Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка кредитоспроможності позичальника,ії зміст



До укладання кредитної угоди фахівець банку повинен ретельно проаналізувати кредитоспроможність потенційного позичальника, тобто його здатність своєчасно повернути позичку, вивчити факто­ри, які можуть спровокувати її неповернення.

Збереженість основної суми боргу є одним з головних принци­пів, який завжди має дотримуватися при здійсненні банком позич­кової операції. Тому оцінка якості потенційного позичальника є од­ним Із важливих етапів процесу кредитування. При цьому особливе значення має встановлення обгрунтованості кредиту. Жодні додат­кові заходи захисту не зможуть запобігти кризовій ситуації, якщо позичка у своїй основі не є обгрунтованою.

Одним з елементів оцінки кредитоспроможності є з'ясування пер­сональних якостей потенційного позичальника.

Необхідно ретельно вивчити фінансовий стан позичальника, лік­відність його балансу, ефективність виробництва і використання ос­новного й оборотного капіталу. Для цього використовується бухгал­терська, статистична і фінансова звітність позичальника, матеріали попередніх перевірок на місці, прогнози фінансового стану клієнта протягом усього періоду користування позичкою.

Оскільки банк як позичальник може мати різних клієнтів — під­приємницькі структури (юридичні особи), фізичні особи і банки — оцінка їх кредитоспроможності здійснюється неоднаково.

Оцінка фінансового стану позичальника — юридичної особи здійснюється за допомогою відповідних коефіцієнтів ліквідності/ які розраховуються за балансом. Серед них:

— коефіцієнт загальної ліквідності (КІ);

— коефіцієнт абсолютної (термінової) ліквідності (Кг);

— коефіцієнт автономності (К3);

— коефіцієнт маневреності власних коштів (КІ). Оцінка фінансового стану позичальника — комерційного банку здійснюється на підставі:

— дотримання ним обов'язкових економічних нормативів та по­казників діяльності, передбачених нормативними актами Націо­нального банку Уи;

— аналізу прибутків та збитків;

— аналізу якості активів та пасивів;

— створення резервів для покриття можливих втрат від активних операцій;

— виконання зобов'язань комерційним банком у минулому;

— якості банківського менеджменту.

При здійсненні оцінки фінансового стану позичальника — фізи­чної особи мають бути враховані:

— сімейний стан клієнта;

— вік та здоров'я клієнта;

— доходи і витрати клієнта;

— зв'язки клієнта у діловому світі тощо.

Головним джерелом інформації про фінансовий стан потенційного позичальника є його звітність: баланс, звіт про прибутки і збитки, звіт про наявність майна, а також розрахунки певних показників, зроблених на підставі цієї звітності. Банк-кредитор має право вимагати у клієнта список банків і фі­нансових установ, з якими він має і мав відносини в минулому. Він повинен з'ясувати питання про стан поточних розрахунків клієнта з постачальниками, своїми працівниками.

Тільки на підставі результатів ретельної аналітичної роботи банк робить висновки про здатність клієнта повертати борги, а отже, і про можливість укладання з ним кредитної угоди.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...