Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Призначення, бойові властивості та будова кумулятивної гранати РКГ‑3



Ручна кумулятивна граната РКГ‑3 призначена для боротьби з танками, самохідно-артилерійськими установками, бронетранспортерами, бойовими машинами піхоти та іншою броньованою технікою противника, а також для руйнування оборонних споруд противника.

Граната РКГ‑3 є гранатою направленої дії. При влученні в ціль граната миттєво вибухає, струмінь газів високої щільності і температури пробиває броню сучасних танків та інші перепони.

РКГ-3 складається з корпусу, рукоятки, розривного заряду і запалу. В корпус гранати вставляється запал і на нього нагвинчується рукоятка. В корпусі розміщується розривний заряд (основний і додатковий), кумулятивна лійка.

Рукоятка служить для зручності метання гранати і приведення в дію ударного механізму. Вона складається з корпусу, рухомої муфти з пружиною, відкидної планки, відкидного ковпака з планкою і запобіжної чеки з кільцем. В рукоятці розміщуються ударний механізм, стабілізатор і запобіжний пристрій.

Ударний механізм призначений для запалювання капсуля-детонатора запалу. Основними елементами механізму є ударник з бойовою пружиною і інерційним вантажем, запобіжні кульки і контр запобіжна пружина. Контр запобіжна пружина не дозволяє в період польоту гранати зміщуватися інерційному вантажу.

Стабілізатор призначений для надання гранаті направленого польоту дном корпусу вперед. Він представляє собою тканевий корпус розтягнутий при польоті чотирма дротяними пір′ями.

Запобіжний пристрій включає чотири запобіжника, які забезпечують безпеку при поводженні з гранатою та в польоті:

запобіжна чека з′єднує рухому муфту з відкидною планкою і забезпечує безпеку при поводженні з гранатою. Вимикається перед метанням гранати;

планка відкидного ковпака з кулькою рухомою муфтою та пружиною забезпечує безпеку при випадковому падінні гранати коли чека висмикнута. Запобіжник вимикається в момент метання гранати;

стержень з ковпачком, пружиною, трубки, кульки забезпечує безпеку гранати після метання при випадковому ударі о перешкоду, яка розміщена ближче 1 м від гранатометника. Запобіжник вимикається стабілізатором після його розкриття при польоті гранати;

контр запобіжна пружина забезпечує безпеку гранати при польоті, утримуючи інерційний вантажик від пересування.

Запал гранати миттєвої дії призначений для підриву розривного заряду.

Для метання гранати необхідно взяти її за рукоятку у руку, висмикнути запобіжну чеку та метнути у ціль. При висмикуванні чеки рухома муфта і відкидна планка роз′єднуються. При замахуванні для метання корпус гранати разом рухомою муфтою відходять від рукоятки, стискається пружина рухомої муфти і вивільнюється шарик і пружинний кінець відкидної планки.

Після відокремлення гранати від руки корпус рукоятки під дією пружини рухомої муфти просувається до корпусу гранати і займає попереднє (до метання) положення. Відкидний ковпак під дією своєї пружини відходить назад від рукоятки, повертає відкидну планку і вивільнившись від зчеплення з нею, від’єднується від рукоятки.

Пружина стабілізатору виштовхує з рукоятки стабілізатор, який під дією дротяних пір’їв і сили опору повітря розкривається і витягує рухому трубку, при цьому звільнюються шарики третього запобіжника, що утримують стержень. Сержень під дією своєї пружини виходить з ударника (спрацював третій запобіжник) і визволяє великі шарики, які звільняють і корпус ударника. Просуванню уперед інерційного грузика і корпуса ударника перешкоджає контрзапобіжна пружина і тертя. Малі шарики, що знаходяться у стінках ударника, не дозволяють просуватися ударнику уперед.

При зустрічі з ціллю, у момент удару корпусу гранати о перепону, контрзапобіжна пружина під дією інерційного грузика стискається, а корпус ударника просувається уперед до тих пір, поки малі шарики не звілнять ударник. Ударник під дією пружини просувається уперед та наколює капсуль – детонатор запалу основного заряду він спалахує і спричиняє миттєвий вибух гранати.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1410 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...