Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета соціального захисту



Розглядаючи добробут як мету соціального захисту, слід зазначи­ти, що в людському суспільстві поняття добробуту є відносним. У сфері соціального захисту під добробутом розуміють відсутність хвороб і можливість задовольнити основні потреби людей, а ці по­треби змінюються в часі й просторі. Навіть двадцять-тридцять років тому потреби пересічного українця дещо відрізнялись від теперіш­ніх. Різняться також потреби жителів міста й села, пенсіонерів і дітей, людей з різним рівнем освіти й соціальним статусом. Сучасні системи соціального захисту мають тенденцію до задоволення спе­цифічних потреб окремих груп населення, що змінюються в часі й просторі. Зазначимо, що матеріальний добробут не є самоціллю, а лише передумовою створення соціального добробуту — таких умов життя, в яких людина добре почувається, може фізично й розумово розвиватися. Отже, кінцевою метою соціального захисту є падання кожному члену суспільства незалежно від соціального походження, національної або расової приналежності можливості вільно розвива­тися, реалізовувати свої здібності. Якщо звернутися до ст. 24 Кон­ституції України, яка проголошує, що не може бути привілеїв чи об-92


мі *спі. за ознаками раси, кольору шкіри, політичними, релігійними

...... тими переконаннями, за статтю, етнічним та соціальним поход-

і пням, майновим станом, місцем проживання, мовними та іншими ИЧішками, стає зрозуміло, що соціальний захист є одним з інститутів, и ий забезпечує права і свободи громадян. Зокрема, соціальний за-КІК'г забезпечує рівність прав чоловіка і жінки через матеріальну Підтримку материнства, включаючи надання оплачуваних відпусток ні Інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Ч поняттям соціальної безпеки як складової національної безпеки уіпіджується також інша мета соціального захисту — підтримання пішбільпості у суспільстві, тобто попередження соціальної напруже- ".'. ті, що виникає у зв'язку з майновою, расовою, культурною, соціаль­ною нерівністю, виявляється у страйках, актах громадянської непо-Нори, сутичках між окремими групами населення.

Соціальний захист є поняттям значно вужчим, ніж соціальна по­літика. Сфера дії соціального захисту обмежується безпосередньо ічм'сю та особою, їхнім добробутом. Проте кінцева мета і соціально-і о захисту, і соціальної політики практично одна.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 1043 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...