Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення, бойові властивості та устрій ручних гранат РГД-5, Ф-1



Ручна осколочна наступальна граната РГД-5 (ручна граната дистанційної дії) складається з таких частин: корпус із трубкою для запалу, розривний заряд, запал.

Корпус гранати призначено для розміщення розривного заряду, трубки для запалу, а також для утворення осколків під час вибуху гранати. Він складається з двох частин: верхньої та нижньої. Верхня частина має назву ковпак, а нижня – піддон. До верхньої частини корпусу за допомогою манжети приєднана трубка для запала. Ковпак та піддон мають спеціальні вкладиші для рівномірного утворення осколків під час вибуху гранати.

Розривний заряд призначено для розриву корпусу гранати на осколки та надання їм початкової швидкості польоту. Розривний заряд заповнює корпус гранати.

Граната РГД‑5 оснащується запалом УЗРГ (УЗРГМ‑2), який призначено для вибуху розривного заряду.

УЗРГМ — уніфікований запал ручної гранати модер­нізований призначається для вибуху розрив­ного заряду гранат РГД-5, РГ-42 і Ф-1. Він складається з ударно­го механізму і власне запалу.

Ударний механізм служить для запалювання капсуля-запалювача. Він складається з трубки ударного меха­нізму, з'єднувальної трубки, напрямної шайби, бойової пружини, ударника, шайби ударника, спускового важе­ля і запобіжної чеки з кільцем.

Власне запал призначений для вибуху розривного за­ряду гранати. Він складається із втулки-уповільнювача, капсуля-запалювача, уповільнювача і капсуля-детонатора.

При киданні гранати її необхідно взяти в руку так, щоб спусковий важіль пальцями був притиснутий до корпусу гранати. Не відпускаючи важеля, висмикнути запобіжну чеку і кинути гранату у ціль. У момент кидання гранати спусковий важіль від’єднується від гранати і вивільнює ударник. Під дією бойової пружини ударник наколює капсуль – запальник і запалює його. Промінь вогню запалює уповільнювач і через деякий час передається капсулю - детонатору. Капсуль – детонатор вибухає та ініціює основний заряд гранати. Корпус гранати розривається і його осколки розлітаються у різні сторони. Запали завжди мають бути у бойовому стані. Розби­рати запали і перевіряти роботу ударного механізму ка­тегорично забороняється.

Граната РГ-42 аналогічно за призначенням, складом РГД-5 та принципом дії і відрізняється від неї своєю формою та деякими характеристиками

Ручна осколкова оборонна граната Ф-1 призначена для ураження живої сили переважно в обо­ронному бою. Оскільки осколки розлітаються на значну відстань, кидати її можна тільки з укриття, ВМП, бро­нетранспортера.

Граната Ф-1 складається з корпусу, розривного заряду і запалу.

Корпус гранати призначено для розміщення розривного заряду, запалу, а також для утворення осколків під час вибуху гранати. Корпус гранати виготовлений з чавуна, він має повздовжні та поперечні борозни, по яких граната розривається на осколки. У верхній частині корпусу розташовано різьбовий отвір для встановлення запалу УЗРГМ





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1900 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...