Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відповідальність перевізника, відправника та одержувача вантажів за неналежне виконання зобов’язань на річковому транспорті



Перевізники, відправники вантажу, вантажоодержувачі та пасажири несуть матеріальну відповідальність на підставі Статуту внутрішнього водного транспорту та загальних положень Цивільного права.

Підстави для відповідальності, передбачені законодавством, можна умовно поділити на такі види:

Ø порушення строків подання вантажів та плотів (тоннажу, тяги);

Ø неподання судна;

Ø невиконання плану перевезень;

Ø прострочення доставки;

Ø втрата (псування, пошкодження, зменшення ваги) вантажу (багажу);

Ø простій судна;

Ø пошкодження судна (обладнання);

Ø порушення порядку надання та заповнення документів;

Ø ненадання плацкарти пасажиру;

Ø втрата ручної поклажі та інші порушення зобов’язань.

Відповідальність за порушення строків подання вантажів та плотів (тоннажу, тяги) передбачається Статутом. Зокрема,при роботі з календарним графіком запізненням вважається затримка подачі суден чи пред’явлення вантажів або плотів, яка не перевищує 24 год при щоденному відправленні за графіком, а в інших випадках – затримка, що не перевищує інтервалу між відправленнями за графіком, але не більше 72 год. При неподанні судна чи непред’явленні вантажу чи плоту по закінченні зазначеного часу графік вважається невиконаним і сторони сплачують штраф у розмірі 25 % провізної плати за непред’явлену чи невивезену кількість вантажу.

Якщо відправник вантажу пред’явив вантаж чи пліт у стані, не відповідному чинним Правилам перевезення і буксирування, то цей вантаж чи пліт вважається непред’явленим, а відправник несе відповідальність за простій. Непридатність, непідготовленість тоннажу повинна бути встановлена актом, що підписується обома сторонами.

Виконання плану перевезень враховується в обліковій картці, що ведеться окремо по кожному відправнику вантажу і роду вантажу. Суми, що виставляються пароплавству чи відправникові вантажу, підлягають сплаті в п’ятиденний термін.

За прострочення доставки вантажу чи плоту перевізник сплачує вантажоодержувачеві штраф у розмірі, встановленому ст. 188 Статуту внутрішнього водного транспорту.

Перевізник звільняється від відповідальності за прострочення доставки вантажу, багажу чи плоту:

Ø якщо прострочення відбулося внаслідок обставин, що їм перевізник не міг запобігти, й усунення яких від нього не залежало;

Ø за наявності повідомлення про сповільнення руху, опублікованого у встановленому порядку;

Ø якщо вантажоодержувач не вивіз прибулого із запізненням вантажу протягом доби, а за суднового відправлення – протягом
3 діб після оголошення чи повідомлення про прибуття його або не прийняв пліт протягом доби з дня закінчення буксирування;

Ø якщо вантажоодержувач протягом 24 год з моменту прибуття судна не прийняв його під розвантаження.

В разі прострочення відправник вантажу чи вантажоодержувач має право вважати вантаж утраченим і вимагати відшкодування за втрату вантажу, якщо цей вантаж не був виданий вантажоодержувачеві протягом 30 днів по закінченні терміну доставки, а під час перевезення вантажу в прямому змішаному залізнично-водному сполученні – по закінченні чотирьох місяців з дня приймання вантажу до перевезення.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 454 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...