Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 9.10



Зміст операції Дт Кт
  Сплачено аванс 2400 грн. (в т.ч. ПДВ)      
  Відображено податковий кредит (1-а подія) 641*    
*Оскільки це перша подія (друга подія буде отримання товару від постачальника), необхідно відобразити податковий кредит (Дт 641). При цьому закривається подвійний запис з відображення податкового кредиту «дублером» Кт 644 «Податковий кредит»
  Отримано товар від постачальника в рахунок перерахованого авансу 2400 грн. (в т.ч. ПДВ)      
  Відображено податковий кредит (2-а подія) 644**    
  Відображено взаємозалік заборгованостей      
**Оскільки це 2-а подія, замість Дт 641 рахунку буде Дт 644 рахунку, який в цей момент закриється, так як закриється операція. Тобто слід чітко відслідковувати 1-у та 2-у події: - щоб вчасно показати ПК чи ПЗ; - щоб вдруге не відображати ПК (що тягне за собою відповідальність за порушення податкового законодавства) чи ПЗ (заради уникнення переплати податку до бюджету)
  Отримано аванс від покупця - 3600 грн. (в т.ч. ПДВ)      
  Відображено податкове зобов’язання (1-а подія)   641***  
*** Оскільки це перша подія (друга подія буде відвантаження товару покупцю), необхідно відобразити ПЗ (Кт 641). При цьому закривається подвійний запис з відображення ПЗ «дублером» Дт 643 «Податкове зобов’язання»
  Відвантажено товар в рахунок авансу      
  Відображено податкове зобов’язання (2-а подія)   643****  
**** Оскільки це 2-а подія, замість Кт 641 рахунку буде Кт 643 рахунку, який в цей момент закриється, так як закриється операція.

Слід зазначити, що рахунок 643 “Податкове зобов’язання” – це активний рахунок (за рідкісним виключенням), а рахунок 644 “Податковий кредит” – пасивний рахунок (за рідкісним виключенням). У Балансі (Ф.1) дебетове сальдо рахунку 643 “Податкове зобов’язання” показується у рядку 250 “Інші оборотні активи” (в активі), а кредитове сальдо рахунку 644 “Податковий кредит” – у рядку 610 “Інші поточні зобов’язання” (в пасиві).

Слід також відмітити, що рахунок 641 є активно-пасивним. У випадку, коли податкове зобов’язання більше податкового кредиту – сальдо по даному рахунку буде кредитове. Тобто буде відображена заборгованість бюджету зі сплати ПДВ (в вищенаведеному прикладі ПДВ=600-400=200). Однак, у разі, коли податкове зобов’язання менше податкового кредиту – сальдо по даному рахунку буде дебетове. З точки зору податкового законодавства з ПДВ, якщо податкове зобов’язання менше ніж податковий кредит, має місце борг бюджету підприємству (так зване бюджетне відшкодування).

Бюджетне відшкодування – це сума, що підлягає поверненню платнику ПДВ з бюджету в зв’язку з надмірною сплатою податку. Причини, за якими ПК за підсумками звітного періоду може перевищувати ПЗ з ПДВ, закономірно можуть виникнути у підприємства внаслідок таких очевидних обставин:

- реалізація товарів, робіт, послуг за нульовою ставкою ПДВ (насамперед експортні операції);

- придбання основних засобів, які підлягають амортизації;

- придбання запасів у великій кількості;

- продаж товарів за цінами, нижчими, ніж ціна їх придбання.

Згорнуте сальдо рахунку 641 показується в балансі:

- якщо воно кредитове – в рядку 550 “Поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом”;

- якщо воно дебетове – в рядку 170 “Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом”.

Слід зазначити дуже важливий момент. ПК виникає звичайно за правилом «першої події», але за умови наявності документа – податкової накладної, яку виписує постачальник товарів (робіт, послуг). Тобто ПК виникає тільки в момент отримання податкової накладної від постачальника. Та, коли постачальник (платник ПДВ) затримує видачу податкової накладної з певних причин, підприємство відповідно не може відобразити ПК (Дт 641). В цьому випадку замість 641 рахунку буде використовуватись “дублер” – рахунок 644 “Податковий кредит”.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 522 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...