Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модель середовища і хвильове поле



Встановлено, що різні гірські породи характеризуються різними швидкостями поширення пружних хвиль. Параметр швидкості визначається пружними константами і щільністю гірської породи, а вони в свою чергу залежать від мінерального складу, пористості, тріщинуватості і глибини залягання.

За значенням швидкості пружної хвилі геологічний розріз поділяється на відносно однорідні шари гірських порід, на межах яких швидкість змінюється стрибком. Як правило, межі областей з різними фізичними властивостями збігаються з геологічними кордонів, що використовується при інтерпретації сейсмічних даних.

Наявність різких меж розділу між пластами призводить до утворення вторинних хвиль - відбитих, що проходять через межу поділу, і заломлених. Інтенсивність вторинних хвиль залежить від контрастності кордону за пружними властивостями. Чим складніша будова досліджуваного геологічного середовища, тим більше хвиль утворюється на межах поділу. Всі разом вони утворюють вторинне хвильове поле - об'єкт вимірювання в сейсморозвідці. Якщо вторинні хвилі містять інформацію про геологічні межі і успішно реєструються на поверхні землі або в свердловини, то вони називаються корисними. За типом корисних хвиль в сейсморозвідці розрізняють методи відбитих і заломлених хвиль.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...