Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Засобами перевізника здійснюється навантаження і вивантаження на причалах, що перебувають у віданні перевізників



Засобами відправників вантажу та вантажоодержувачів навантаження і вивантаження здійснюється:

Ø на причалах незагального користування, на пристанських ділянках загального користування, а також на пристанях, де немає вантажних причалів загального користування, портів (пристаней), що перебувають у віданні, і на пунктах зупинок;

Ø при частковому вивантаженні з одного судна в інше чи на берег, якщо ця робота викликається неможливістю підходу до причалів незагального користування через недостатні глибини чи з інших причин, що залежать від відправника вантажу чи вантажоодержувача.

Терміни навантаження та розвантаження суден обчислюються з моменту подачі судна до причалу (швартовки). За неможливості подачі судна до причалу з вини відправника вантажу чи вантажоодержувача час чекання судном подачі до причалу включається в терміни навантаження або вивантаження. Неможливість подачі судна до причалу встановлюється актом, що підписується обома сторонами. Про час майбутнього прибуття судна в пункт навантаження чи вивантаження перевізник сповіщає відправникові вантажу чи відповідно вантажоодержувачу не пізніше ніж за 24 години до прибуття судна, а про час подачі судна під навантаження чи розвантаження – не пізніше ніж за 6 годин до подачі судна.

Відправник вантажу чи вантажоодержувач, який отримав повідомлення про майбутнє прибуття судна, зобов’язаний завчасно вказати місце (причал), до якого має бути подане судно для навантаження чи розвантаження.

Перевізник виплачує відправнику вантажу чи вантажоодержувачу премії за дострокове навантаження чи розвантаження суден у розмірі, встановлюваному тарифом.

Перевізник зобов’язаний доставити вантаж до пункту призначення в установлений термін. Перевізник зобов’язаний повідомити вантажоодержувачеві про прибуття на його адресу вантажу, вивантаженого на причалах загального користування, у день прибуття вантажу чи не пізніше 12 годин наступного дня. Порядок і спосіб повідомлення встановлюються начальником порту (пристані) за погодженням з вантажоодержувачем. У разі неможливості повідомити вантажоодержувачеві безпосередньо порт (пристань) вивішує в місці, доступному для клієнтури, оголошення про прибулий вантаж.

Вантаж видається в пункті призначення вантажоодержувачу, зазначеному в накладній. Вантажоодержувач розписується в дорожній відомості щодо одержання вантажу із зазначенням сум внесених ним платежів. Відправник вантажу має право вимагати видачі вантажу не тому вантажоодержувачу, що зазначений у накладній. Заява про таку зміну подається начальникові порту (пристані) відправлення разом з квитанцією.

Перевізник вправі не видавати вантаж до внесення вантажоодержувачем усіх платежів, що належить транспорту.

Вантажоодержувач зобов’язаний прийняти і вивезти з порту (пристані) вантаж, що прибув на його адресу. В разі прибуття вантажу, постачання якого вантажоодержувачу не передбачено планом постачання (договором, замовленням), вантажоодержувач зобов’язаний прийняти такий вантаж на відповідальне збереження.

Вантажоодержувач може відмовитися від прийняття вантажу лише в тих випадках, коли якість вантажу внаслідок ушкодження чи псування змінилася настільки, що виключається можливість повного чи часткового використання його за первісним призначенням, якщо це підтверджено відповідною експертизою. Прибулий вантаж зберігається в порту (пристані) призначення безплатно протягом доби, не враховуючи дня прибуття вантажу.

Перевізник і вантажоодержувач зобов’язані спільно перевірити в пункті призначення вагу вантажу, що прибув у несправному судні чи в судні з несправними пломбами, а також вагу вантажу, прибулого з ознаками втрати, псування чи ушкодження при перевезенні його на палубі судна чи в безпалубному судні. При справності тари вантаж видається вантажоодержувачу за кількістю місць без перевірки ваги.

Перевезення пасажирів, багажу та пошти здійснюється відповідно до положень Статуту та правил, встановлених підзаконними актами.

Договір перевезення пасажирів має свої особливості на річковому транспорті та специфіку залежно від способу перевезень.

Зокрема, перевізники організують попередній продаж квитків у портах, на пристанях, міських станціях, а у великих населених пунктах – доставку квитків і багажу додому за особливу плату.

Порту надається право стягувати перонний збір за вхід на пасажирські причали та дебаркадери.

Пасажир має право:

Ø одержати місце на судні відповідно до придбаного квитка;

Ø провозити разом із собою безкоштовно одну дитину у віці не доросліше 5 років, якщо вона не займає окремого місця;

Ø провозити із собою безкоштовно ручну поклажу на водомістких суднах не більше 36 кг і на швидкісних суднах не більше 20 кг.

П еревізник зобов’язаний продовжувати термін придатності квитка:

Ø при ненаданні пасажиру з вини перевізника місця на пасажирському судні (крім приміських, внутріміських і туристських – ексурсійно-туристських) – на час, рівний інтервалу між відправленням даного судна та відправленням наступного судна;

Ø у пунктах пересадки, при несвоєчасному прибутті чи відправленні пасажирських суден – на весь час затримки транзитного пасажира до надання йому можливості продовжувати поїздку;

Ø у разі хвороби пасажира – на весь час хвороби (по пред’явленні довідки лікувальної установи);

Ø при поїздці на відстань понад 500 км – на одну зупинку в дорозі терміном не більше ніж на 10 діб.

Пасажир зобов’язаний до відходу судна, але не пізніше ніж через годину після прибуття судна, заявити про зупинку начальникові порту пристані чи вокзалу, яким повинна бути зроблена на квитку відповідна оцінка. При зупинці в дорозі плацкарта втрачає силу, і її вартість пасажиру не повертається.

Якщо пасажир порушив громадський порядок і правила внутрішнього розпорядку та не припинив порушення після попередження адміністрацією судна, капітан може видалити пасажира із судна.

Договір перевезення багажу супроводжує договір перевозки пасажира. Договір оформлюється багажною квитанцією. Багаж видається пасажиру в пункті призначення по пред’яв­ленні багажної квитанції. У пункті призначення багаж зберігається безплатно протягом 24 год, після чого за збереження багажу стягується плата в розмірі, встановленому тарифом. Багаж, не затребуваний власником протягом 30 днів, підлягає реалізації. Пред’явник багажної квитанції протягом шестимісячного терміну має право одержати суму, виручену перевізником за реалізований багаж, за винятком сум, що відшкодовуються пароплавству (перевізнику).

Договір перевезення пошти річковим транспортом має загальні особливості, притаманні взагалі перевезенню пошти. Органам зв’язку України надається право перевозити пошту на суднах, що здійснюють регулярні пасажирські, вантажо-пасажирські та вантажні рейси транзитними, місцевими і приміськими лініями.

Перевезення пошти може здійснюватися як у супроводі працівників зв’язку, так і без такого супроводу із здачею пошти в багаж під відповідальність перевізника.

Органам зв’язку України надається право вибору ділянок ліній і суден, на яких має здійснюватися перевезення пошти. У портах (пристанях) перевізники виділяють органам зв’язку України з оплатою у встановленому порядку приміщення для обслуговування пасажирів поштово-телеграфним і телефонним зв’язком, для продажу газет і журналів, обробки та збереження пошти. На суднах, що перевозять пошту в супроводі поштових агентів, органам зв’язку надаються приміщення для операцій і збереження пошти, а також каюти для відпочинку поштових агентів з оплатою у встановленому порядку.

Перевезення вантажів і буксирування плотів та суден внутрішніми водними шляхами здійснюються за планами, затвердженими в установленому порядку, і договорами.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...