Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальний захист і соціальне забезпечення



Термін "соціальний захист" вживається лише кілька років. Він замінив термін "соціальне забезпечення", який зберігає право на існування, проте характеризує дещо вужче поняття, ніж соціальний захист. Соціальне забезпечення є складовою системи соціального за­хисту і виконує функцію накопичення та розподілу коштів соціального захисту, призначених для соціальної допомоги, виплат по соціаль­ному страхуванню та ін. Соціальне забезпечення включає пенсії та різні види допомоги (по тимчасовій втраті працездатності, по вагіт­ності й пологах, по догляду за дитиною до 3 років, по догляду за хво­рою дитиною, на поховання, допомогу непрацездатним особам, до­хід яких менший від встановленої межі малозабезпеченості, тощо). Соціальне забезпечення передбачає також подання допомоги в нату­ральному вигляді (обслуговування інвалідів, людей похилого віку у спеціалізованих установах — будинках-інтернатах і вдома). За ра­дянських часів всі соціальні виплати здійснювала виключно держа­ва. Тому під соціальним забезпеченням розуміють переважно дер­жавне соціальне забезпечення, тобто яке здійснюють державні орга­ни. Отже, соціальне забезпеченняце заходи матеріальної підтримки особи та сім "і з боку держави.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 486 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...