Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Активна і пасивна спрямованість соціального захисту



Заходи соціального захисту мають подвійну спрямованість. В од­них випадках вони покликані надавати пасивну підтримку тим чле-ппм суспільства, які з певних причин опинились у скрутному стано-іїиші. Пасивна підтримка надається у вигляді соціальної допомогидопомоги суспільства особі або сім "і, яка не мас достатніх засобів існування. Соціальна допомога по суті є адресною, адже вона надається лише тим, хто її потребує. Через соціальну допомогу соціальний захист виконує лікувальну, реабілітаційну функцію, яка полягає в тому, щоб допомогти людям, які потрапили у скрутну жит­тєву ситуацію, зубожіли, вийти з цього стану і не опинитися на

узбіччі суспільства.

Водночас ще важливішими є заходи, спрямовані на запобігання ситуаціям, що загрожують добробуту людини, на стимулювання ак­тивності особи. Соціальний захист виконує превентивну, запобіжну функцію, захищаючи особу та її сім 'ю від втрати доходу, що пов 'яза-но з безробіттям, старінням, хворобою або смертю, і поліпшення добробуту сім "і через соціальні слузісби та за рахунок грошової допо­моги на виховання дітей. Система соціального захисту включає со­ціальне страхування, програми зайнятості, охорони здоров'я тощо.


Отже, соціальний захист передбачає як пасивні, так і активні за­соби підтримки доходів. Пасивними заходами є соціальна допомога, активними — соціальне страхування (тобто забезпечення доходів на випадок втрати працездатності чи роботи), лікування і профілакти­ка хвороб, сприяння здобуттю освіти й підвищенню кваліфікації.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 1537 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...