Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 9.16



Зміст операції Дт Кт
  Придбано сировину на суму 1200 грн. (в т.ч. ПДВ)      
  Відображено податковий кредит     200*
* визначити податковий кредит, який би припадав на оподатковувані операції практично неможливо. В такому випадку дозволяється включати до податкового кредиту всю суму.
  Відпущена сировина на виготовлення продуктів дорослого харчування (400 грн.)      
  Відпущена сировина на виготовлення продуктів дитячого харчування (600 грн.)      
  Відкоригований ПК, що припадає на частку сировини, яка використана в неоподатковуваних операціях (виготовлення продуктів дитячого харчування) 201**    
  Списано на виробництво      
**Сума такого „неправомірно” віднесеного податкового кредиту ПДВ має включатись до вартості сировини.
           

Слід відмітити, що варіантів коригування ПК може бути кілька. Однак результат має бути один:

- до податкового кредиту в кінцевому рахунку має ввійти сума, що припадає тільки на оподатковувані ПДВ операції;

- ПК, що припадає на неоподатковувані операції має включатись до первісної вартості придбаних товарів (робіт, послуг)

4. База оподаткування (рис. 9.3).


  При імпорті

       
   


Рис.9.3 – База оподаткування податком на додану вартість

При продажу за грошові кошти. Облік розглянуто вище.

Імпорт продукції передбачає особливий порядок розрахунку та обліку ПДВ. Об’єктом оподаткування є контрактна вартість (Кв) імпортних товарів, але не нижче митної з врахуванням мита (М) та акцизного збору (АЗ): ПДВ=(Кв+М+АЗ)×20%. При цьому сплата ПДВ буде одночасно і податковим кредитом (Дт 641 Кт 311). В цьому і полягає різниця в відображенні ПК при отриманні товару від вітчизняного постачальника (Дт641 Кт631), де ПДВ сплачується не до бюджету безпосередньо, а постачальнику.

Приклад 9.17. Підприємство імпортувало 10000 пляшок шампанського контрактною вартістю 20000 $. Курс 1 $ - 5.0 грн.

Зміст операції Дт Кт
  Слачено мито (1,5 євро за 1 л, курс 1 євро – 6.0 грн.) М=10000пл.×0,75л×1,5євро×6.0грн.=67500 грн. 377*    
  Сплачено АЗ (1,6 грн. за 1л) АЗ=10000пл.×0,75л×1.6грн.=12000 грн. 377*    
  Сплачено ПДВ (20000$×5.0 грн.+67500+12000) ×20%=35900 грн. 641**    
*сума сплаченого мита та акцизного збору буде включено до первісної вартості шампанського при оприбуткуванні (згідно П(С)БО 16) ** сплата ПДВ є одночасно і податковим кредитом, сума сплаченого ПДВ до первісної вартості не включається (за виключенням у неплатників ПДВ)
  Оприбутковане шампанське 20000$×5.0 грн.      
  Сума сплаченого мита та акцизного збору включено до первісної вартості шампанського      
  Реалізовано шампанське на території України      
  Відображено податкове зобов’язання      
  Сплачено ПДВ до бюджету (ПЗ-ПК=40000-35900=4100)      

Слід зауважити, що підприємства-неплатники ПДВ не звільняються від сплати імпортного ПДВ (наприклад, підприємства − платники єдиного податку за ставкою 10%). При цьому сума сплаченого ПДВ буде включатись до первісної вартості імпортного товару чи послуги (аналогічно миту та акцизному збору).

При бартері, виплаті ЗП в натуральній формі, безоплатній передачі, передачі основних засобів в межах балансу, продажу пов’язаним особам а також неплатникам ПДВ база оподаткування визначається виходячи з договірної вартості, але не нижче за звичайні ціни, що склалися на ринку. В вищенаведених випадках, як правило, складається ситуація, коли товари (роботи, послуги) передаються за цінами нижчими, ніж склалися на ринку, при цьому в обліку дохід визнається за ціною договору (при виплаті ЗП в натуральній формі, продажу пов’язаним особам а також неплатникам ПДВ, при бартері) або списання відбувається за обліковою вартістю (безоплатній передачі, передачі основних засобів в межах балансу). Однак, згідно законодавства з ПДВ при таких операціях ПЗ визначається виходячи зі звичайної ціни (для уникнення зловживання). При цьому сума „надміру” нарахованого податкового зобов’язання з ПДВ буде відноситись на рахунки обліку витрат діяльності або у випадку переведення основних засобів до складу невиробничих – на рахунки 10 „Основні засоби” чи 11 „Інші необоротні активи”.

Приклад 9.18. Підприємство реалізувало неплатнику ПДВ товар на суму 900 грн. (в т.ч. ПДВ). Звичайна ціна на такий товар 1 200 грн. (в т.ч. ПДВ).

Зміст операції Дт Кт
  Реалізовано товар      
  Відображено ПЗ      
  Донараховано ПЗ виходячи зі звичайної ціни 902*   50**
* сума „надміру” нарахованого податкового зобов’язання з ПДВ відноситься до собівартості реалізованих товарів **ПЗд=ПЗз-ПЗ, де ПЗд - сума „надміру” нарахованого податкового зобов’язання з ПДВ, ПЗз – податкове зобов’язання виходячи зі звичайної ціни, ПЗ – податкове зобов’язання, що відповідає доходу підприємства. ПЗд=200-150=50

Приклад 9.19. Підприємство перевело основні виробничі засоби (інтерпретація за податковим законодавством) до невиробничих. Звичайна ціна таких ОЗ – 6 000 грн. (в т.ч. ПДВ).

Зміст операції Дт Кт
Нараховано ПЗ виходячи зі звичайної ціни 105*    
* сума „надміру” нарахованого ПЗ з ПДВ буде відноситись у випадку переведення основних засобів до складу невиробничих на рахунки 10 „Основні засоби”

Приклад 9.20. Підприємство безоплатно передало товари. Облікова вартість 500 грн., звичайна ціна – 900 грн. (в т.ч. ПДВ).

Зміст операції Дт Кт
  Відкориговано ПК, що припадає на списувані товари     100*
  Передано безоплатно товари (500+100=600 грн.)      
  Донараховано ПЗ виходячи зі звичайної ціни 949**   150***
*В операції по безоплатній передачі товарів підприємство втрачає право на податковий кредит, який було відображено при отриманні цього товару в минулому в сумі 100 грн. (500×20%). Тому зараз його треба включити до вартості товару, що передається. ** сума „надміру” нарахованого податкового зобов’язання з ПДВ відноситься до інших операційних витрат ***ПЗд=ПЗз-ПЗ, ПЗд=150-0=150

5. Тип договору. Посередницькі операції мають свої особливості обліку ПДВ. Посередництво – це послуга. Наприклад, посередник (комісіонер) надає послуги підприємству (комітенту) з реалізації або придбання продукції. За такі послуги комісіонер отримує комісійну винагороду. За такими операціями існують свої правила визначення дати виникнення ПК чи ПЗ. Так, при реалізації товарів через посередника (комісіонера) у комітента ПЗ виникає при отриманні оплати (логічно). Оскільки факт відвантаження товару комісіонеру – це ще не реалізація, так як товар може бути нереалізованим покупцям і тоді підлягатиме поверненню.

У посередника зовсім інша ситуація. При безпосередній реалізації покупцю податкові зобов’язання виникають за першою подією (на всю суму, хоч фактично товар не його: комісіонер лише надає послуги з реалізації). При цьому в момент перерахування грошей комітенту за реалізований товар комісіонер має право на ПК (на всю суму). Така схема стимулює комісіонера як найшвидше розраховуватись з комітентом.

Однак, якщо комісіонер не є платником ПДВ, то такі операції навпаки дозволяють оптимізувати податок шляхом відстрочення його сплати. Крім того, надані послуги для комісіонера будуть відображатись як дохід (в т.ч. ПДВ).

Приклад 9.21. Комітент передав комісіонеру товари обліковою вартістю 1000 грн. Вартість реалізації 1800 грн. (в т.ч. ПДВ). Комісійна винагорода 10 %.

Розглянемо облік цих операцій для комітента і комісіонера.

У комітента У комісіонера
Зміст операції Дт Кт Зміст операції Дт Кт
  Передано товари комісіонеру         Отримано товар   -  
  Відображено реалізацію товару після отримання звіту комісіонера         Відвантажено товар покупцю      
  Відображено ПЗ   643*     Відображено ПЗ   641*  
* ПЗ (Кт 641) виникає при отриманні оплати * у комісіонера податкові зобов’язання виникають за першою подією (на всю суму)
  Списано собівар-тість реалізованого товару         Відображено суму виручки, що нале-жить комітенту 702**    
  Отримано виручку від комісіонера за вирахуванням комі-сійної винагороди (10%)         Отримано кошти від покупця      
  Перераховано кошти комітенту (за вира-хуванням комісійної винагороди)      
  Відображено ПЗ   641**     Відображено ПК 641***    
** ПЗ (Кт 641) виникло при отриманні оплати ** реалізований товар відображено як дохід від реалізації товарів, хоч насправді це не дохід комісіонера (бо товар не його), тому вираховується цей дохід на користь комітента; *** в момент перерахування грошей комітенту за реалізований товар комісіонер має право на ПК (на всю суму)
  Вартість сплачених комісійних віднесе-но на витрати         Відображено дохід від реалізації посе-редницької послуги      
  Відображено ПК         Відображено ПЗ      
  Закрито розрахунки з ПДВ      
  Списано з позаба-лансового рахунку реалізований товар -    

Комісіонер може надавати послуги з придбання товарів. При цьому, коли замовник перераховує кошти комісіонеру для придбання товарів, ПК у нього не виникає (на відміну від правила першої події). ПК виникне тільки при безпосередньому отриманні товару. У посередника виникає податковий кредит на всю суму при перерахуванні коштів постачальнику чи отриманні товару (за правилом першої події). А при безпосередній передачі товару замовнику виникне ПЗ на всю суму.

6. Розрахунки з бюджетом. Реалізація фіскальної функції податків вимагає безпосередньої сплати їх до бюджету:

Дт 641 “Розрахунки за податками”

Кт 311 “Поточні рахунки в національній валюті”.

Однак, чинним законодавством може бути передбачено відстрочення сплати податку шляхом видачі платником податків векселя (зокрема при нарахуванні імпортного ПДВ). Податковий вексель видають на певний період.

Коли настає строк платежу, суму, зазначену у векселі, включають до складу податкових зобов’язань поточного періоду. І тоді його вважають погашеним. А в наступному звітному періоді одержують право на податковий кредит.

Якщо ж вексель погашають достроково, то й право на податковий кредит виникає в періоді його погашення.

Розглянемо на прикладі порядок відображення в обліку видачі та погашення податкового векселя платником ПДВ.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 419 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...