Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ідейні засади політичного радикалізму



Політичний радикалізм проявляється в екстремізмі. Екстремізм – схильність в політиці до крайніх поглядів і дій. Екстремістські ідеології проголошують докорінне перетворення суспільства і всього світу насильницькими методами. До екстремістських напрямів у політиці відносять націоналізм, фашизм, більшовизм, релігійний фанатизм. Їх соціальною базою є реакційні владні групи, декласовані або маргінальні шари населення або соціальні групи, що не усвідомили своїх істинних соціальних інтересів.

Екстремізм може породжувати соціально-економічні кризи, різке падіння життєвого рівня населення, деформації політичних інститутів і структур тощо. В політичному плані екстремізм виступає проти існуючих інститутів суспільства намагаючись замінити їх силовими методами. Лідери екстремізму нехтують компромісами, переговорами, висуваючи лозунг “все або нічого”. Екстремізм здатен до самозбудження, втрати контролю над своєю поведінкою, що веде до охлократії (влада натовпу).

Політичний екстремізм спрямований на зміну існуючих державних структур, встановлення тоталітарного укладу. Національний екстремізм виступає на захист національних інтересів, заперечуючи подібні права інших національних і етнічних груп, релігійний екстремізм проявляється у нетерплячості до представників різних конфесій, або протиборств, екологічний екстремізм викликаний загостренням екологічних проблем, організація акцій, які спрямовані на закриття і ліквідацію несприятливих в екологічному відношенні підприємств, їх дії іноді призводять до загрози суспільного порядку. Правий екстремізм це неофашистські партії і угрупування та лівий (“нові ліві” в Італії, Франції).

План практичного заняття №3:

1. Поняття ідеології та її функції у політиці;

2.Характеристика лібералізму і консерватизму, їх розвиток і протиборство в історії;

3. Соціальна база ідеології соціалізму;

4. Політичний радикалізм та його різновиди.

Завдання для самостійної роботи:

1. Назвіть рівні функціонування політичної ідеології.

2. Ідеологія і наука: спільне і особливе.

3. Дайте характеристику особливостей ідеологічного розвитку в Україні.

4. Проаналізуйте ставлення сучасної молоді до марксизму.

5. Зробіть реферат роботи Ф.Фукуями «Кінець ідеології».

6. Які соціальні групи стають середовищем політичного екстремізму?

7. У чому полягає протиборство лібералізму і консерватизму?

8. Назвіть причини виникнення соціалістичної ідеології?

9. Які соціальні умови сприяють виникненню радикальних ідеологій?

10. Назвіть сучасних ідеологів неолібералізму.

11. Вкажіть форми і прояви націоналізму у світовій та вітчизняній політиці.

Література: [3; 5; 22; 24; 28; 29; 39; 40]





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...