Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хірургічне лікування. Рівні шийки зуба, що й до виникнення кишені



рівні шийки зуба, що й до виникнення кишені. Зазвичай це відбувається за наявності здорового цементу або незначного руйнування патологічним процесом цементу кореня зуба. При вторинному (новому) прикріпленні від­бувається формування нового цементу, волокон сполучної тканини і при­кріпленого епітелію, які з'єднуються між собою на поверхні кореня вище у напрямку коронки зуба (ближче до його шийки), ніж перед оперативним втручанням. У деяких випадках уздовж поверхні кореня може зберігатися тоненька смужка епітелію, яка забезпечує з'єднання м'яких тканин ясен з поверхнею кореня зуба (так званий довгий епітелій прикріплення). Зв'язу­вання (приєднання) — нове прикріплення сполучної тканини до патологіч­но зміненої поверхні кореня зуба без утворення нового цементу. Регенера­ція — відновлення втрачених або пошкоджених ділянок тканин пародонта шляхом утворення нової кістки, цементу або періодонта. Ці тканини при­єднуються до патологічно зміненої поверхні кореня зуба і зумовлюють по­вне відновлення функції даної ділянки (мал. 392).

Регенерація кісткової тканини може бути фізіологічною і репаратив-ною (репаративний остеогенез). Останній являє собою загоєння кісткової тканини на основі посилення процесів фізіологічної регенерації з віднов­ленням утрачених тканин. У цьому процесі розрізняють такі етапи:

1. Руйнування тканин пародонта стимулює утворення молодої сполуч­ної тканини (грануляційної).

2. Утворення і диференціювання тканинних структур. Зокрема відбу­вається диференціація клітин в остеобласти, які утворюють кісткову тка­нину.

3. Утворення ангіогенної кісткової структури та її мінералізація.

4. Перебудова первинного кісткового регенерату в повноцінну кістко­ву тканину.

Вакуум-кюретаж є варіантом закритого кюретажу, під час якого вида­лення вмісту пародонтальної кишені проводять за допомогою спеціального вакуумного апарата. Перевага цього методу (М.Ф. Данилевський, А.П. Гро-хольський, В.Я. Даценко, 1968) перед класичним кюретажем полягає в на­ступному: можна обробити глибші пародонтальні кишені; кюретаж відбува­ється при відносно безкровному операційному полі, що сприяє візуальному контролю за повнотою та якістю кюретажу; дає змогу обробити дно паро­донтальної кишені і край коміркової кістки; звільнити пародонтальну ки­шеню від вогнищ деструкції, скупчень ексудату, мікроорганізмів та продук­тів їх життєдіяльності.

Вакуум-кюретаж проводять спеціально сконструйованим з цією метою вакуум-апаратом або за допомогою хірургічного апарата-відсмоктувача рі­дини зі спеціальними насадками для вакуум-кюретажу (М.Ф. Данилевський, А.П. Грохольський, В.Я. Даценко, 1968). Вакуум-апарат (мал. 393) склада­ється із компресора та двох ємностей (в одній створюється знижений, а в іншій — підвищений тиск повітря). У наконечнику апарата поєднані дві трубочки: на одній (з вакуумом) є порожниста робоча насадка для прове­дення кюретажу, з іншої (підвищений тиск) в операційну рану подається розчин анестетика.






Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 144 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...