Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Судно набуває права плавання під Державним прапором України після його реєстрації у Судновій книзі України та після одержання суднового білета



Правовий статус екіпажу та капітана визначено Статутом внутрішнього водного транспорту, затвердженим Постановою Ради Міністрів СРСР від 15 жовтня 1955 р. № 1801 з урахуванням наступних змін та доповнень.

Екіпаж самохідних суден складається з капітана, інших старших осіб суднового екіпажу і суднової команди. Встановлено спеціальні умови, що їх повинні задовольняти особи, які допускаються до управління суднами та судновими механізмами.

Управління суднами і судновими екіпажами повинна здійснювати спеціально призначена особа (капітан), відповідальна за безпеку судноплавства і запобігання забрудненню із суден.

Капітан судна керує судном, управляє судноводінням і вживає необхідних заходів для забезпечення безпеки плавання, дотримання порядку на судні, охорони життя і здоров’я людей, які перебувають на судні, і збереження судна та вантажу. Усі розпорядження капітана в межах його повноважень повинні беззаперечно виконуватися всіма особами екіпажу судна, а також пасажирами й іншими особами, які перебувають на судні.

Капітан має право в разі потреби усувати від виконання обов’язків осіб суднового екіпажу. Капітан є органом дізнання, і якщо на судні хто-небудь учинить злочин, капітан зобов’язаний ужити заходів, щоб не дати особі, яка вчинила злочин, ухилитися від відповідальності, скласти акт про подію та передати особу відповідному органу влади в найближчому порту (пристані).

Капітан посвідчує заповіт, приймає його на збереження. Також капітан складає акти у випадках народження або смерті, зникнення члена суднового екіпажу чи пасажира за обставин, що допускають можливість його загибелі, капітан складає акт, а також опис майна, що залишилося, зниклого і передає акт і майно належній владі в найближчому порту (пристані). Акти підписуються не менше ніж двома свідками та в разі необхідності посвідчення смерті чи народження лікарем або фельдшером.

Якщо судну загрожує неминуча загибель, капітан після вжиття всіх заходів до порятунку пасажирів дозволяє судновому екіпажу залишити судно. Сам капітан залишає судно останнім.

Капітан, який одержав сигнал небезпеки чи знайшов на водному шляху людину, яка перебуває в небезпеці, судно, пліт, зобов’язаний надати допомогу, одночасно вживаючи всіх заходів, щоб не наразити на небезпеку своє судно.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...