Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні етапи аналізу при висновку господарських договорів



Аналіз виконання договірних зобов'язань ведеться працівниками відділу збуту підприємства. Він повинний бути організований у розрізі окремих договорів, видів продукції, термінів постачання. При цьому виробляється оцінка виконання договірних зобов'язань наростаючим підсумком з початку року.

Джерелами інформації для оперативного аналізу ходу постачань служать переважно дані оперативно-технічного і статистичного обліку, матеріали спостережень. Бухгалтерський облік може служити джерелом інформації, але в більш обмежених межах у зв'язку з його запізнілим характером.

Застосування ЕОМ дозволяє оперативно одержувати інформацію про відвантаження по кожнім одержувачі в асортиментному розрізі, а також по термінах постачання.

Аналіз виконання договірних зобов'язань з постачання продукції зв'язаний, насамперед, з аналізом реалізації продукції і виглядає в такий спосіб:

    Отчетные периоды Производство продукции для заключения договоров по плану Недопоставлено продукции по договорным обязательствам Выполнение договорных обязательств по поставкам продукции, %
за отчетный месяц за период с начала года за отчет-ный месяц за период с начала года за отчет-ный месяц за период с начала года
Январь     - -    
Февраль     - -    
Март     - -    
Апрель     - -    
Май     - -    
Июнь     - -    
Июль     - -    
Август     - -    
Сентябрь     - -    
Октябрь         98,9 99,9
Ноябрь         98,9 99,8
Декабрь         98,7 99,7

Основні етапи аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства при висновку договорів:

1) проведення маркетингових досліджень щодо вивчення попиту та пропозиції на продукцію, що випускається;

2) аналіз виконання діючих договорів по обсязі, ритмічності, комплектності, якості постачання;

3) виявлення додаткових резервів по основних елементах виробництва;

4) аналіз можливих причин (зовнішніх і внутрішніх) невиконання договірних зобов'язань;

5) визначення ступеня провини учасників договірних відносин і внутрішньозаводських підрозділів за невиконання договірних зобов'язань;

6) підготовка пропозицій щодо організації обов'язкового виконання договору.

Очевидний взаємозв'язок виконання планів виробництва, постачань і реалізації продукції, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. У процесі комплексного економічного аналізу виробництва і реалізації продукції можна виділити наступні основні етапи.

Перший базується на маркетингу і зв'язаний з вивчення попиту на вироблену продукцію, аналізом виконання договорів попереднього періоду для того, щоб визначити, чи розширення продовження яких договорів при наявних ресурсах здатно принести максимальну вигоду підприємству.

При висновку додаткових чи договорів відмовленні від раніше прийнятих договорів оцінюються при необхідності рішення по заміні матеріалів, закупівлі чи напівфабрикатів комплектуючих у сторонніх організацій, зміні обсягу виробництва.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 234 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...