Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунки за допомогою акредитивів



Акредитив — це зобов'язання банку оплатити платіжну ви­могу, яке він дає на прохання свого клієнта-платника його контр-агенту-постачальнику (бенефіціару) за умови дотримання остан­нім передбачених в акредитиві умов поставки та платежу. Застосовується акредитивна форма переважно в міжміських і в міжна­родних розрахунках, коли постачальник хоче забезпечити собі гарантію оплати поставленої продукції.

Складність взаємовідносин між продавцями і покупцями зумов­лює значну різноманітність видів акредитивів. Вони можуть бути:

— покритими і непокритими;

— відкличними і безвідкличними;

— відкриті в банку платника (банку-емітенті) і в банку бене-фїціара (виконуючому банку);

— з акцептом та без акцепту платником розрахункових доку­ментів бенефіціара.

При покритому акредитиві сума його при відкритті спису­ється з поточного рахунку платника і бронюється на окремому рахунку «Розрахунки акредитивами», відкритому в банку-емітен­ті або у виконуючому банку. Цей акредитив не вигідний платни­ку, оскільки відволікає кошти з його обороту на певний період.

При непокритому акредитиві кошти платника попередньо не бронюються, платежі здійснюються з його поточного рахунку під гарантію банку-емітента, що в разі відсутності коштів на цьому рахунку банк надасть позичку для здійснення платежів за акре­дитивом. Тому цей вид акредитиву називають ще гарантованим. Такий акредитив дуже зручний і вигідний для платника,

Відкличний акредитив може бути змінений або анульований банком-емітентом на вимогу платника без попереднього пого­дження з бенефіціаром. Зміна або анулювання акредитива здійс­нюється тільки через банк-емітент. Цей акредитив не зручний для бенефіціара, оскільки не виключає ризику неплатежу.

Безвідкличний акредитив не може бути змінений чи анульо­ваний без попередньої згоди бенефіціара, що дає йому можли­вість захистити себе від ризику неплатежу.

Бенефіціар може сам запропонувати зміну умов чи відмовити­ся від використання акредитива, якщо це передбачено його умо­вами. Про свої наміри він повідомляє безпосередньо платника, який уразі згоди повідомляє про це банк-емІтент, а останній над­силає узгоджені зміни виконуючому банку.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 239 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...