Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

На прибуток



Історично відомо два методи обліку відстрочених податків:

§ метод обліку за Звітом про фінансові результати,

§ метод обліку за Балансом (рис. 11.4).

На сьогодні перший метод в Україні не застосовуються. Його суть полягала у виявленні різниць між обліковим і оподатковуваним прибутком на основі аналізу Звіту про прибутки і збитки (в Україні це Фома №2 – Звіт про фінансові результати) і Податкової декларації. Такий аналіз акцентував увагу на постійних різницях і різницях у часі між визнанням доходів і витрат у фінансовому обліку та для цілей оподаткування. Але таким чином виявлялись не всі різниці.

Методи обліку відстрочених податків на прибуток
   
Основа для визначення різниць
Звіт про фінансові результати Баланс
 
Різниці в часі (часові) Тимчасові різниці
Різниці між оподатковуваним і обліковим прибутком, що виникають в одному періоді і сторнуються в наступному періоді чи кількох наступних періодах Різниця між податковою базою активу чи зобов’язання та їх балансовою вартістю
Часові + інші тимчасові
   
не застосовується дозволено

Рис. 11.4 − Підходи до методів обліку відстрочених податків1

Метод обліку відстрочених податків за Балансом передбачає зіставлення балансової вартості активів і зобов’язань з їх податковою базою для визначення тимчасових різниць і розрахунку на їх основі відстроченого податку. Такого поняття як постійні різниці зараз немає. Всі часові різниці є тимчасовими, але крім часових є ще й інші тимчасові різниці, які не відносяться до часових. Наприклад, згідно з податковим законодавством була проведена індексація вартості основного засобу, а його балансова вартість за даними бухгалтерського обліку не змінилась. Так як податкова амортизація розраховуватиметься згідно з проіндексованої вартості, а бухгалтерська − виходячи з балансової, що не змінилась, виникне тимчасова різниця, яка не є часовою.

Надалі будемо розглядати облік податку на прибуток саме за цим методом.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 280 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...