Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Ідеологічні парадигми політики



На лекції розглядаються питання:

1. Поняття, зміст та призначення ідеології;

2. Класичні буржуазні ідейно-політичні доктрини;

3. Ідеологічні доктрини робітничого руху;

4. Ідейні засади політичного радикалізму.

Опорно-логічний конспект лекції:

  1. Поняття, зміст та призначення ідеології.

Вперше термін “ ідеологія ” (грец. idea – слово, вчення) вжив французький філософ і економіст Антуан де Трасі на початку ХІХ століття для позначення певної сукупності уявлень людей.

Згодом, К.Маркс підкреслював, що ідеологію складають систематизовані і обґрунтовані погляди, пропущені через призму інтересів, певного класу чи соціальної групи, які формують їхню самосвідомість і політичні орієнтири. Тому він називав ідеологію «формою ілюзорної свідомості». Звідси можна зробити припущення, що політична ідеологія виступає як система ідей і поглядів, які виражають інтереси певних класів суспільства, соціальних груп, стосовно політики діяльності держави, здійснення влади.

Функціями політичної ідеології є: з ахисна, яка передбачає захист інтересів та ідеалів класу (групи). В ній теоретично осмислюються і формулюються становище і потреби цих спільнот, шляхи втілення їх інтересів у життя, завдяки виробленню відповідних типів мислення, поведінки і програм діяльності; пізнавальна, що сприяє поширенню серед громадян знань про політичну дійсність, формує їхню політичну культуру; соціально-регулююча, яка спрямована на реалізацію соціально-економічних, політичних та інших програм розвитку суспільства, на політичну активність і соціальний вибір громадян. Завдяки цьому ідеологія стає засобом згуртування певної соціальної групи та її прихильників, чинником налагодження чи руйнування стосунків між об’єднаннями людей.

Ідеологія в сучасних умовах зазнає певних змін: в ній все більше проявляються загальнолюдські інтереси та цінності; звужується сфера ідеологічної боротьби, яка все менше поширюється на міждержавні відносини на політичну діяльність; відбувається процес деідеологізації свідомості, як заперечення ідеологічних стереотипів, нетерпимості та монополії на істину, проте не відмова від ідеології взагалі. Стосовно цього, показовою є еволюція американського філософа Ф.Фукуями на роль ідеології у суспільстві.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 372 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...