус як основа здійснення влади. Політична влада є найважливішим видом влади у суспільстві. Політична влада – це реальна здатність одних людей проводити свою волю по відношенню до інших за допомогою правових і політичних норм.

Специфікою політичної влади є те, що вона здійснюється, в основному, державою, а також іншими політичними інститутами – політичними партіями, громадсько-політичними організаціями, органами місцевого самоврядування тощо. Особливостями політичної влади є верховенство, публічність, моноцентричність, легальність та ресурси.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 546 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...