Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз ритмічності випуску продукції



Ритмічність - це рівень рівномірного випуску продукції протягом визначеного періоду.

Розрізняють рівномірний (у рівні проміжки часу випуск однакової кількості продукції) і ритмічний випуск продукції (точне дотримання) планових вартових, добових, місячних графіків виробництва.

При аналізі ритмічності вибір календарного періоду залежить від можливостей складання планів-графіків випуску продукції й обліку їхнього виконання – на декаду, тиждень, добу, зміну, годину, а також від типу виробництва і тривалості виробничого циклу. При масовому випуску однотипної продукції і короткому виробничому циклі ритмічність варто визначати по вартовим, змінним, добовим графікам, у виробництві з тривалим циклом і великою номенклатурою виробів- по чи п'ятиденках декадам.

Основний показник для аналізу - коефіцієнт ритмічності - визначається для:

1) короткострокових періодів (до 5 днів) - як питома вага продукції, випущеної без порушення графіка;

2) тривалих періодів - коефіцієнт ритмічності визначається по формулі:

,

де Уф і Уз - фактична і запланована питома вага випуску продукції в останньому місяці кварталу в загальному обсязі випуску продукції за чи квартал питому вагу випуску продукції в останньому кварталі в загальному обсязі випуску продукції за рік, %.

Для оцінки ритмічності використовується також коефіцієнт варіації і числа аритмічності.

Негативні наслідки неритмічної роботи спричиняють не тільки чи недовиконання несвоєчасне виконання планових завдань, але в деяких випадках і перевиконання (незаплановане перевиконання теж може негативно позначатися на результатах діяльності підприємства). Тому доцільно при оцінці ритмічності враховувати як негативні відхилення від плану, так і позитивні. Для цього визначаються числа аритмічності (у частках одиниці) шляхом підсумовування позитивних і негативних відхилень від планового випуску по декадах.

Для розрахунку впливу окремих факторів на ритмічність випуску продукції числа аритмічності з даної причини за декаду (день, тиждень, п'ятиденку) необхідно помножити на 100 і розділити на загальне число аритмічності за аналізований період. Ніж менш ритмічно працює підприємство, тим більше сума чисел аритмічності. При строгому дотриманні запланованих добових завдань числа аритмічності рівні 0. Розрахунок чисел аритмічності приведений нижче.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 356 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...