Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

VII. Ручні протитанкові та протипіхотні гранатомети



У локальних війнах і збройних конфліктах, особливо в умовах міста, досить широко застосовувалися ручні протитанкові гранатомети РПГ-7 (знаходяться на озброєнні більше ніж у 40 арміях світу) і РПГ-7Д (десантний). У "відповідь" на оснащення сучасних танків динамічним захистом, у 1987 році до РПГ-7 вперше у світі був розроблений постріл ПГ-7ВР із тандемною бойовою частиною (як відомо, уперше динамічний захист танків застосували ізраїльтяни у війні 1973 року, завдяки чому втрати їхніх танків від гранатометів були зведені до нуля) Незабаром у війська надійшли постріли з термобаричеською бойовою частиною ТБГ-7В, що фактично перетворило РПГ-7 у штурмову гармату. Різко зросла його ефективність при веденні боїв у горах, місті, на пересічній місцевості, оскільки термобарична головна частина має могутню фугасну й осколкову дію. У порівнянні з тротилом ефективність боєприпасів зросли більше ніж у два рази.

Внаслідок невеликої ваги ручні гранатомети дуже зручні при веденні бойових дій. Вони дозволяли уражати цілі противника на дальності до 330 м при бойовій скорострільності 4 — 6 пострілів на хвилину Гранатомети широко використовувалися бойовиками в Грозному, що в остаточному підсумку привело до великих утрат бронетанкової техніки федеральних військ.

Практично паралельно зі створенням РПГ-7 був прийнятий на озброєння станковий протитанковий гранатомет СГМ-9 (в послідуючому — СПГ-9М). Важив він 55 кг при дальності стрілянини до 1200 м і замінив батальйонну протитанкову гармату. Надалі на його базі було розроблена гармата "Грім" для оснащення БМП-1.

На основі досвіду застосування гранатометів продовжили науково-технічні розробки і незабаром надійшла на озброєння реактивна протитанкова граната РПГР-18 "Муха". Майже одночасно були створені гранати РПГР-22, РПГР-26 і РПГР-27. Вони характеризувалися невеликою вагою (у межах 3 кг) і здатністю вразити майже будь-який сучасний бронеоб'єкт. "Мухи" та їм подібні гранати стали основних засобом ураження російських танків у Чечні. Ними також ефективно уражалися і чеченські об'єкти.

В останні роки розроблений новий гранатомет РПГ-29, у якого підвищені точність і дальність стрілянини. Його передбачається оснастити універсальним верстатом і приладами керування вогнем включаючи лазерний далекомір.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2157 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...