Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення основних частин і механізмів РПГ



Ствол з механічним прицілом призначені для направлення польоту гранати та відведення порохових газів під час пострілу. Канал стволу гладкий, відкритий з обох сторін. Ствол гранатомету складається з труби та патрубку.

Ударно-спусковий механізм призначений для спуску курка з бойового взводу, нанесення удару по бойку та постановки гранатомету на запобіжник.

Бойковий механізм призначено для розбиття капсуля-запалювача гранати.

Прицільний пристрій призначений для наведення РПГ при стрільбі на різні відстані в різних умовах. Він включає оптичний приціл ПГО-7 (основний приціл) і механічний (прямий) приціл, який використовується коли неможливо використування оптичного прицілу.

На сітці оптичного прицілу нанесені три шкали:

- прицілу (з відмітками дальності 2,3,4,5 помноженими на 100 м);

- бокових поправок (з відмітками 1,2,3,4,5);

- дальномірна для цілі висотою 2,7 мз позначками дальності 2,4,6,8,10 помноженими на 100 м);

Для вивірки прицілу у верхній частині над шкалою прицілювання є перехрестя.

Прицільна планка механічного прицілу має вікно і шкалу з поділками 2,3,4,5 (далність стрільби в сотнях метрів). Для стрільби при мінусовій температурі повітря використовується основна мушка, додаткова мушка – при плюсовій температурі. Додаткова мушка у вертикальній площині вище основної.

Постріл ПГ-7В складається із протитанкової гранати і порохового заряду. До гранати входять: головна частина з вибухівкою; вибухівник; реактивний двигун; пороховий заряд з стабілізатором.

Принцип дії гранатомета при пострілі. Від удару бойка по капсулю-запальнику гранати запалюється пороховий заряд, гази порохового заряду надають гранаті обертального руху і викидають її з каналу ствола. На гранаті відкриваються крила стабілізатора, взводиться на дальності 2,5...18 м від гранатомета вибухівник, на безпечній дальності запалюється пороховий заряд реактивного двигуна, збільшується швидкість польоту гранати і після відпрацювання реактивного двигуна вона летить до цілі по інерції. При зустрічі гранати з ціллю стискується п′єзоелемент вибухівника, виникає електрострум, вибухає електродетонатор вибухівника а потім заряд гранати, утворюється кумулятивний струмінь, який пробиває броню і вражає живу силу. Якщо граната не зустрінеться з ціллю (перепоною), тоді через 4-6 с спрацьовує самоліквідатор і граната розривається.

2. Призначення, бойові можливості, загальний устрій ручної протитанкової гранати РПГ‑18 (РПГ-22)

Реактивні протитанкові гранати призначені для боротьби з танками, самохідно-артилерійськими установками, бронетранспортерами та бойовими машинами піхоти та іншою броньованою технікою противника, а також для руйнування оборонних споруд противника та знищення живої сили яка в них знаходиться.

На озброєнні Збройних сил України знаходяться гранати РПГ‑18 та РПГ‑22, які являються індивідуальною зброєю одноразового застосування і мають умовну назву „Муха” і „Нетто” відповідно.

ТТХ РПГ-18 / РПГ-22

Калібр гранати, мм - 64 / 72,6;

Прицільна дальність стрільби, м – 200 / 250;

Дальність прямого пострілу по цілі висотою 2 м, м – 135 / 160

Бронебійність, мм – 200/300

Початкова швидкість гранати, м/с – 114 / 133;

Відстань взведення підривника, м – 2...15;

Час самоліквідації гранати, с – 4...6 / 3,5...6,5;

Довжина гранати в походному положенні, мм - 705/755

Довжина гранати в бойовому положенні, мм - 1050 / 850

Вага гранати, кг – 2,6 / 2,7;

Реактивна протитанкова граната РПГ‑18 складається з пускового пристрою одноразового застосування у вигляді гладкоствольної труби телескопічного типу та гранати, яка розміщена в пусковому пристрої.

Пусковий пристрій призначений для зберігання, перенесення гранати, прицілювання, здійснення пострілу та направлення польоту гранати. Він складається з зовнішньої і внутрішньої труб, які складають ствол. На зовнішній трубі розміщені прицільний пристрій та спусковий механізм, на внутрішній – ударний механізм, механізм блокування в походному положенні та запальний пристрій.

Прицільний пристрій забезпечує наведення пускового пристрою на ціль і складається з мушки і діоптра, які розміщені на зовнішній трубі. Мушка –скло, на якому нанесені прицільні мітки 5,10,15,20 в десятках метрів. На рівні мітки 15 нанесені дві горизонтальні лінії для визначення відстані 150 м до танку по видимому розміру. Діоптр – планка з двома діоптрійними отворами. Верхній отвір для прицілювання при температурі повітря -50...0, нижній -0...+50 градусів

Ударний і спусковий механізми забезпечують виконання пострілу. Верхня частина заднього плеча шептала служить спусковим ричагом

Механізм блокування - для блокування ударного механізму в походному положенні, запобігання пострілу при неповністю розведених трубах пускового пристрою.

Граната безпосередньо складається з головної частини і реактивного двигуна. Головна частина має взривник (вибухівник) ВП-18 п′єзоелектричний, ударно-миттєвої дії, запобіжного типу з дальнім взведенням і самоліквідацією.

Для переводу РПГ у бойове положення необхідно:

встановити шторку діоптра на „+” („-„) в залежності від температури повітря;

віджати задню стяжку і відкинути задню кришку вниз;

розвести труби пускового пристрою до упору;

покласти РПГ на праве плече і взвести ударно-пусковий механізм поворотом діоптра назад і вниз до упору.

Для пострілу необхідно нажати на ричаг шептала.

З лівої сторони пускового пристрою наклеєна етикетка з порядком дій при виконанні пострілу та заходами безпеки.

Забороняється стріляти:

при знаходженні людей позаду в секторі 90 град. ближче 30 м;

при знаходженні перепони позаду ближче 2 м;

при висоті лінії вогню менше 20 см.

Також забороняється зводити труби при відміні стрільби, розбирати і доставати гранату, розряджання проводиться пострілом в сторону противника.

Устрій РПГ-22 має деякі особливості побудови пускового пристрою порівняно з РПГ-18.

Основою пускового пристрою є труба з насадком. При приведенні РПГ у бойове положення знімається чека і насадок висувається в перед до упору, відкривається передня кришка. Кожух насадка звільняє мушку. Для відкриття задньої кришки необхідно потягнути за тягу назад, при цьому звільняється стійка діоптру. За допомогою стійки діоптру взводиться ударно-спусковий механізм.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2555 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...