Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історичні перспективи економічної системи змішаного капіталізму



У підсумку слід мати на увазі, що змішаний капіталізм як еко­номічна система розвивається в напряму еволюції відносин влас­ності, коли зникає традиційна приватна капіталістична форма останньої, а економічна влада поступово переходить до безпосе­редніх працівників, у тому числі до управлінців, так званої "техноструктури". Зосередження основного капіталу в крупних на­родних підприємствах, розвиток маркетингу, підвищення ролі держави в економіці сприяють тому, що економічний розвиток у масштабі суспільства набуває дедалі більш планомірного, тобто свідомо регульованого, розвитку. Прибуток, як кінцева мета ка­піталістичного виробництва, відсувається на задній план, а на передній — висувається добробут працівників, задоволення їх матеріальних і духовних потреб.

Зазначеним процесам сприяє і розвиток інформації. Інформатика перетворюється на провідну ланку виробничого процесу, а сама інформація — на форму багатства, домінуючий об'єкт власності. На цьому ґрунті формується спільна духовна власність суспільства, на основі якої нагромаджується його інтелектуальний потенціал. На відміну від власності на уречев­лені засоби виробництва, духовна власність не може розвива­тися на суто приватній основі.

Звичайно, інформація як об'єкт власності породжує кон­курентну боротьбу за володіння інформацією, формує новий соціальний прошарок людей — власників інформації.

Одночасно інформація стимулює й зворотний процес, — не зміцнення, а, навпаки, знецінення відносин приватної власності. Це пов'язано із специфікою споживчого використання інфор­мації як товару. Інформація у процесі споживчого використання не зникає, на відміну від звичайного товару, при продажу не відчу­жується від свого власника. Останній позбавляється лише повної монополізації на її використання. Він лише в змозі її продати вдру­ге. Те саме може зробити і покупець.

У цілому ж власниками інформації стає дедалі більша і більша кількість людей, що, зокрема, формує підвалини для подолання відносин власності взагалі.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 220 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...