Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гарантії соціального захисту в Конституції України



В Україні поняття "соціальний захист" почали широко вживати пише на етапі переходу до ринку і як його атрибут, хоча в тій чи ІНШІЙ формі соціальний захист завжди був притаманний українсько­му суспільству. Формуванню сучасних систем соціального захисту у і їй і і сприяло усвідомлення необхідності створення соціальних амор-іи іа горів ринкових ризиків. Багато людей ще й нині не сприймають Гврмін "соціальний захист" щодо населення загалом, вважаючи, що йіп стосується лише найнужденніших, або, як часто нині висловлю-Ються, незахищених верств населення. Дедалі частіше соціальний за-Иі і передбачає комплекс заходів, спрямованих на створення без­печного соціального середовища людини.

'{окрема, у ст. 46 Конституції України проголошується, що грома­дини мають право на соціальний захист, що включає право па забезпе­чення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездат­ності, втрати годувальника, безробіття з незалезісиих від них обста-іиш, а також у старості та інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним і страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціаль­ного забезпечення, створення мережі державних, комунальних, при-ішнших закладів для догляду за непрацездатними.

У найширшому трактуванні соціального захисту до нього вклю­чають також заходи з охорони здоров'я, соціальну роботу тощо.

Отже, соціальний захист передбачає певний рівень матеріальної шбезпеченості, тобто підтримку доходів, захист добробуту.


3.1.2. Визначення соціального захисту

Соціальний захист — це комплекс організаційно-правових таі економічних заходів, спрямованих на захист добробуту кожного члена суспільства в конкретних економічних умовах. Організаційно-правові заходи передбачають створення інститутів соціального за­хисту і законів, які повинні керувати їх діяльністю, економічні — формування механізмів перерозподілу доходів, тобто стягнення по­датків та інших платежів і трансфертів. Отже, з позицій економіки соціальний захист — це правила перерозподілу суспільного багат­ства на користь людей, які тимчасово чи постійно потребують особ­ливої підтримки з боку суспільства: від багатих до бідних, від здоро­вих до хворих, від молодих до літніх.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 420 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...