Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи сейсморозвідки



Методи сейсморозвідки розрізняються за типом використовуваних корисних хвиль, по стадії геологорозвідувального процесу, за важливістю справ, за способом отримання даних, розмірністю, типом джерела коливань і частотою коливань хвиль.

За типом використовуваних хвиль виділяються: метод відбитих хвиль (МОВ) - заснований на виділенні хвиль, одноразововідбитих від геологічного кордону. Це найбільш затребуваний метод сейсморозвідки, що дозволяє вивчати геологічний розріз з детальністю до 0,5% від глибини залягання кордону. Використовується в поєднанні з методикою багаторазових перекриттів, в якій для кожної точки межи реєструється велика кількість сейсмічних трас. Надлишкова інформація підсумовується за ознакою загальної середньої або глибинної точки (ОСТ або ОГТ).

Метод загальної глибинної точки значно розширює можливості МОВ і застосовується в більшості сейсморозвідувальних робіт.

Метод заломлених хвиль (МПВ) орієнтований на заломлені хвилі, які утворюються при падінні хвилі на межу двох пластів під певним кутом. При цьому утворюється ковзна хвиля, що поширює зі швидкістю підстиляючого пласта. МПВ використовується тільки для вирішення спеціальних завдань через суттєві обмеження методу.

За стадією геологорозвідувального процесу розрізняють регіональну, пошукову і детальну сейсморозвідку.

За розв'язуваним завданням сейсморозвідка підрозділяється на глибинну, структурну (нафтогазову) та інженерну.

За способом отримання даних виділяють наземну, свердловину, морську і лабораторну сейсморозвідку.

За розмірністю сейсморозвідка розрізняється на 1D, 2D і 3D варіанти. В одновимірному варіанті пружна хвиля збуджується і реєструється вздовж одного вертикального променя - в свердловині. Двовимірна сейсморозвідка реалізується розстановкою пунктів збудження і прийому уздовж лінійного профілю. Об'ємна (3D) сейсморозвідка проводиться при розміщенні пунктів прийому по площі.

За типом джерела розрізняється вибухова, вібраційна і невибухова імпульсна сейсморозвідка.

За частотою коливань сейсморозвідка класифікується на низькочастотну, середньо-частотну, високочастотну і сейсмоакустичну.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 557 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...