Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Системи спостережень



Для ефективного простежування цільових сейсмогеологічних кордонів застосовуються типові способи установки і переміщення пунктів збудження і прийому коливань - системи спостережень. Типовою системою спостережень є пункт збудження, від якого пружні хвилі реєструються шляхом розстановки, що складається з 100-300 пунктів приймання, або - каналів сейсмостанції. Пункт збудження зазвичай розташовується в центрі розстановки приймачів і для отримання нової сейсмограми переміщується на відстань в 25-50 м. Інтервал між пунктами прийому також вибирається рівним 25-50 метрів. Параметри розстановки при переміщенні за профілем не змінюються для полегшення подальшої автоматизованої обробки даних. Описана система спостережень дозволяє виділяти зону з достатньою надійністю, яка забезпечується надмірністю одержуваної інформації. Наприклад, при використанні 240 пунктів прийому в розстановці кількість сейсмострас для однієї точки на межі може досягати 120. Правильний вибір системи спостережень дозволяє без зайвих витрат отримувати необхідну інформацію про будову частини геологічного середовища, що нас цікавить.

Отримувані в процесі польових робіт сейсмограми містять значну частку небажаних шкідливих хвиль та коливань, через що корисні хвилі незручно для інтерпретувати. Тому первинні сейсмограми обробляються з використанням найсучаснішої комп'ютерної техніки. В результаті виконання процедур обробки сейсмограми перетворюються в тимчасовій або глибинний розріз - матеріал для геологічного тлумачення. За відомими ознаками на отриманих розрізах виділяються аномальні ділянки, з якими зв'язують скупчення корисних копалин.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 339 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...