Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сейсмічні методи інженерних вишукувань



У поняття "сейсморозвідка" входять геофізичні методи дослідження земної кори, засновані на вивченні штучно генерованих пружних хвиль. За допомогою сейсморозвідки вивчається глибина будова Землі, виділяються родовища корисних копалин (в основному нафти і газу), вирішуються завдання гідрогеології та інженерної геології. Сейсморозвідка відрізняється надійністю, високою роздільною здатністю, технологічністю і колосальним обсягом одержуваної інформації.

В основі сейсмічних методів лежить збудження пружних хвиль за допомогою спеціального технічного комплексу - джерела. В результаті геологічне середовище реагує виникненням періодичного коливального процесу і утворенням пружної хвилі. Поширюючись в гірській породі, пружна хвиля потрапляє на межі розділу, змінює напрямок і динамічні властивості, утворюючі нові хвилі. На шляху проходження хвиль розміщуються точки спостереження, де за допомогою спеціальних приладів - сейсмоприймачів - визначаються властивості коливальних процесів. З отриманих даних витягується корисна інформація про будову і склад досліджуваної середовища.

Найбільш ефективна сейсморозвідка при вивченні осадового чохла древніх платформ, оскільки його горизонтально-шарувата будова найбільш просто інтерпретується за сейсмічними даними. Зі збільшенням нахилу геологічних меж надійність одержуваної сейсморозвідкою інформації різко падає.

Для генерації коливань застосовуються вибухи зарядів тротилу в неглибоких свердловинах, а також тривалий (вібраційний) або короткий (імпульсний) вплив на гірські породи. Вибухові джерела характеризуються найбільшою потужністю і компактністю, при цьому вимагають дорогих підготовчих і ліквідаційних робіт, а також завдають великої шкоди навколишньому середовищу.

Невибухові джерела набагато слабкіші, але можуть використовуватися багаторазово в одній і тій же точці, більш керовані, а також безпечніші для людини та екології.

Джерело збуджує два типи незалежних сейсмічних хвиль - поздовжні і поперечні. З поздовжніми хвилями пов'язані коливання, спрямовані вздовж напрямку руху хвилі, а з поперечними – поперек напрямку руху.

Прямою хвилею називається поздовжня або поперечна хвиля, яка поширюється безпосередньо від джерела до точки спостереження. Поздовжні хвилі характеризуються великими швидкостями, приходять в будь-яку точку середовища раніше поперечних, поширюються практично в будь-яких речовинах. В силу цих обставин сейсморозвідка використовує переважно поздовжні хвилі.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...